marți, 8 septembrie 2015

Mizeria din urma noastra


Despre mizeria ce o lasam in urma noastra a scris atat de bine Viorel Ilisoi. Va invit sa il cititi - ca un rezumat, el explica unde se duce apa reziduala din Bucuresti si cum functioneaza statia de epurare: doar jumatate din apa reziduala a orasului este filtrata regulamentar, cealalta jumatate se duce pe Dambovita la vale, pe Arges la vale, si mai departe pe Dunare la vale.  Si cand ma gandesc ca la vale inseamna orase ce beau apa din Dunare (cu statie de epurare, dar...), mai la vale e Delta (poluata), si atatea crescatorii de peste ce apoi e vindut in Bucuresti.

Pana cand se va construi si partea a 2a necesara a statiei de epurare, eu pot schimba ceva in viata mea de bucurestean. Si o pot schimba acum: sa injumatatesc apa aruncata la canal.
Poate suna grandios si a slogan si pt partidul comunist roman, dar .... cum mare parte din apa de retea se pierde:
-pot sa repar corect toate tevile si robinetii din casa
-pot insista la administrator sa repare cat mai repede orice mica fisura/picatura din bloc
-pot verifica si semnala aceste probleme la reteaua de apa de la munca/dar si din oras.
Si cu asta s-ar reduce la jumatate din apa menajera: apa pierduta.
Apoi acasa/in oras pot reduce cantitatea de deseuri aruncate la canal. Da, cartoane si carpe nu e nevoie sa se duca la toaleta/robinet; nici prezervative si nici betisoare de urechi se pot duce la cosul de gunoi si nu in toaleta, de servetelele umede o stim deja, uleiul uzat se poate recicla, cantitatea de detergenti si creme si sampoane si sapunuri se poate injumatati.
In plus, o parte din apa care o folosim poate fi reciclata. De ex. daca beau doar jumatate din apa din pahar , nu o mai vars in chiuveta ci la flori; la fel apa de la spalat legume, fructe, salate etc. cat si apa de la fiert porumb.
O alta metoda de economie apa este refolosirea apei la 2 pasi de spalare. Adica dupa ce am spalat weekendul trecut balconul cu apa din cada, ramasa de la baia copilului. Apa e cu detergenti si calda asa ca a fost suficient sa arunc cateva ligheane si sa dau cu matura. Pt cine are masina, isi poate spala masina intr-un mod similar. Sau colectat apa de ploaie. etc

Voi mai aveti alte solutii gasite?

https://www.youtube.com/watch?v=KTzlu1Js784

luni, 7 septembrie 2015

Frunze fragede de papadii

O idee care ma roade de ani: sa scriu periodic ce legume, fructe, frunze etc comestibile am cules din flora spontana si cum le-am consumat.
Pt saptamana asta, aduc in discutie papadia.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Pissenlit



Papadie in farfurie



In ultimii 30 ani am consumat papadie ocazional, dar de 1 an de cand sunt mini-gradinar (53mp2 nu e gradina ci e mini-gradina) papadia a reintrat in farfuria mea. De fapt, mai bine spus ea nu a iesit din gradina, fiind pamant nelucrat de vreo 2-3 ani.
Probabil e cea mai cunoscuta planta salbateca: invadatoare, inrudita cu rucola, perseverenta, simbol al primaverii datorita florii galbene: creste in orice conditii si in multe zone ale tari remarcandu-se cu puterea ei de adaptare (nu as putea spune acelasi lucru despre gogosari si castraveti si rosii pt care depun efort). In Europa se consuma de mii de ani, exista relatari din antichitate, iar in ultimile secole au demonstrat si efectele ei benefice, unii considerand-o planta medicinala. Unii o consuma ca ceaiuri/sirop, eu o consum ca aliment: daca a venit in gradina mea atunci sa o primesc cu onoare si in farfurie: e gratis, e proaspata, e frageda.
Despre efectele ei medicinale, din ce imi aduc aminte din copilarie mamaia o consuma pentru functionarea ficatuluii si vezicii biliare. Din ce am constatat eu e are efect de eliminare (si google mi-a confirmat cu studii ca ajuta la constipatie si la problemele urinare). Nici nu ma mai mira numele francez de pissenlit (adica pipi in pat :D ) - asa ca va recomand de consumat nu cu 1-2 ore inainte de culcare :).
Cica contine calciu si minerale, vitamina C, A, E,K, efect alcalin  etc. dar astea insa nu le-am studiat pentru ca nu stiu cum le-as masura. Tot internetul spune ca deschide pofta de mancare; nici asta nu am remarcat pentru ca eu mereu am pofta de mancare. La fel internetul spune ca are putine calorii.

Pentru cine nu o are la indemana o poate prelua si semana/transplanta cu radacina. Atentie ca e invadatoare, asa ca recomandarea mea e sa ii se rupa periodic florile pt a  nu produce prea multe seminte :).  Puteti sa o tineti si in gradina la soare si la semi umbra, si in balcon in jardiniere/containere, si in orice sol (umbros/nisipos/hummus etc). Ce ii place: umididitate si spatiu sa isi tindinda radacinile.

Frunzele le  recoltez tot anul: in primavara ii recoltez toate frunzele, dar in cursul anului ii rup si arunc cele mari si le culeg numai pe cele fragede. Migalos. Deseori in gradina/plimbarile in natura ma aplec si culeg 3-5 frunze proaspete si le mananc ca atare, incet: apreciez savoarea, si sunt constienta ca e cea mai buna concentratie la vitamine, enzime, minerale.
Nu mi-am pus problema sa conserv frunzele: am atat de multa papadie incat o consumam imediat dupa recoltare, dar cred ca rezista 1-2 zile in frigider, ca orice salata.

O sa va prezint cateva retete unde folosesc frunze de papadie, poate va inspira . Aceste retete sunt inventate de mine pe baza amintirilor din copilaria la bunici, dar si influentate/copiate din bucataria franceza. In rest, va recomand sa incercati ca mine de inlocuit treptat salata verde si rucola din supermarket.


Salata1: frunze de  papadie, ceapa tocata marunt, oua de prepelita. Asezonez cu ulei de masline, sare si musai lamaie. Cantitatile sunt variabile: 2-3 pumni de papadie la 10 oua de prepelita si o ceapa mica rosie.
Salata2: frunze de papadie, salata verde, ceapa verde, castraveti/dovlecei. Papadia inlocuieste cu succes salata verde (eu combin un mix de papadie si salata verde pentru a pacali copilul).
Ca pe spanac: o 1/2 de sacosa de frunze de papadie (ca si spanacul, la oparit scadeeeee) , spal, curat, oparesc (10-15 min). Unii spun sa schimb apa si sa o arunc la mijlocul fierberii si sa bag papadia in alta apa, ca sa scap de senzatia usor amara, dar mie imi place.   Apoi o scurg, toc putin, adaug usturoi si ulei intr-o tigaie, las 1-2min, adaug papadia scursa, si pun 2-3linguri de smantana grasa acra.
Salata3: frunze de papadie, dovlecel crud, otet balsamic. Mi se pare ca se combina f. bine otetul balsamic cu frunzele de papadie.
Salata4: frunze de papadie, branza, avocado. Nu mai are nevoie de niciun dressing.

Sunt si retete de sirop de flori, dar nu le-am dat importanta. Dar poate la vara experimentez....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...