Stiti voi care resturi: 2 morcovi obositi, o bucata de praz si frunzele de la gulie, o bucata de radacina de telina, 4 rosii stoflocite etc.
Eu personal fac supa crema/sau baza de supa: cu ajutorul blenderului si a furculitei colocatarii nu mai stiu ce am pus eu acolo. Ssst, si nici macar nu imi citesc blogul.
Dar tocmai aflai ca multe din cele ce le aruncam se pot consuma: frunzele de morcov, radacina de ceapa verde, coaja la cartof etc.
https://www.youtube.com/watch?v=I3OVSyatP1c
Ce mai fac eu: caut fructele si legumele urate. Da, cele urate sunt mai greu vandute, dar pe mine nu ma deranjeaza merele cele mai mici, cu 1-2 viermi, sau morcovii strambi si nici rosiile necoapte (ies niste muraturi magnifice) ci ma avantajeaza pretul mai mic.
Unii cumpara si produsele la sfarsitul garantiei care sunt la jumatate de pret din supermarket, dar cum cumpar de la producator si imi ogranizez meniul pe saptamana, nu ajung prin supermarket sa iau asemenea oferte.
Si daca plecam in vacanta ce facem? De obicei imi bugetez meniul asa incat sa nu raman cu mancare in exces. Ce e in plus, eu donez la cunostinte/colegi sau mentionez tot ce am pe facebook, pe un grup de donat.
Dar cea mai mare evolutie a resturilor e faptul ca supermarketurile (nu la noi, evident, ci in Franta mai nou) sunt obligate sa nu arunce ci sa vanda cu pret mai mic sau sa dea la asociatii umanitare:
http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2015/05/22/01016-20150522ARTFIG00003-nouvelles-dispositions-pour-lutter-contre-le-gaspillage-alimentaire.php
Nici eu nu arunc nimic sau, dacă se întâmplă, (foarte rar) mă doare inima. Cumpăr exact cât am nevoie sau un pic mai puțin. Marele meu avantaj e că locuiesc lângă o piață mare și vis-a-vis de un Profi. Legumele pipernicite nu mă deranjează în afară de morcovii strâmbi pe care nu pot să-i curăț :)
RăspundețiȘtergeredaca morcovii sunt proaspeti si mititei, e suficient de periat aspru cu un burete de vase nou si pus asa la gatit/fiert. Eu adunam morcovii cei mai mici si urati sa ii fierb asa pt salata beuf, dar mai nou am descoperit ca si coaja la morcovi, dovlecel, castraveti fragezi sunt cu adevarat gustoase si valoroase.
ȘtergereSi cartofi s-ar consuma coaja dar mie nu imi place.
la dovlecei si castraveti nu le dau coaja jos, o consumam si pe ea; doar la morcovi, insa la ct de curati sunt cred ca ar merge si ei cons asa; n-am incercat pana acum,i nsa merita o incercare
RăspundețiȘtergeredeobicei cu egumele scofalcite si eu fac fie supa crema, fie chiche, nu cumpar mult insa, cat sa ramana, lista mea de cump e de genul 2 ardei, 3 dovlecei, 4 morcovi, 1 kg de ceapa asa ca sansele ca sa se stric sunt rare pt ca cumpar fix cat estimez ca folosesc in saptamana aia
si la fel ca Ioana cand se intampla sa trebuiasc sa arunc ceva, tare ma doare sufletul.....
O sa incerc sa vad cum sunt castravetii cu coaja: n-am incercat.
RăspundețiȘtergereAltfel dovleceii si aici cu coaja, morcovii la fel, ba chiar si telina sau sfecla. Ciupercile la fel. Cartofii depinde de coaja, iarna ii curat, vara nu prea. Mi-am luat acum citiva ani o pereche de manusi de spalat legume si le folosesc intens, de-aia in general pot lasa coaja.
Insa am citit ca pesticidele se depoziteaza in coaja, deci n-as minca legume care nu sunt bio cu tot cu coaja.
daca nu ai sursa ok de legume, da, e bine sa le cureti de coaja. La fel la fructele batrane cand coaja devine mai dura.
ȘtergereCum eu am in gradina castraveti si dovlecei, ii iau, spal, toc si pun direct in salata. La fel cu ce cumpar de la producatorii mei: sfeclele si morcoveii tineri merg si asa. La telinele mutand, cartofi, insa , cojesc.
Daca nu fac supa, atunci le curat, le toc si le pun in congelator. Mai ales cu morcovii si cu ardeii procedez asa. Si vinetele le congelez taiate cuburi pentru sos la macaroane ( tip Norma, cum fac sicileniii ). Cartofii ii facem iu coaja daca sunt din gradina. Sunt minunati cu ulei de masline la cuptor.
RăspundețiȘtergereFrunzele de morcov sunt bune si uscate. Le faram intre palme si le folosesc la supe, ciorbe si mancaruri cu sos. Si frunzele de ridichi sunt gustoase in supa. Recent am aflat ca se consuma varfurile fragede ale plantelor de rosii. Inca n-am verificat. Se pare ca le folosesc la umplutura de placinta in satele din muntii Pindului. Nimic nu se arunca :) De sarmale in frunze de gulii ai auzit ?
nu m-am gandit sa toc fiecare exces fix de sos, de obicei puneam deoparte cealalta jumatate de dovlecel/ardei etc. Merci de idei!
ȘtergereLa mine in zona sarmalele se fac nu numai in varza si vitza de vie, ci si in frunze fragede de hrean sau de potbal; de gulii auzii doar din ardeal.
eu am 2 frigidere si carne iau maxim pt 1-2 apt in plus. Asa ca am loc de plante. Mai am si fructe congelate, porumb, si pungi de mazare.
ȘtergerePt economisit spatiu in congelator eu portionez/toc si pun in pungute ce le aplatizez, de ies ca niste carti. Se stivuiesc mai usor asa.
la cartofii cu coajă expuși la lumină m-aș gândi de două ori, solanina e toxică și în cantități mici. Și din câte știu eu se găsește și în lăstarii de roșii
RăspundețiȘtergereDa, si eu asa stiu de plantele de rosii: contin solanina.
RăspundețiȘtergereLa coaja de cartofi nu m-am gindit, dar probabil ca are si ea .Trebuie sa fac niste cautari pe net sa vad ce si cum.