miercuri, 20 mai 2015

Va recomand un animal de companie util: o gaina

Sau 2 - ca se distreze si ele.

 In ultimii ani e din ce in ce mai la moda in jurul meu un animal de companie: caini de la centre de adoptie, caini de rasa sau nu, pisici sofisticate sau nu , hamsteri, porcusori de guineea, pesti  sau chiar iguane si serpi, melci, iepuri sau papagali - fiecare dupa bunul plac.
Ce ziceti insa de o gaina? sau 2? Stiu, nu e ceva intalnit la bloc si nici recomandat, dar pt cine are o mica curte 2 gaini pot fi cu adevarat utile.

Avantaje:
- oua proaspete acasa. Fara mers la supermarket, fara verificat data de expirare, ouale sunt la usa casei. Exista o obisnuinta la mine la tara sa nu se manance ouale in ziua ouarii, ci a 2a zi - zau daca ii inteleg logica. Un calcul sumar arata ca 2 gaini produc aprox. 500 oua pe an bio  - si asta e fix consumul familiei mele anual. Costuri? calculati voi 500 x pretul unui ou, noi luam de ferma, d'eashelia scumpi. Adunati si drumul pana la supermarket.
-ca animal de companie, o gaina traieste si 5-10 ani, si e destul de robusta. Nu e nevoie de vizite periodice la veterinar ca pentru alte animale de companie de rasa, nu trebuie nici vaccinat/deparazitat/sterilizata periodic
-gainile mananaca insecte parazite - gaze, viermi, furnici, plosnite etc - asadar toate insectele astea se pot tine sub control fara costuri mari date pe istecticide ci cu... niste gaini
-pretul mic de achizitie. Un pui costa muult mai putin decat orice alt caine/pisica (de rasa sau nu)
-consuma resturile menajere, o gaina poate astfel reduce cantitatea din pubela cu...100-200kg pe an. Gainile consuma... multe: coji de oua (pisate, sa nu le treaca prin cap sa isi atace ouale),resturi de cochilii de scoici(sparte), resturi de legume, resturi de fructe, resturi de piine/paste/cartofi, resturi vegetale(iarba cosita), rame, cereale etc. Asadar, in final aruncam mai putin la tomberon si deci costuri mai mici
-daca plec in vacanta se descurca singure - doar de rugat un vecin  sa le colecteze ouale zilnic si sa le dea apa(daca nu ploua in vasele lor) si o mana de graunte. Desi unii au inventat dozatoare/colectoare de oua inteligente, si au nevoie de prezenta umana de 2-3 ori pe sapt
-nu au nevoie de cocos pt a face oua. Ala e zgomotos :)))
-au nevoie de spatiu putin (cativa m patrati) - pe care accepta sa ii imparta si cu alte animale
-excrementele sunt in ingrasamint bun pt plante!



Pot tine gaini in curte?
In primul rand e nevoie de verificat legile si regulile orasului/comunei unde locuiti. Daca e complex de case, e nevoie de discutat cu administratorul: gainile nu fac mult zgomot dar...
Atentie ca le place sa ... doarma la inaltime. Asa ca o mica cabana, eventual facuta din lemn, cateva scari etc. Aceasta e bine de dat cu var anual pt a tine puricii departe.
Iarna poate implica si ceva dificultati: au nevoie de paie (pt caldura), apa calda care sa nu inghete imediat, si de la frig nu se mai oua o perioada.
O alta problema o reprezinta daca primesc mancare in exces - acestea pot atrage...sobolani. In plus, mancarea le trebuie suplimentata cu seminte/graunte - 1-2 pumni zilnic.

10 comentarii:

  1. Lasa ca te stiu eu..."luati-va animale de companie"...ca sa apari tu cu bardita! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai 2 in 1: animale de companie, si cind nu-ti mai trebuie...hop in frigider.

    RăspundețiȘtergere
  3. io mi-as lua nu una, doua ci vreo 10 asa, insa aici e prob cu vecinii, daca imi da comuna accept...asa ca pas, cel putin deocamdata
    iulia

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu as tine cateva gaini daca as sta la curte. Vreo 5-6 si un cocosel pentru ca imi place de mor sa-l aud cum canta. Dar dupa cate stiu eu este obligatoriu sa vaccinezi gainile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in Ro nu e obligatoriu nici la om nici la animale, in ferme de crestere intensiva ( cu pasari etajate etc) se practica datorita riscurilor de epidemii ( vezi gripa aviara) ce le nimiceste si jumatate din efective.

      Pe mine la cocos ma sparie cantecul ca ma trezeste noaptea.... vecinii tai ar fi de acord?

      Ștergere
  5. Call me crazy , dar eu ma tot gandesc cum sa fac sa-mi instalez 2 gaini pe balcon!si nu oricum si cu casuta lor cu tot.Nu pos sa pun poza aici la comentariu , ti-o trimit pe mail.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai balcon suficient de mare, de ce nu? totusi, gainile au nevoie de un spatiu de umblat si mai ales sa scurme in pamant/nisip

      Ștergere
  6. Eu stiu pe cineva care tinea o gaina in balcon, iar gaina facea oua.
    Ma gindesc ca in balcon conditiile sunt mult mai bune decit la gainile care cresc in baterie. Mai le pui niste pietricele, niste iarba in jardiniera. Chiar si gainile care cresc in hala, la sol, cred ca au mult mai putin spatiu la dispozitie(pe cap de gaina vreau sa zic) decit intr-un balcon. Problema insa eu cred ca-s vecinii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu face galagie multa o gaina, mai mult fac niste papagali, de ex.
      Insa o gaina are nevoie si sa scurme, sa ciupeasca si niste nisip/calciu, si de facut curat permanent sa nu miroase, ceva paie si e destul de greu :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...