miercuri, 16 septembrie 2015

Cum reducem cheltuielile compulsive si partial utile

Am pornit de la discutia cu o prietena in care imi spunea ca... ea se simte bine la cumparaturi/restaurant etc, cum adica sa reduca din ele?  Ce daca au acasa 2 credite (unul de casa, unu de masina) plus 2 carduri de credit pe zero???

Nu am avut niciun raspuns. Ca de obicei, replicile bune imi vin a 2a zi....

Astfel ca acum adun aici cateva din ideile care m-au ajutat sa cheltui cumpatat, sa aleg cum vreau eu sa directionez banii. Practic, aleg sa cheltui inteligent pentru ce am nevoie cu adevarat, pt ca asa aleg eu.

Primul mare pas a fost sa constientizez ce imi aduce cu adevarat placere. Cumpararea unei fuste/machiaj imi aduce placere doar pt 2-3 ore,restaurant cu prietenele fix cat sunt acolo si poate 30min dupa maxim pana diger si ma apuca foamea de lup, dar fondul de siguranta pus deoparte imi asigura liniste pe termen lung. iar faptul Ca nu am nicio datorie si niciun credit imi da libertate si mai mare.
Urmaritul cheltuielilor. Pt asta lunar verific tranzactiile bancare sa vad ce si unde s-au dus banii, dar mai mult m-a ajutat sa scriu pe hartie/excel ce si unde am cheltuit. Exemplul ideal e colegul meu ce a descoperit ca da lunar 60-70 euro pe cafeaua de la magazinul de la colt...si in schimb si-a luat o masina expresso la birou, ajungand sa economiseasca mai mult de jumatate din bani asa.
Amanat. Da, pt lucrurile mari si scumpe si care nu sunt sigura 100% ca imi trebuie, mai ocupa si loc, ies din magazin fara sa iau si ma gandesc/fac calcule. Pt casa caer am vazut-o sambata si ne-a placut, am lasat 2 zile pana am discutat ce facem mai departe, sa se sendimenteze ideile. Asa ca miine seara o revizitam.
Scris nevoile adevarate. Da, am lista cu: cizme pt iarna urmatoare, schimbat lenjeria de pat pana la sf anului. Si respect listele :). In conditiile in care am 2 rochii care nu le port, e inutil sa o iau pe a 3a care v-a ajunge tot acolo. Daca mersul prin magazine e o placere, ei bine am descoperit ca o plimbare poate produce o si mai mare placere.
Ordine si triere a casei. Decluttering. Destocare. Ziceti cum vreti. De cand am pus in ordine hainele si am ramas cu 2 rafturi amenajate, mi-e mult mai simplu sa aleg si mai ales sa vad ce imi lipseste. A, da, nu imi lipseste nimic :). Cand am prea multe uit ce am, unde am, ma pierd in detalii si ghici ce, mai cumpar inca ceva. Am 20 de vase de copt si parca ...as mai cumpara ceva.
Donat. Da, tot ce e in plus, ce nu am folosit de 1 an, donez.
Nu ma mai duc des in locurile de pierzanie. Le evit :), stiu deja ca in anumite magazine cheltui ceva, si ma feresc sa merg de 2-4 ori pe saptamana. Mai ales chestii nu atat de necesare. Solutie: ma duc rar, dar cu lista. Da, stiu, mai iau cate ceva in plus, dar macar nu mai iau zilnic :))). cel mai bun exemplu e ca mergeam de 2 ori pe saptamana dupa piine. De fiecare data ieseam cu painea plus: o inghetata fiecare, ba cu 2 croasante/prajiturica fiecare etc; acum cu masina de piine acasa am scapat de astea :).
Reguli noi, aduse treptat. Iau  tricou nou DOAR dupa ce  unul din cele existente care e prea obosit...pleaca.
Gasit hobby-uri. Petrecut timp mai mult cu cele importante pt mine. Da, gradinaritul de vara  asta m-a tinut departe si de solduri!!  Sa inteleg ca nu voi opri shoppingul pe viata. E o alegere temporara cu schimbare de prioritate.
Am invatat sa fiu recunoscatoare lui Dumnezeu pt ce am. Si nu, nu mi-am dat seama de asta pana Carmen a inceput colectia de articole cu motivele zilnice de bucurie.

