vineri, 20 noiembrie 2015

Procrastinare versus decluttering

Nu imi place cum suna expresia Procrastinare versus decluttering: am alaturat 2 cuvinte moderne americane si le-am separat cu un cuvant din latina veche. Dar zau ca ceva din creierasul meu ma impiedica in procesul de ordine si tot aman, si tot aman...
Pentru voi ce inseamna destule produse in casa? ca eu m-am trezit zilele astea ca am umplut dulapurile din bucatarie (in conditiile in care acum 1 an jumatate aveam spatiu de depozitare aprox. 1/3 fata de acum).  Realmente m-am expandat si am tinut 30-40 de borcane goale, si zeci de recipiente si produse si condimente si vase si vasulete de copt dintr-o sete de... indestulare?
Ce inseamna sa am suficient? Daca as avea inca pe atata dulapuri in bucatarie, oare mi-ar ajunge? Wow, ce vis frumos: daca as avea casa mare sigur si musai as avea si o camara unde sa depozitez si mai multe gemuri, si compoturi, si multe muraturi si etc etc . Dada, iar borcane. Si cutii, si recipiente, si borcane.
Mai departe, ce inseamna prosperitate? Sa am  o masina? 2 masini? 10 masini?   10 borcane de gogonele cu pepeni murati?

Probabil setea de a avea nu se termina usor.  Nu e ca la foame: cand mor de foame mananc ce mananc pana stomacul/corpul zice stop: la borcane sau masini io ca om imi pot construi inca vreo 2 garaje incapatoare pe post de stomac.
Granita intre a dori si a avea e subtire si unica fiecaruia; iar educatia (nu numai financiara!!)  presupune sa ne descoperim limita. A mea am depasit-o cu borcanelele: am ajuns sa petrec prea mult timp cu aranjatul lor:


10 comentarii:

  1. eu la borcane stau bine - le tin pe alea pline, insa am tinut din primavara pana in toamna vreo 15 borcane goale ca doar doar fac zacusca, n-am facut din diverse motive asa ca le-am reciclat (sticla la sticla, capacele in sacul bleu de PMC); aveam o punga plina cu capace si am zis stop, de ce le tin ca borcanele nu intra in casa mea fara capace :) asa ca am tinut 3 borcane mari de 800 si capacele aferente si restul le-am recicat (tot la PMC).
    in buc nu ma plang, sunt ok desi daca e sa fac pe minimalista mai am vreo 2 vase mari de ceramica nefolosite de mai bine de un an (apropo nu le vrei :))))) ) si 3 pahare :) carora cred ca le vin de hac cat de curand

    eu ti-am mai zis: la mine ordinea si putinele lucruri din jurul meu ma ajuta sa fiu ok pe interior, cand am de deal-uit cu nspe mii de lucruri, am senzatia ca si sufletul meu e tot in atatea mii de locuri; mie imi face tare bine sa nu am multe lucruri in jurul meu si da, ma ajuta si ca timp; sa fac curat (aka aspirat si camere si scari, sters praful si scuturat una alta) imi ia maxim 1 ora, cu spalatul buc si baii pe care le fac on daily basis maxim 1.30 pe saptamana

    RăspundețiȘtergere
  2. Of, la borcane sunt si eu campioana ... Cum am hotarat sa fac anul asta cadouri de genul marmelade si mirodenii, o sa profit de ocazie sa le triez si sa pastrez strictul necesar. E greu sa te opresti sa aduni lucruri. Plus ca eu am crescut cu obiceiul de a nu arunca nimic, ca nu se stie niciodata ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am prea multe borcane: cum folosesc cum le pun la reciclat.
    Dar am muulte lucruri.
    Azi dimineata am descoperit ca mi-a disparut cartea de identitate...asta denota cit sunt de ordonata. Ma gindesc ca inainte sa o declar, sa mai caut putin prin casa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ha asta imi aminteste de o intamplare cand eram mai tanara :) mi-am uitat cartea de identitate in copiatorul de la serviciu si a doua zi tb sa ma duc in vizita de lucru la Viena cu 2 colegi; jumatatea m-a atentionat de dimineata sa imi iau pasaportul, dar eu ca nu, ca am cartea de identitate si e suficient si nu l-am luat; la aeroport am descoperit ca n-am nici carte de identitate si mi-am amintit si ca am lasat-o in copiator :))) inutil sa mai spun ca am realizat asta inainte de imbarcare cu 30 de minute....de atunci cand plec undeva verific de cateva ori acte si bani restul se poate cump si de unde ajung :)

      Ștergere
    2. haha, Iulia, esti tare ca ti-ai adus aminte. Eu in momente ca astea intru in panica si nu imi aduc aminte nimica: sunt blocata ...

      Ștergere
  4. Eu borcane goale nu adun pentru că nu am cămară. Le duc pe toate în pivnița mamei :))))
    Dar să știți că borcanele goale sunt ca gazul: cât loc au, atâta umplu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dada, ca gazul! aveam 2 rafturi si juma de borcane si sticle goale!

      Ștergere
  5. au, ai atins alt punct dureros: condimentele si borcanelele.

    Eu treburile le fac treptat. Pt azi ajunge: 40 sticle si borcane aruncate suna bine

    RăspundețiȘtergere
  6. Hmmm....borcane?am si eu destule,pe cele pline le tin in camara,iar pe cele goale le pun in ladite si in podul garajului,asa nu imi aglomerez camara care oricum e plina cu de toate.Cutii si cutiute mai tin,dar doar cele de care am nevoie,imi place sa fie totul aerisit si pus la punct,nu pot sa spun ca e mereu luna peste tot,dar ma straduiesc.Si in bucatarie am invatat sa-mi tin doar ceea ce folosesc mai des,aparatele de care nu am nevoie mereu le tin in camara,asa pot sa respir cand intru in bucatarie si stiu de unde sa iau ce imi trebuie,dar mereu e loc de mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...