vineri, 5 iunie 2015

Plateste-ti datoriile

Citeam cu ceva timp in urma  45 sfaturi ale unei femei de 90 ani  catre tinerele de astazi:  nimic nu poate fi inlocuit de ciocolata, bucura-te de soare etc. dar si plateste-ti datoriile la zi.

Am privit legile si evenimentele din urma, si ma doare sa vad datoriile ramase mostenire. In caz de deces, pe langa 'avere' se mostenesc si datoriile.  Practic ele sunt componenta ale patrimoniului si sunt suportate de catre mostenitorii legali si cei care au primit prin testament.
Cum se impart datoriile intre mai multi mostenitori?
In cazul in care exista mai multi mostenitori, acestia vor primi  pasivul (datorii si sarcini) mostenirii numai cu bunurile si datoriile proportional cu cota fiecaruia. De exemplu, daca intr-o familie unul dintre soti a decedat, atunci copilului ii revine 3/4 din mostenire, iar sotului/sotiei supravietuitor/supravietuitoare ii revine o cota de 1/4 din datorie.
Daca unul din mostenitori este insolvabil, partea mostenirii sale se imparte intre  toti ceilalti in proportie cu cotele succesorale ale fiecaruia.


Exista situatii in care datoriile nu se mostenesc?

O modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renuntarea la mostenire. Aceasta se poate face la notar, in momentul efectuarii succesiunii.
O alta modalitate este insotirea creditului de o asigurare de viata. Atentie insa  care sunt cauzele asigurate. Daca de ex. asigurarea nu acopera decesul din cauza unei boli, plata creditului nu e preluata de asigurare! sau unele banci/firme de asigurari cer ca certificatul de deces sa fie depus in maxim 5 zile de la deces.


Care este termenul de prescriere a datoriilor?
Teoretic 3 ani. Dar sunt tot felul de chichite avocatesti pe care o banca le are in maneca.

4 comentarii:

  1. Cred ca cel mai ok ar fi ca orice credit sa fie insotit de o asigurare de viata. In caz de ceva, creditul este anulat si nu ramane "mostenire". :D Unele banci au oferte speciale si la asigurarile de viata. De exemplu, in luna mai, pentru un credit de nevoi personale la BCR, noi am primit bonus asigurarea de viata. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgi, am scris articolul dupa ce o cunostinta a ramas cu creditele facute pe numele sotului. Sotul a murit, ea a informat bancile (o banca a acceptat asigurarea, dar cealalta banca nu) - asigurarea a informat vaduva ca nu respecta nu stiu ce puncte din contract. Dupa 1 an in care ea nu platit nimic (mai avea si altele de platit...ultimile luni prin spitale au daramat familia, plus o fata studenta) asa ca banca le-a executat casa.

      La 50 ani a ramas fara locuinta...

      Ștergere
  2. ☺ Un sfat excelent: plateste-ti datoriile la zi sau si mai bine, întinde-te doar cât iti este plapuma! Nu ai cu ce, nu cumpara nimic! cel mai sanatos sfat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta cu plapuma e de bun simt. Desi ultimii 10 ani arata multa lume ce si-a luat credit pt : masini fara sa aiba neaparat nevoie; credit pt televizoare, haine, concedii etc. Sau care abia au ce manca dar au 3 tel.

      O data invatata regula: prima data platit datoriile si apoi evaluat ce ramane, oamenii inteleg imprtanta banilor.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...