vineri, 9 ianuarie 2015

compostam, maria ta!

Ador balcoanele inflorite, cu o splendoare de culori. Pt a avea asta, e nevoie de un pamant fertil. Anii trecuti am cumparat saci de la Cora, dar din iunie am decis sa  sa nu mai dau niciun ban. Si nici sa nu mai transport saci de pamant...asa ca fac compost.

Unde? Cand? Cum? Cu ce?

Pe balcon. Il alimentez de 2 ori pe sapt, cu resturi vegetale cand gatesc. In 2 luni am avut pamant proaspat, fertil pt noile plante. Dar am loc pe balcon pentru 3 cutii etajate.
Peste iarna am luat o singura lada cu pamant in casa si am mai completat-o, dar mai am o vecina ce are vermicompostor sub chiuveta.
Exista compostoare de cumparat in Brico, dar eu am improvizat cu 3 cutii de plastic, suprapuse, mai mult largi decat inalte (desi 4 ar fi ideal),fiecare  de 20l (suficient pt o familie de 3persoane). Ideal cutii negre. 2 cutii le-am gaurit generos fundul(cu lumanarea), sa am cum sa se scurga excesul de lichid in cutia de la baza, negaurita, si sa circule ramele (dar eu nu am rame). Am inchis deasupra cu capac (sa nu fac musculite)...

Cum am inceput: in cutia de deasupra am pus straturi alternative: resturi vegetale, carton. Alimentarea o fac de 2 ori pe sapt, in acelasi moment am si amestecat cu ce era inauntru.

De 2 ori in loc de carton, folosesc pamantul din ghivecele perimate/obosite, dar cartonul are rolul lui.

Compozitie: strat vegetal/ strat de carbon. Proportia finala o sa fie: 1:10 -unii zic 1:20 (la inceput insa straturile sunt cam 1:2, ca legumele lasa mult lichid si scad).

Carbon: rumegus, carton, fan uscat, coaja copac etc. Eu am folosit initial bucatele de carton fara vopseluri de la oua; cartonul de la hartiile igienice, totul maruntit.

Stratul vegetal: rest de morcov,dovleac,telina,sfecla,rosii, salata,castravete, resturi de ciuperci etc (bucatit sub 5cm), mere/pere/piele banana(cica e f. recomandata pt potasiu) etc. Recomandarea proprie: mai multe resturi de legume decat fructe( sa zicem 70% 30%). In procent de 1-3% din masa finala se recomanda zat de cafea, rest de ceai,coji de oua maruntite, atentie cu ele pt ca schimba aciditatea.Pot fi crude sau fierte. 

Nu pun resturi animale,grasimi, (acestea au nevoie de 2-3-4 ani de descompus, eu vreau in 2-3 luni sa am sol fertil), minim de citrice+ ceapa/usturoi, pt ca schimba ph-ul.

Nu miroase. Daca incepe sa fermenteze/miroase, atunci mai e nevoie de marit stratul de carbon (adica...inca niste cartoane).

Are nevoie de umiditate. Textura amestecului trebuie sa fie jilava, excesul de apa se va scurge prin gauri. Fara umiditate bacteriile nu se descurca sa descoopuna. In interior datorita descompunerii este o temperatura mai ridicata. Daca e foarte cald si uscat afara, am grija sa tin capacul inchis, si sa fie pe capac vapori/stropi de condens. Eventual mai umezesc sau adaug fructe si zeama lasata (de ex. de la pepene).
Pt fermentare mai rapida, recomand oxigenare. Deci amestecat de 2ori pe sapt, cand adaug ceva nou. Tot ce e nou incorporez in stratul de supr/acopar cu carton.

Dupa 1 luna, arata cam asa: cutia e aproape plina, am mai adaugat inca o mana de resturi (salata si mere) si amestecat, asta pentru ca am pus putine resturi si nu era nevoie de inca niste carton:





Si cum intre timp umplusem o cutie, am trecut la cutia no.2, ce am adus-o deasupra. Cea plina a ramas dedesupt, sa se coaca in liniste(mai amestec in ea de 2 ori pe sapt).
Dupa 2 luni, cutia de desupt arata cam asa:






Din greselile mele:

