luni, 18 ianuarie 2016

Mai putine sacose de plastic

Dar daca ar fi o lege ce interzice vanzarea sacoselor de plastic ne-biodegradabile?
Dupa sandalul starnit de legea de interzicere a fumatului in spatii publice, cred ca o lege ce interzice vanzarea de sacose de plastic ar duce la revolta.
Sau nu.

Hai sa ne uitam la alte tari:  prima care a dat lege contra utilizarii sacoselor de plastic la cumparaturi e Rwanda. Da, tara aia care in 1994 a plans moartea a aproape 1 milioan de oameni inre-un genocid atroce, tara care are 45% din populatie in stare de saracie lucie, tara in care doar 25% din populatie locuieste in case electrificate a dat o lege atat de ... moderna! Pentru ca Rwanda e o tara care e in continua evolutie catre democratie (jumatate din parlamentari sunt parlamentare, construiesc continuu spitale, retea de canalizare, au lansat cea mai mare centrala solara din Africa centrala ce va aduce inca zeci de mii de case cu electricitate si cateva sute de angajati, etc).

Daca celelalte tari dezvoltate au decis sa puna taxe pe sacosele de plastic, rwandezii folosesc de hartie sau de panza. 

https://www.youtube.com/watch?v=d8PX7ndjDt8

Da, logica lor e de fier: daca nu putem sa curatzam tara de pungi, nu putem dezintoxica pamanturile folosite in agricultura sau reeduca oamenii sa nu arunce pungile si sa le recicleze...... atunci renuntam la folosirea lor.

De ce? impactul negativ al deseurilor de plastic in Africa in curs de dezvoltare este imens: Ghana a avut inundatii si viituri si zeci de decese datorita gunoaielor ce au blocat canalizari si canalele si rauri si, sunt zilnic poze cu animale sufocate de pungi; iar plasticul din pungile traditionale nu se descompune dar se rup particule mici mici intoxicand pamant, animale, oameni etc - ei  bine decizia lor a fost simpla: nu putem sa ne descurcam asa ca le eliminam.
Cine s-a opus? evident industria de productie pungi de plastic si mai ales importatorii local (pt ca sacosele sunt produse in India si China). 
Inca mai e folosit polyethylene? da: in medicina, in folia de acoperit serele, etc.
Cine a castigat prima data din asta?: pe termen imediat au profitat comunitatea foarte saraca ce a produs si vandut...sacose produse local, din panza locala, din materiale ecologice, din reciclare.
Pe termen lung a devenit una din cele mai curate tari (si probabil cea mai curata din Africa).
Ce s-a intamplat: comparativ cu tara sora si prietena, Uganda, in 2-3 ani  Rwanda a devenit muult mai curata!! Asta a dus la o crestere a turismului (da, tara traieste din asta, 10% din cetateni lucreaza in turism, peste 1 milion de turisti anual si in continua crestere).
Astazi, Kigali e considerat unul din cele mai curate orase africane.
Da, Rwanda continua sa dea exemple bune Africii si lumii.  

9 comentarii:

  1. Ca sa vezi ! O sa am ce discuta cu familia data viitoare cand aducem in discutie pungile adunate de pe plaja. Poate scriem si o compunere pentru lectia de studiul mediului inconjurator. Merci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca Rwanda poate, de ce nu si noi?
      M-am obisnuit cu fetita cand trecem pe langa pungi mari sa ne aplecam si sa le culegem.
      Impresionant pt mine a fost sa vad pe o plaja straineza nordicii (mai ales femeile, haha): ieseau dimineata la alergat/mars nordic si la intoarcere erau cu mainile pline de plastice adunate de pe plaja. Nu ma mai mira ca e una din cele mai curate plaje pe care am vazut-o.
      In rest, niste englezi au initiat o idee fantastica: de cate ori trecem pe plaja sa acordam 2minute pt curatare
      http://iubescorasulmeu.blogspot.be/2014/07/2minute-pt-curatat-initiativa-de-scoate.html

      Ștergere
  2. In Franta s-a dat deja legea: sunt interzise pungile de la 1 ian, eu oricum le refuz cam intotdeauna: am o poseta mare in care oricum am intotdeauna 2 saci de pinza frumosi(amintiri din vacante).
    Uite aici https://www.service-public.fr/professionnels-entreprises/actualites/008384

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca plasticul din sacose e o mare problema: sacosa e deja foarte subtire acesti polimeri se rup bucati bucati mici, ajungand o supa in oceane. Poiuteranul nu se descompune, ci se rupe .... iar o parte din incalzirea oceanelor este datorata si supei de plastic.
      In rest, pozele de pe net sunt graitoare cu animalele si pasarile marine decedate printre ...plasticuri.

      O sa fac un tutorial cum sa fabric o sacosa de panza.

      Ștergere
  3. Da, si alea care cica sunt biodegradabile de fapt fac mai rau decit bine.
    Am citit chiar zilele astea ca toate scoicile sunt poluate cu granule mai mici de 1mm de de plastic.
    Eu am o gramada de sacose de pinza primite cu diverse ocazii(gen reclame la tot felul de facultati, primite de la biblioteca)...dar alea pe care le tin in poseta sunt mai mari si mai fine si au un mic buzunar interior unde inghesui punga nefolosita, deci nu ocupa loc.

    RăspundețiȘtergere
  4. totul e plastic in jur, eu sunt uimita de fiecare data cand merg la supermarket.... ceva trebuie facut...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din motivele astea am redus mersul la supermarket.

      Ștergere
  5. Noi mereu suntem in urma. In alte tari sacosele biodegradabile sunt la ordinea zilei. La noi... nimeni nici macar nu a auzit de ele :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am prieteni ca mine care au sacosa de panza in buzunar. Ecologic, prietenos. Si cine nu avea, i-am facut cadou :))))))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...