joi, 6 august 2015

Cand facem credit ipotecar si cum analizam costurile achizitiei

 Datorita schimbarii de oras si job am ajuns iar sa stau in chirie, si dupa 4 ani de chirie am decis sa transform chiria intr-un nou credit  ipotecar.
Nu e prima data, am mai facut unul in 2006, credit de 28 ani si achitat in 8, asa ca stiu deja ce inseamna...

Pasii urmati de mine:
-estimat  zona si vizitat cateva imobile
-intrebat peste tot de costurile notariale (12,5%-14%)
-estimat la mai multe banci si facut estimari diferite. Deocamdata am fost la ING, unde am cerut 3 estimari:
  • credit cu dobanda fixa pe 20 ani
  • credit pe  20 ani dar cu dobanda variabila dupa primii 3 ani
  •  credit cu un avans mai mare de 10% decat am acum ;


Motivatia personala: noi avem primele locuinte ce aduc chirii modice deci sunt deja in profit, iar nici locuinta asta nu va fi locuinta for ever, maxim de pana la pensie (la pensie ma mut intr-o garsoniera), asa ca imi caut acum o rata care sa  compenseze cu chiria actuala dar si o locuinta ce ar putea fi inchiriata ulterior.

Cum am decis ca sunt apta de credit: ca si la creditul de acum 10 ani, de ceva timp ( aprox 1 an ) pun deoparte echivalentul unei rate la data fixa, ca si cum as fi deja cu credit, sa vad daca fac fata organizarii si ritmului. Nu mi-e usor, una din luni nu am respectat-o, dar asa am strans pentru avans.
In plus, am simulat cateva luni ca si cum unul din sot nu are venit si suntem pe avarie si ne descurcam cu venitul celuilalt. Si ne-am descurcat.
Apoi am verificat daca ma incadrez la somaj si ma descurc cu somajul sa acoper rata.
In paralel am studiat piata imobiliara, daca va creste/scadea, pe cartierul ochit.
Am verificat la banci daca ma incadrez cu vechimea si documentele de dus.
Merg la mai multe banci. Voi blufa si incerca sa negociez. La bancile mici am inteles ca sunt sanse (mici, dar sunt).

Cum compar intre ele ofertele bancilor? nu ma uit la dobanzi vanturate sub nas, nu ma uit la avantajele promovate de marketing, ci compar suma totala de platit inapoi in decurs de 20 ani, suma care iese din buzunarul meu luna de luna. Aceasta e scrisa in josul desfasuratorului de rate(adica se  aduna dobanda + suma de returnat). La suma totala mai adun si costuri notar, asigurari, taxa deschidere cont, taxa evaluari, taxa dosar, taxa de risc, costuri transfer bancar etc - practic asta e COSTUL REAL al bunului achizitionat, astia sunt banii REALI ce ajung sa ii dau. Pt a gestiona toate astea voi trece toti banii printr-un singur cont bancar, cont gratuit, din care voi face niste proceduri sa isi ia banca automat toate platile. Tot din contul respectiv voi face platile anticipate ( asa am facut la primul imobil luat cu ipoteca) astfel incat sa am tot timpul imaginea clara al COSTULUI TOTAL.

As vrea sa prezint cele 2 simulari la ING :  prima cu situatia financiara actuala si a 2a cu un avans de 10% in plus. Ei bine, un avans mai mare cu 10% din valoarea imobilului duce la o scadere a ratei cu 200 pe luna, dar si o modificare de aprox 30 la asigurarile lunar ( sunt obligatorii aceste asigurark de viata pt fiecare plus sot plus asigurare aprt de incendiu/daune etc). Deci 230 lunar de platit economisiti x 20 ani = adica in in plus pe termen de 20 ani dati vor fi aprox. 50 mii in plus la costul total, bani care i-as economisi doar daca am avans in plus de 10% .

Acum studiez in cat timp as putea strange acesti 10% - iar pana in februarie-martie estimez ca da. Asadar nu voi opri cautarile de locuinta, incep sa intreb rude si prieteni de unde pot imprumuta o suma aprox. sa acopere acest avans, dar o sa fac si simulari daca fac credite separate (creditele mici au dobanzi mici si nu cer asigurari de viata & evaluator & intabulari &  dosar de risc & co deci costurile platite ajunge sa fie ceva mai mici decat la un credit ipotecar mai mare). Fara acest 10 la suta as ajunge sa platesc in 20 ani aproape dublu, si nu stiu daca merita o locuinta acest COST TOTAL.

Nu scot din calcul nici  varianta data de o prietena: sa caut o locuinta ieftina si neingrijita si sa o imbunatatim noi in timp, in cateva luni ajungand sa o fac locuibila iar banii vor fi bagati treptat ( asadar reduc si costurile initiale cu notar & impozit & asigurari de imobil si viata & evaluator & intabulari &  dosar de risc & co).

O alta varianta de studiat e de cumparat un imobil nou cu rate la constructor (faciliteaza ei relatia cu banca iar costurile de mai sus scad - nu scade dobanda, doar costurile adiacente tranzactiei). Avantajul: as putea negocia cu constructorul sa incep platile peste 3-6 luni, suficient sa aranjez problema avansului mai mare. Ideea mi se pare extraordinar de buna, ma gandesc ca pot semna un aconto cu 5-10% dati acum, si pt restul sumei in decembrie - termen cand vom termina cu acte/banca/evaluari/asigurari etc timp in care mizez pe mai multe incasari (returnari de la taxe platite in plus, prima de Craciun, chiriile de la imobile deja existente toate care vor mari avansul colectat deja etc)

Sa nu uit de experienta lui Carmen care a reusit sa prinda o promotie si sa aiba asigurarea gratuita/inclusa - deci voi deschide ochii si merge mai departe.

Un comentariu:

  1. multumesc. Deocamdata nu e nicio graba, totul e in faza de proiect. Pana atunci mai economisesc niste bani (simulez lunar ca si cum as avea aceasta rata si ii pun deoparte - si astfel o sa am un avans mai gras)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...