1. cutii negre, nu albe. Pe margini, in cutie, la final, au inceput sa incolteasca ....niste samburi de pepene galben. Am acoperit totul cu un sac inchis la culoare.
2. nu puneti compot de visine, cu zahar. Mi-a facut musculite :) . Sacul ce acopera m-a ajutat sa scap de ele, dar nu de toate.
3. Zeama ce se scurge, diluati-o (1 : 10) si turnati la flori - ingrasamant. Nu o aruncati :))
4. Cand treceti la cutia no.2, sortati bucatile mari (ce inca nu au devenit pamant), ce se vad in cutia no.1, si...aduceti-le in no.2. Va ajuta la compostare, ca starter, si se vor face pamant si ele de tot.
 5. ce daca sunt seminte, nu mai pierd timpul  cu sortatul, daca incoltesc le rup cand amestec totul
 6. daca vreau compost cand sunt sub 10 gr, aduc in casa. Daca nu, stagneaza pe balcon pana sunt 15-20gr
7. nu mai las fara capac ca are nevoie de umiditate. Daca uit sau e prea cald, adaug cate putina apa.
8. echilibru. Daca adaug o runda mare de fructe si legume, acoper cu un strat de carton. Cartonul il acoper cu fructe si legume.  Nu reusesc sa fac un strat mereu, asa ca pun intr-un colt, acoper cu 2-3 bucati de carton, si peste 3-4 zile cand gatesc iar formez un alt colt.
9. cojile de pepene se descopun greu

Si poze cu una din 'alimentari' :



Ce se intampla in compost? Vegetalele se dezintegreaza, bacterii si ciuperci duc la fermentarea lor, in prezenta oxigenului, devenind un pamant bogat in vitamine si mineralele necesare plantelor.

Intr-o prima runda de fermentare temperatura se ridica destul de mult, compostul ajunge sa fie cald/fierbinte datorita bacteriilor active, apoi incepe etapa a2a mai lenta, cand ciupercile completeaza descompunerea. De aceea desi vad ca solul nu mai are bucati vizibile de legume, las cutia  cu pamant la un nivel mai jos, si alimentez cutia de deasupra, pentru a se aseza in ritmul ei. Compostul este gata cand aspectul este de pamant reavan, ce nu mai e cleios.

Mai bun este compostul cu rame, dar eu animale din alea nu imi aduc in casa :)).  Am o vecina ce are cutiile cu compost sub chiuveta, unde e suficient de cald tot timpul anului si ramele se simt bine. Eu nu.

42 de comentarii:

  1. Mi-a trecut cuvântul ”compost” pe la ureche dar nu știam ce e aia. Nu-mi vine să cred ce aud aici. Din resturi și cartoane se face pământ ? Pfff... mare minune ! Cred că la primăvară o să încerc și eu. Foarte interesant ce am citit aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gata!
    Chiar aveam o galeata nefolosita, miine o gauresc. Imi pun deja de azi la frigider toate resturile de fructe si legume. O sa-mi cumpar doar cutii de oua necolorate. N-o sa mai arunc nici nucile cu care spal acum rufele. Asa ca ori incep de miine, ori de duminica- luni ca sa am timp sa merg la padure sa culeg de pe acolo ceva frunze uscate, coaja de copac, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in loc de coaja de copac si frunze uscate eu folosesc cartoane necolorate/fara plastic, adica cele din interiorul sulurilor de servetele de hartie, cele din interiorul hartiilor igienice, de la cartoanele de oua, de la unele cutii. Le rup bucatele sa se dezintegreze repede. La cartoanele de oua nu am nicio problema ca iau oua de la fermieri si nu au sigle :)

      Sa ii faci gauri serioase. Eu am gauri fix cat degetele de mari, mai curge pamant prin ele, dar cum am lazi suprapuse, curge in cutia de dedesupt.

      Acum e frigut, nu se descurca afara, dar in casa fermenteaza frumos. Daca ti se pare ca e prea zemos stratul de legume, adaugi niste cutii; daca ti se pare ca sunt prea multe cartoane, le mai iei :) , e nevoie de echilibru acolo.

      Ștergere
    2. Am inteles eu, dar chiar acum nu prea am cartoane, iar cutiile de la ultimele oua cumparate sunt verzi, asa ca iau celuloza din padure si cu ocazia asta imi insamintez compostul cu microorganismele alea din padure. O sa iau si niste urzici, ca tot am citit ca-s bune la compost.