Stiti ce am castigat in final? Timp.

https://www.facebook.com/gumbi.ortiz.5/videos/10153207576604065/?pnref=story

13 comentarii:

  1. cred ca fiecare are prioritatile lui si gaseste placere in lucruri diferite si nu am nimic cu nimeni pana in momentul in care ajunge sa se planga ca nu ii ajung banii :)
    - adica pot intelege ca cineva merge prin magazine ca modalitatea de destindere, asa cum e pt mine gatitul a ceva mai deosebit sambata :); ce nu pot intelege e de ce cheltuie daca stie deja ca nu are :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vreau nimic, decât mă laud, am ajuns așa cuminte că m-am dus la cumpărături moartă de foame și totuși nu am luat decât ce aveam pe listă, recunosc trecerea printre rafturile cu dulciuri a fost un soi de călătorie pe o mare cu sirene dar am rezistat :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am vrut sa stau azi doar cu mere si pere. A fost simplu pana la pranz cand am fost la un targ de artizani locali ce dadeau sa degustam carnati. Si am cumparat, de porc mistret, ca tot imi cere fiica mea carnatzi :)))
      Pt burtica mea am tras un sandvish cu bucati de purcelus rotizat si mustar de dijon peste.

      Asta ca, sa ma laud, ca m-am dus fara lista si am venit cu burta plina :)))))))))))))))

      Ștergere
    2. ha...ai fost pe blat fara sa spui nika????
      si eu sunt cuminte la cumparaturi, chit ca le fac doar pe stomacul gol :) dar la un sandvis cu purcelus rotisat n-as fi vrut sa rezist :))

      Ștergere
    3. Nu am stiut unde ma bag :) - m-am dus sa imi arate o colega ceva si... no shit, trompete, gratare, fum, carnati carnati carnati :)))

      Ștergere
    4. Ei, ce te invidiez pentru mistret, asa mult ne-a placut cind am gustat in Toscana, ca dovada inca stiu ca la mistret ii zice cinghiale...Mult timp ne-a cerut fiica-mea cinghiale.

      Ștergere
    5. cunoaștem eu îmi fac plimbarrea de seară prin parc pe lângă terasa cu mititei dar devin imuna că altfel devin elefant :))

      Ștergere
    6. Te inteleg...la tirgurile astea cu artizani locali...clar ca daca le calci pragul esti gata.

      Ștergere
  3. Aha ! Eu n-am prea multe atractii din astea in program si chiar sunt omul care cu greu merge la cumparaturi :) Paine iau la brutaria din sat de doua ori pe saptamana, chiar mai rar. Vara asta am mancat multi pesmeti care pot sta in camara mult si bine si nu se strica. Si acum, ca s-a racit vremea o sa fac paine acasa, doar ca eu o pun la cuptor. Imi place sa framant aluatul asa ca nu trec la masina de paine :) Inghetata din comert nu e pe lista, decat daca e ceva mai special.Cele de serie sunt pline de ulei de cocos si lapte praf. Am invatat sa apreciez iaurtul cu dulceata sau cu miere si nuci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi plecam de la brutarie si cu croasante+gogosi+ o prajiturica fiecare etc.
      Merci de ideea de combinat iaurtul, nu am facut-o de ani de zile!

      Ștergere
  4. Se simte bine la cumparaturi? Nici nu isi pune problema ca cheltuieste aiurea banii. Interesant ca poti sa ai credite si crezi ca se platesc de la sine zeci de ani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incerc sa nu judec dar am invatat foarte mult de la ei, din gama: asa nu. Mi-am dat seama ca bugetul nostru e la 1/3 din bugetul lor lunar ( si venitul e la fel) doar ca noi avem economii si nici nu am trecut pe la farmacie de 5 ani ( pt solutii contra paduchi nu se pune :D ).

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...