joi, 11 iunie 2015

Pasi pt un inceput de gradinarit reusit




-studiu. Ce fel de teren e: nisipos, lutos, umed, acid etc, ce fel de plante se preteaza pt clima, cel fel de plante se potrivesc pamantului, cat efort implica. Se ia in calcul compostul - va imbogati mereu solul iar costurile sunt 0.
-planificare: un desen sa vedem cum orientam plantele dupa soare, cand sa insamantam, ce punem rasaduri si ce doar in pamant. Sunt plante care cer 6-8 ore de soare, alte plantele de frunze pot sta si in umbra, etc
-buget. Da, e nevoie de calculat unde se duc banii. Unele lucruri se pot face fara bani (improvizat o stropitoare, ingrasat pamantul cu compost facut cu resturi, produs si colectat seminte din timp) dar de ex.  harlet/furca de sapat nu am cum evita.... gradina incepatorului e bine sa fie ieftina, cu plante ce nu implica eforturi financiare mari, pt ca depindem de natura/greselile proprii si nu e cazul sa usture la buzunar
-cand e momentul propice de inceput lucrarile: de sapat se poate sapa din toamna si pregati terenul(acoperit pt a innabusi buruienile), impartit si marcat  straturi/randuri, atentie sa nu mai dea inghet dar nici sa fie prea tarziu si sa loveasca caldurile peste plantele plapande
-rarit plantele fara mila. Da, cred ca toti avem tendinta de a semana in plus, dar pt a se dezvolta, e nevoie de rarit si ridichile!! . Fara mila, da?
-lupta cu buruienile e o lupta ce nu se termina niciodata. Pt anumite soluri functioneaza mulcirea, eu tot ce smulg las acolo pe loc, in ideea ca va innabusi noile buruieni.
-udatul. Majoritatea plantelor au nevoie de 2-5 cm apa pe saptamana, asa ca in perioadele cand nu ploua... stropirea e iminenta. Va recomand sa nu turnati, ca mine, galeata in capul plantei cu forta pentru o va omori (asa am lichidat niste marar :D )
-nu sariti la gradina mare din prima, recomand extinderea sa se faca treptat.  O gradina prea mare poate deveni obositor de ingrijit si se pierde din placere, asa ca..nu va intindeti mai mult decat va e plapuma. Eu acum am 53mp2, si am grija relativ usor dupa job + casa.
-dusmanii. La mine sunt melcii fara cochilie. Omor seara de seara peste 100, acum parca s-au mai rarit... dar mi-au mancat ridichi, usturoi, ceapa, cartofi, macris, capsuni.... bleah

9 comentarii:

  1. eu am turnat apa cu ligheanul in cap la marar. toate firele au fost distruse :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am crescut la oras, dar inainte de '89 si citiva ani dupa ,tot spatiul blocului a fost impatit in parcele , atribuite vecinilor si cultivam tot felul. Aveam o productie mare de rosii, aveam si castraveti, fasole, ceapa, usturoi. Imi placea mult sa ma ocup de ele.
    Pe mine ma pasioneaza permacultura, mi-ar place sa fac un curs, pina una alta am citit citeva carti...dar n-am gradina...insa sper sa am intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am o gradina mica, pe langa bloc. 53mp2. Plina de limacsi :D

      Ștergere
  3. Spor la gradinarit. Pentru melci am auzit ca sunt tare buni aricii. Poate gasesti unul prin zona.

    RăspundețiȘtergere
  4. Incearca sa ingradesti partea cultivata cu un strat subtire de sare, doar o suvita subtire dar fara intreruperi. Daca vrei sa stii de ce, pune un pic de sare pe un limax :)

    RăspundețiȘtergere
  5. eu mi-am facut mini-gradina anul asta pt prima data influentata fiind de tine :) deci multumesc
    - am in ladite de lemn (foste cutii de vin :)) ) leustean, patrungel, marar, menta, busuioc si usturoi :)
    - cu mararul am patit ca tine, parte din el l-am "ucis" dupa ce i-am turnat apa in cap- nu ma lasa inima sa raresc "la sange" desi stiu ca tb - dovada busuiocul - am cump 2 plante de la supermarket si le-am replantat - in fiecare sapt culeg frunzele mari si ud din abudenta - s-a dezvoltat si creste foarte frumos, acum pun fara mila busuioc si in paste si in salate si in sandvisuri ca 'ie' de unde :)
    - da, de sare am auzit si eu - acelasi efect il are si la furnici - eu am avut primavara asta probleme cu ele si am pus sare si intr-adevar nu se atingeau de dara respectiva, o inconjurau :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Uitati ce articol interesant am gasit http://rue89.nouvelobs.com/2015/06/10/cette-foret-tout-est-comestible-259632
    Si dau acolo si solutia ca sa scapi de limacsi.

    RăspundețiȘtergere
  7. iar mi-am ucis mararul :)) - cu un jet de apa in cap. E o planta prea sensibila pt mana mea...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...