      Ștergere
  3. Sper ca e ca si cu maiaua : la inceput ti-e groaza sa te lansezi , pare prea greu, apoi merge de la sine. Dar azi am fost pe la biblioteca si cind am citit ce complicat e tot procesul, m-am ingrozit. Multumesc de sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. haha, dada, fix la fel ca cu maiaua. Suna greu in teorie, usor in practica.
      Eu mai citesc de aici: http://www.consoglobe.com/mr-composte.html

      Ștergere
    2. Multumesc,Am pus linkul la favoriti si am mai citit cite ceva. Vorba francezului: y'a plus qu'à!

      Ștergere
    3. sunt bune urzicile dar ... miros :)

      Ștergere
  4. Bine, deci fara urzici. Mi-e plin frigiderul de resturi, acum mai ramine sa gauresc galeata si sa fac rost de cartoane si frunze(am cumparat si oua in cutii albe, pacat ca pe capac e imprimata o imagine, deci folosesc doar jumatatea de jos a cutiei). Am vazut pe internet o poza cu un compostor facut dintr-un ghiveci mare, e practic: gata gaurit, dar ma gindesc ca poate o sa folosesc la vara ghivecele goale la cultivat ceva, ca doar daca am pamint, n-o sa ma opresc aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. la mine e o rutina saptamanala si uneori de 2 ori pe sapt. Cum sambata gatesc 3-4 feluri, adun resturile intr-un castron si la final alimentez lada de compost. De la 2-3 feluri gatite: supa/bors de legume (pt 3 zile, 3 persoane), carne cu legume la cuptor se aduna un castron de 1l aprox. La asta am nevoie de cartonul de la3-4 hartii igienice consumate.

    Singurul moment in care pun mai mult carton este la baza, cand incep o noua cutie, si asta ca sa absoarba umezeala ce vine de la legume.

    Ai cap / cu ce inchide ermetic? e nevoie sa tina umezeala. Eventual poti improviza sa legi cu un sac de plastic la gura, dar e nevoie de umezeala si intuneric.

    RăspundețiȘtergere
  6. Aha, imi imaginam ca trebuie mult mai mult carton. Am pornit! N-am mai luat galeata, am o cutie de plastic cu capac(3kg), am gaurit-o, am pus coji, carton de la suluri de hirtie, iar coji...pe cind ma bucuram ca am un carton de la un pachet am descoperit ca e cu lipici, fiind carton ondulat. Cind o sa se umple o sa mut in ceva mai mare , sa vad ce am prin pivnita, galeata n-are capac si n-am avut ce improviza. Acum sper doar sa nu se faca viermi si mucegai...desi poate viermii nu-s un lucru rau. Iti sunt f recunoscatoare pentru idee, ma gindeam cite mi-a adus internetul in ultimii ani si cum m-a imbogatit cu o multime de idei, deprinderi, cunostinte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am o intrebare: nu sunt sanse sa mucegaiasca? Am umplut deja galetica, le-am mai indesat putin ca sa incapa mai multe ,dar azi cumpar un recipient mai mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, asta e rolul cartonului, sa absoarba umiditatea. Daca ti se oare ca mucegaiesc, acopera cu carton. Vor aparea niste ciuperci acolo dar nimic visibil.

      Ștergere
  8. Multumesc de sfaturi. Am cumparat si eu doua cutii negre(alea transparente erau mai frumoase, dar cum ai zis NU...), dar cind am mutat continutul galetusei in cutie am constatat ca miroase fix ca gunoiul de la bloc din Romania si a lasat o zeama...ca la gunoi. Acum n-am cartoane prin casa dar am descoperit la bloc un copac la care-i cad bucati din coaja, asa ca o sa iau.
    Scuza-ma te rog ca te bat atita la cap, dar mi se pare inca de neimaginat ca poate iesi pamint din resturile alimentare, cu atit mai mult cu cit singura solutie parea sa fie doar lombricompostarea, dar chiar si asa aveai voie la o cantitate f limitata de deseuri adaugata.
    Mai ramine problema plasarii cutiei, parca vad ca oricit de ecologist e sotul meu, n-o sa accepte cutia sub masa din bucatarie, unde am depozitat-o provizoriu.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu ma bati la cap, chiar imi plac intrebarile, incerc sa evaluez pe ...nevazute .
    Zeama adunata trebuia sa se scurga prin gaurile de jos din cutie in cutia de la baza- eu am facut gauri mari, cu lumanarea :) , sa dreneze dar si sa circule aer. Carton adaug la fiecare strat, cand pun coaja de legume, pun si carton. Eu zeama adunata nu am avut deloc, inceputurile au fost pe balcon si se evapora, si nici nu aveam capac, apoi am pus capac pentru ca se usca f. repede.
    Nu stiu cum se comporta coaja de copac, cartonul insa e super, se dezintegreaza repede, absoarbe si tine sub control umezeala, si cum am din belsug .... nu stiu ce facem noi dar producem de la cateva hartii igienice pe saptamana, plus rola de la servetele de hartie, plus 1-2 carttoane de oua ...deseori nici nu folosesc tot cartonul ce il pot colecta.

    O sa fac poze sa arat o etajare.

    RăspundețiȘtergere
  10. e foarte tare! compost pe balcon! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. si un link francez http://www.consommerdurable.com/2010/05/comment-composter-et-realiser-un-compost-avec-ou-sans-composteur/#comment-10371

    RăspundețiȘtergere
  12. Atunci cred ca eu pun mai mult carton decit ar trebui....Coaja asta de copac pe care am gasit-o cred ca e buna, e ca un carton, foarte friabila.
    Problema mea e ca am multe coji de fructe, dar putine de legume, am inteles ca nu-i voie de la avocat, cartofii ii fierb in coaja, iar patrunjelul, morcovii si telina ii spal bine cu manusa abraziva si nu arunc coaja. Imi pare rau ca am multe coji de citrice si astea nu se composteaza, chiar azi a vrut sa-mi dea dna de la magazinul de unde iau fructe-legume reteta de vin de coji de portocale, dar nu ma tenteaza asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  13. La mine e grava situatia compostului....am "sapat" in el cu o lingura si am vazut ca e totul plin de mucegai verde, asa ca am acoperit cu mult carton si sper sa se schimbe ceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. continua cu straturi de carton si resturi de legume. Se echilibreaza el.

      Ștergere
  14. Victorie!!
    Azi am "sapat " putin in el si incepe sa semene cu amestecul ala de frunze din padure care nu-i inca pamint, dar seamana. Si miroase asa. Singura greseala e cred ca nu le-am rupt destul de mic, n-am stiut care-i dimensiunea , am zis ca se descompun ele acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca e f. bine asa. In 1 luna, arata a compost, si mai ales intr-o luna de iarna! Vara e si mai activ (bacteriile se iimultesc mai bine). Poti sa mai adaugi frunze de salate, coji de morcovi etc. si cartoane, evident.

      Ștergere
    2. Din cind in cind mai vin aici si mai citesc o data articolul. Am vazut ca nu aeram aproape deloc, apoi a trebuit udat totul ca era prea uscat(credeam ca asa-i normal). Cred ca am exagerat si cu cojile de oua, n-o sa mai pun o vreme. Dar per ansamblu vad ca e bine si acum merge de la sine, nu ma mai stresez ca pun prea putin sau mult carton sau ca sut prea multe resturi de fructe.

      Ștergere
    3. ma bucur ca incepi sa vezi pamantul :))))
      Compost acasa nu e reteta la gram, nici la ora/zi. E un biosistem acolo, care se autoregleaza si adapteaza.

      Ștergere
  15. Cred ca am ratat compostul...Cind ziceai de gauri in cutie, mi-a fost mai usor sa fac gauri multe si marunte...De vreo 2 saptamini mirosea urit (ca dejectiile de porci...si consistenta era cam la fel). Mai amestecam eu pe acolo si speram sa se regleze. Dar azi am varsat toata cutia in alta cutie si am vazut cu ocazia asta ca gaurile mele cele mici erau infundate, deci de-aia era compostul asa zemos. Noroc cu caldura asta: am mutat pe balcon totul , dar cind am facut operatiunea de turnat mirosul ala pestilential a invadat parca intreaga casa. Acum las o vreme asa , am facut niste gauri cit degetul pe fundul cutiei, daca nu se amelioreaza situatia arunc totul si reincep.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate da, gaurile trebuie sa fie mari; ca si cele prin care poate trece o rama. La mine trec 2 degete :)) - le-am facut cu lumanarea.

      Ștergere
  16. Of, nici astea de un deget nu-s bune?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt perfecte - nu se mai infunda usor. Cate gauri ai facut?

