De la varsta de 10-12 ani (si de ce nu, mai devreme!), copiii ar trebui sa aiba contact cu minimum de educatie financiara. Dupa discutii cu cativa romani si navigat pe bloguri, cred ca asta e singurul lucru care nu a reusit sa apara in ultimii 25 ani in Romania suficient de sanatos.
In primul rand aceasta educatie trebuie prezentata nostalgicilor dupa vremurile comuniste - carenta educatiei financiare ii face sa nu se descurce, sa nu isi asume responsabilitatile si ... sa regrete.
Regula 1:
Cheltui mai putin decat castig.
Cine are nevoie de regula asta? Regula ar trebui invatata si spusa celor ce la sfarsitul lunii ajung 1-2 ori pe an fara bani, care au imprumutat cel putin o data, care stau cu grija zilei de miine, care se plang. Imbunatatirea nu va fi imediata, ci se va vedea in decurs de luni de practica.
Exista mai multe moduri de implementare. Regula pot sa va o zic, dar ce mod de implementare va functiona la fiecare nu pot. Fiecare caz e unic, fiecare om are limitele sale, fiecare isi cunoaste bugetul etc etc.
Cateva idei care functioneaza:
-la fiecare salariu, pus o suma fixa deoparte, ca si cum nu ar fi intrat in casa/nu au existat/salariul ar fi mai mic
-la fiecare salariu se pune un procent din salariu deoparte intr-un cont de rezerva ( functioneaza la mine pentru ca am luni cand salariul este usor variabil)
-tot ce este peste valoarea X se duce in contul de rezerva
-controlarea unui buget (eu il scriu in excel dar merge si in hartie) cu intrari/iesiri - ce e in plus se duce in contul de rezerva
Regula 2:
investesc in mine
Ce inseamna investitie in mine? Ei bine inseamna carti, cursuri, cunostinte, informatii, orice ce poate aduce un profit. Un curs de tuns poate duce la reducerea/eliminarea pretului lunar platit la coafor lunar pt tunsul celor 3 baieti ai casei, un curs de piine poate duce la reducerea banilor dati pe cumparatul zilnic de piine si facut in casa, o masina de cusut si un curs poate duce la reparare si reabilitare a tot ce e in casa, de invatat de facut torturi pentru aniversari etc. In plus, oricare din acestea ar putea aduce si extra venit .
Asta se poate face din banii pusi deoparte de la regula 1, dar si gratis!!. Astazi sunt cursuri online gratuite ce pot sa ne imbunatateasca cheltuielile si aduce dintr-o pasiune si un mic venit.
Regula 3:
redus deseurile, redus achizitiile ce duc la deseuri
Aici am pornit de la faptul ca arunc foarte multe, dar si ca am multe lucruri inutile in casa. Am incercat sa simplific viata, dulapurile, si sa achizitionez ce am cu adevarat nevoie. Asta e un pas dificil, emotional dificil, a trebuit sa ma despart de lucruri neutilizate de ani de zile, unele deteoriorate dar de care am asociat amintiri. Tot ce nu am folosit in ultimul 1 an am vandut/ donat / aruncat. A fost greu, stiu, am luat dulap dupa dulap, mai am inca ceva dulapuri, am mai reluat dulapurile dar ... banii stransi sunt intr-un borcan transparent, la vedere.
La cumparaturi e foarte greu de distins intre VREAU si NEVOIE, pentru asta incepem cu controlul si intelegerea proprie.
Urmatoarele episoade sunt aici:
episodul 2
episodul 3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu