joi, 15 octombrie 2015

Toate cheltuielile se negociaza

Articolul asta e inspirat dupa ce am vazut lista cu ce a platit colegul meu in ultima luna. Ca o remarca, bugetul familiei lui e de 3 ori cat bugetul familiei mele, compozitia familiei identica, si fete de aceeasi varsta... E drept, are 4 imobile, cu ipoteca fiecare, dar astea 3 in plus fata de mine totalizeaza un cumul de rate de 1000.
I-am analizat putin lista, si ...multe din cele de acolo pot fi 'ajustate', fie prin negociere(cel mai usor!!), fie prin schimbare de tip de contract sau de contractor.
Lessons learned:
1. toate contractele cu bancile pot fi imbunatatite. Prima unealta, si cea mai usoara mie e de analizat comisioanele bancare; la creditele ipotecare se pot face renegocieri sau reesalonari sau mutat la alta banca cu od dobanda mai mica, asigurare mai mica, etc. (ia 15min. de facut un desfasurator pe ultimile 6 luni si vazut ce comisioane sunt in plus si de eliminat).
Inchideti cardurile de credit unu dupa altul. (Cel mai mic prima data). Mai multe am scris aici
Economii ? intuiesc ca astfel colegul poate economisi si 200-300 pe luna fara mare efort!!
2. distractiile si relaxarea pot fi gasite mai ieftine dar si cerut reduceri pt fidelitate: tenis, sport, restaurant, femeia la ajutor menaj etc toate astea se pot gasi la un pret mai mic, sau cumpara un pachet mai mic. Sau mai rar.
Economii ? intuiesc ca astfel colegul poate economisi si 200-300 pe luna cu ceva efort :D dar nu sacrificii prea mari.
3. telefonie, internet, telefon fix, tv, cablu, satelit, netfix.  Sunt multe ce aer..... Colegul plateste 140 + 80 + 7 + mobil sotia. Se poate mai ieftin? evident!! A zis ca poate vorbi mai putin la telefon, ca ar putea renunta la unele din ele, dar sa nu uitam ca se pot negocia (sunat la provider si blufat: concurenta da mai ieftin etc). Sotul are abonament de 2 euro la Orange pt ca le-a spus ca trece pe cartela prepaid: ne-au oferit un abonament minim pt a primi telefoane si suna cateva zeci de minute. Si nu, nu strica nici de trimis un email: sunt client de x ani si nu sunt multumita cu raportul pret/servicii as ca as vrea un alt pachet mai potrivit).
Economii? intuiesc cam 100 lunar de aici, efort de cateva ore si gata.
4. facturi utilitati: curent, apa, intretinere, etc. La curent exista tipuri de abonament. La apa iar (a zis deja ca a imbunatatit de cand si-au luat masina de spalat vase, si ca de acu incolo nu mai au piscina de umplut).
5. masini. Masinile se pot negocia!! Da, isi ia a2a masina. Noua. Un calcul sumar arata ca rata la o masina mana a2a e la jumatate. Dar si asigurarea la masina e la jumatate. Plus ca la achizitionare masina veche se poate negocia!!
6.salariul si bonusurile se pot negocia!
7. zboruri/calatorii. Si acestea se pot negocia. Fie ca luam de la aceeasi agentie si cerem discount, fie cautam din timp, fie ore de zbor den oapte sau in afara sezonului. Asigurarea de calatorie iar poate fi negociata.
8. factura medicala. Nu cred ca merge de negociat cu doctorul pe masa de operatii dar se poate cauta din timp un medic curent bun care sa nu coste sa rupa, si in caz de urgenta un spital in apropiere cu servicii rezonabile. Dar pentru controale periodice, de rutina, analize de rutina, se pot folosi clinici/doctori obisnuiti si nu somitati.
Economii? 10-50 lunar la coleg.
9. mancarea. Da, la piata se pot negocia. Daca sunteti tufa la negocieri, ca mine (ma buseste rasul inainte de a cere o reducere, noroc ca vine frigul si trag esarfa peste gura), tot gasii solutia: merg la aceiasi vanzatori care mereu ne rotunjesc pretul (in jos) si/sau ne dau ceva in plus.
10. haine si incaltaminte. La mana 2a incerc sa negociez. Cum le cumpar online, pot sa scriu un email si sa propun reducere ca ma buseste rasul in spatele calculatorului. Si in magazine am negociat, tot in felul meu: la reduceri am aratat ca are un defect, si...pam pam, luat sandale cu 25% mai jos.

Concluzia: nu traiti din cardul de credit pe minus ca ajungeti ca el: sa cheltuiti azi ce nu ati castigat inca de miine.




7 comentarii:

  1. Nu mă pricep la negocieri dar de purecat contracte îmi face o plăcere diabolică :))

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce n-am fost noi colege de birou acum ceva ani???!!!
    Altfel NU POT sa negociez.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici eu nu sunt in deplinatatea facultatilor de negociator. Ieri seara in fata agentului imobiliar i-am zis ca vineri ii facem oferta dar cu 10 mii sub pretul publicat si am inceput sa rad :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. cand se negociaza se stabileste egalitatea intre parti :); faptul ca eu cer ca tu sa iti reevaluezi pretul, presupune ca am incredere si STIU ca pretul e mult mai mare decat cel real. Cand esti pasiv, accepti din start ca pretul cerut e cel real.
    Daca te gandesti ca e o rusine sa negociezi, esuezi din start, pt ca pleci de la premisa ca e un bluf si stii in sinea ta ca pretul cerut e cel corect si nu poti cere mai putin decat atat; daca te gandesti ca pretul cerut nu e corect, ai toate sansele sa prinzi curaj si sa restabilesti raportul de forte.
    Ca orice alt proces daca il rationalizezi suficient vine mult mai usor de gestionat :)
    si cum zice jumatatea cel mai bun training in negociere e in bazar in Istanbul :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect, Iulia.

    In rarele cazuri cind am negociat, cumva fara sa vreau, am avut surpriza placuta sa am reduceri.

    Ba uite ca zic ca nu negociez: chiar ieri am negociat pentru o cratita faina. O luasem acum 7 ani si acum 2 zile am ars-o complet. Cum o foloseam zilnic , si initial o cumparasem cu o reducere, am sunat la firma si am cerut un prêt in calitate de clienta veche...am avut o oferta redusa cu 25%(pretul initial nu-l spui, ca o sa-mi ziceti ca-s nebuna). Dar aici ma incadram in ce zici tu: stiam ca pretul initial nu-i cel corect si eram hotarita sa fac comanda la firma.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place sa negaciez, unde este cazul, bineinteles!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa ne spui si noua cum negociezi. E clar ca nu o am in sange, dar sunt disposa sa invat.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...