      Ștergere
  17. vreo 10. Dar ma intreb daca sa mai insist si sa las cutia asta in pace sau sa arunc totul si sa incep unul nou. Mi-am luat duminica de la brocanta o carte "zero dechet" si acolo compostajul e considerat un lucru f important, o sa mai citesc sfaturile legate de asta, pentru moment citesc cartea ca pe un roman, nu am inceput sa rasfoiesc ca sa aflu subiecte care ma intereseaza mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, continua-l. Mai pune carton si adauga in continuare. E bine ca ai mai multe gauri

      Ștergere
  18. Totul mergea relativ bine pina acum vreo 2 saptamini, doar ca era relativ uscat. Cutia mea are 2 fante (prevazute ca sa o apuci), asa ca am zis "ia sa inchid eu ermetic totul, ca din cauza lor nu-i destula umezeala". Am pus scotch pe ele, am udat compostul, eram fericita ca in sfirsit capacul e umed...Si de atunci a inceput.
    Duminica la brocanta am vazut un compostor de vinzare si era plin de gauri laterale. Pe cind al meu era inchis ermetic, cu gaurelele alea infundate.
    Nu-i nimic, nu ma las eu si pina la urma tot o sa-mi iasa compost. Multumesc de sustinere...conteaza f mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca la tine problema a fost si in infundarea gaurilor jos.

      Ștergere
  19. Sper, acum e plin de musculite care intra pe fantele alea laterale si miroase la fel.
    Asa ca o sa incep o cutie noua, o pun deasupra asteia, fac gauri cit de multe, iar asta(ca oricum e plina) o las in pace .
    Ha-ha: din cartea "Zero déchets" am invatat azi(inca 100 pagini citite) ca urina e un activator excelent de compost si ca ar fi bine sa faci din cind in cind pipi pe compost. N-as risca insa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma bucur ca m-am inscris la un atelier (gratuit) de compostat. Celor interesati li se ofera si cite un compostor, eu cred ca nu o sa vreau, ca n-am unde-l pune pe balcon, dar mai vad cit e de mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu imi caut alte lazi/compostor - pt ca peste anterioarele cineva (emoticon cu mine nervoasaaaa) a trantit ceva mare si greu si ... mi-a stricat feng-shui-ul producator de compost :D.

      Ștergere
  21. Cred ca poti sa faci si in lazi de lemn. Am fost azi la cursul de compostaj, am aflat putine lucruri noi, dar un lucru m-a ajutat: sa verificam luind si stringind intre degete un pumn de compost, daca curge apa nu-i bine. Al meu era asa, deci asta inseamna lipsa de aer, de unde si mirosul oribil.
    Ei spun ca poti lasa f bine si fara capac, dar lucreaza cu cantitati mai mari. Si arunca acolo mai multe decit credeam eu ca se poate: in plus de ce arunc eu puneau resturi de mincare(piine, paste , orez) si coji de citrice(nu f multe totusi).
    Organizatorul cursului e sindicatul care se ocupa cu deseurile(stringere, incinerare, etc), asa ca pe ei ii intereseaza treaba cu compostajul doar ca sa aiba volum mai mic de deseuri. Spuneau ca in zona noastra anul trecut s-a aruncat 300kg gunoi(doar deseurile menajere intra aici) de persoana. Mi s-a parut enorm, nu stiu ce tot arunca oamenii.
    Compostoarele nu le dadeau cum credeam, ci poti sa-ti cumperi la prêt mai mici niste compostoare de plastic , cam mari pt balcon( si cam urite).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-am luat alte 2 lazi de plastic albastru inchis (mi-au placut culoarea) - de data asta mai inalte si mai incapatoare - am capac dar nu se inchid ermetic (manerul e cu gaura). O sa fac poze.

      Si eu stiu ca se pot arunca mult mai multe resturi(piine/orez/cartofi) dar am emotii cat de repede se descompun. Eu le vreau evident, repede descompuse, ca doar sunt pe balcon si aici nu e f. cald, asa ca am scris si recomandat din cele ce le pun eu, tocmai pentru ca le-am si testat si urmarit timpul de descompunere.

      Ce am experimentat si adaugat in plus zilele astea: resturile de tarate de la acrit borsul - sa vad cum influenteaza bacteriile din compost, pt ca la bors sunt alte ciuperci/bacterii.

