miercuri, 9 septembrie 2015

Costuri la o masina de piine

De la 1 august am achizitionat si folosesc masina de piine, asa ca mi-am facut un mic calcul cu bugetul piinii.
Din start, compar cu perioada anterioara cand saptamanal consumam 2 piini: 2 x 1.50=3. Acum, fac aprox. 2 piini saptamanal.
Pt o piine mare (desi uneori fac o piine mai mica, la 2/3 din asta mare), dar calculez pt o piine mare, unde cheltuielile sunt:
-faina (500gr = 0.20 )
-1 cana cu apa calda =0
-o lingura de sare = 8gr=0,01
-o lingurita de drojdie 8gr=0.05
-tarate/faina integrala (100gr = 0.10)
-optional seminte (50gr=0.20)
Total ingrediente: 0.56 per piine. Adica 1.12 saptamanal
Cost electricitate neestimat(dar pe internet am gasit estimari de aprox. 10 centi americani. Cost spalat/sters prosoape/saculet de piine neestimat.
Practic, diferenta saptamanala este de 1.86.
Pe masina de piine am dat la reducere: 43 (masina no name) deci imi recuperez investitia  in: 23 saptamani.

Dar dupa o luna am remarcat o alta economie: de timp. Nu mai ies pe fuga dupa o piine la magazinul din colt, ala cu piine mai scumpa. Si mai ales nu merg cand mi-e foame, ca de acolo mai plecam cu altele adiacente: croasant/covrig/inghetata ceva. Si nici nu mai am grija: am ramas fara piine si nu e nimic deschis!! Plus mai putine hartii la gunoi.
Imi dau seama acum, cand totul e scris pe hartie ies si mai ieftin decat estimasem mintal la magazin.

Cum gestionez cumpararea de faina: o fac la 2 luni. Deja stiu ca am nevoie de 3-4kg lunar, deci la un drum cumpar 8 kg(daca as gasi cantitati mai mari, as lua, deocamdata faina la 1kg este cea mai accesibila ca pret si locatie). Drojdie deocamdata folosesc uscata ca asta am, am primit-o de la o vecina deci costuri zero, iar dintr-un plic de drojdie fac 3 piini. Cand se va termina, voi  face piine cu drojdie proaspata, unde costurile sunt aprox. de 0.05 pt o piine. Pt sare am primit cadou pungi mari de sare de muraturi, o dizolv in apa, ca pe drojdie, asadar costurile ies f. mici si la sare.

Am gasit persoane care se plang ca e prea dificil sa faca o piine, dar personal consider ca mai repede masor si pun ingredientele in masina( 3-5minute) decat sa ma duc la cumparaturi dupa piine.

Cel mai bun argument pentru producerea piinii proprii este prospetimea si calitatea: nu mai am nici aditivi, nici conservanti, nici zahar, stiu ce ingrediente am. Si dac ar scadea pretul as lua si faina de la fermier, dar deocamdata e dublu fata de pretul fainii din Aldi. Si nu in ultimul timp factorul numit gust: o piine facuta de mine este mai valoroasa tocmai pt ca e munca mea (haha, a masinii, stiu).
O idee e ca pe viitor, cand ma voi duce in vizita la cina/masa, as putea gati 1-2 piini proaspete. Comod, ieftin, simplu (mereu am problema asta: si eu ce duc??? )

Planuri de viitor
- sa adaptez reteta la piinea cu maia
- sa  iau un cutit adecvat sa tai piinea felii mai subtiri



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...