      Spui de 300kg de gunoi de persoana pe an? Nu ma mira volumul. Eu vad cat de mult pun la lada de compost - cam 1-2kg saptamanal minim (si inca nu a venit perioada estivala de fructe...)

      Ștergere
  22. Acum imi pare rau ca n-am cutii mai mari. Am umplut-o si pe a 2-a, noroc ca se mai taseaza si atunci mai adaug. Cred ca ale tale sunt rude cu ale mele, care-s negre si minerul e fanta aia prin care intra aerul.
    Ma gindesc daca sa o iau si pe a 3-a , pentru ca sistemul prin care stau una pe alta e destul de instabil si balconul fiind orientat vest nu prea pot cultiva nimic. Apropo, daca ai idei de ce as putea pune pe asa balcon, as fi tare incintata. Intr-o vreme am incercat rosii-capsuni-morcovi, fara succes. Am tot studiat cartile de la biblioteca si in afara de flori si alte plante decorative n-am gasit nimic care sa se poata si minca, asta m-ar interesa.
    Si astia le tineau afara, dar m-a mirat cu cita nonsalanta arunca acolo tot felul de gunoaie chiar daca stiu ca nu se composteaza. Probabil avind cantitati mai mari se descompun mai repede.
    300 mie mi s-a parut mult pentru ca e aproape 1 kg pe zi, socotind la noi in casa o medie de 4 persoane(ca se arunca gunoaie si in alte parti), ar insemna 3kg de gunoi pe zi, mi se pare enorm.
    Oricum fiecare cu interesele lui, astia de la atelierul de compostaj ne-au bombardat cu pliante si alta maculatura...plus etichete cu "eu compostez" de lipit pe usa casei. Ecologisti pina la un anumit nivel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in balcon orientat pe vest poti incerca de cultivat plante aromatice cu mai mult succes (rosii/capsuni - cele colorate si cu flori nu au nicio sansa!). Daca e foarte umbrit, iedera si plante in genul iederei pot decora si inverzi balconul.

      La gunoaie, nu mi se pare imposibil 300kg pe an, noi doua suntem atente si triem, dar am avut o perioada cand cumparam de la supermarket si aruncam in cateva zile...jumatate expirat/consumat pe jumate etc.
      Cat despre cum composteaza ceilalti, aveau si rame? Ca astea ajuta la compostare si merge treaba bine. Sau e posibil sa nu le pese si sa astepte si 4-5 luni (nu ca mine, ce vreau in 1-2 luni sa folosesc pamantul). cat despre cat de ecologisti sunt, acum nu viseaza ei sa faca pe altii puritani, ci doar sa transmita ideea.

      Ce iti recomand este sa iei inca o cutie - si o pui deasupra. Cat timp cutia de jos se composteaza lent, cea de asupra colecteaza resturile noi din bucatarie. Neaparat sa gauresti generos cutia noua, zemurile se vor scurge in jos si tine umezeala la continutul de mai jos, deja devenit pamant reavan.

      Ștergere
  23. Plante aromatice am deja si e drept ca mentei ii merge f bine.
    Da, da, o sa gauresc acum! Compostorul lor de 320L costa doar 15 euro, ma gindesc daca nu-i mai rentabil decit 3 cutii.
    Inca un lucru pe care l-am invatat, dar tu probabil il stii: cind colcaie pe acolo de diverse(larve, muste, viermi) e semn bun, ca merge bine, apoi cind compostul e matur nu prea mai ramin din ele.
    Cred ca nu le pasa in cit timp se face compostul . N-aveau rame. In schimb aveau un instrument bun de aerat: un fel de arc mare, pe care-l insurubezi in compost si atunci se aereaza.
    Apoi asta cu compostul e serviciul lor, cum au zis ii intereseaza doar ca sa scada cheltuielile cu gunoaiele. Am mai remarcat si cu alte ocazii cit dezinteres e in serviciul public, nu-si vad mai mult de lungul nasului. Pe cind lucram intr-un laborator public la sectia de bacteriologie aveau containere speciale pentru medii de cultura si alte chestii posibil contaminante. Ei bine, aruncau acolo in containere orice: hirtie, sticle, etc...si doar plateau eliminarea lor in functie de volum. Noi acasa sortam sticle, hirtii, etc, acolo nici ca le pasa.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...