luni, 8 februarie 2016

Depozite bancare

Unde imi tin economiile pe termen mediu

 

Am avut cateva discutii cu persoane din jur despre care ar fi cea mai buna investitie a economiiilor si raspuns sigur si unanim valabil nu este: cea mai buna e cea pe care o cunoastem. Si daca nu cunoastem nimic atunci putem tine suma de bani in depozite bancare (si nu un singur depozit).
Cum am decis ce fel de depozite bancare sa fac: ei bine, am tinut cont de: usor de deschis/manevrat, nu ma deplasez la banca, comisioane minime (zero), disponibilitate maxima (da, oricand pot primi vestea ca nu mai am serviciu si sa apelez pt 2-3 luni la economii), sa acopere inflatia (daca se poate - e de 2.5 pe an ).
Criteriile acestea ma tin la Banca Transilvania (unde primesc banii si am cont si internet banking cu 1 leu pe luna), fac  depozitele bancare cu perioade clasice online la orice ora(avantajul lui internet banking), pun cu conditia ca la sfarsitul perioadei sa imi fie returnati in cont (ca deschid alt depozit mai tarziu). Banii scosi de la ghiseu au comision dar cu card de la bancomat nu.
Sursa: banii din chiria unei garsoniere in 2006. Cu credit si achitata. Acum e inchiriata cu echivalentul in lei a 100 euro (stiu, as putea obtine chirii mai mari in Bucuresti dar am aceeasi persoana de peste 6 ani si nu am avut nici intarzieri nici neplati la facturi asa ca prefer sa iau chirie mica si sa fiu cu randamentul investitiei la 4% fara niciun efort).
Dobanda.
(https://www.bancatransilvania.ro/pentru-tine/economii/depozite-la-termen/depozite-pe-perioade-clasice/ )


Ei bine, dupa cum remarcati dobanzile au scazut f. mult astfel ca de cateva luni experimentez si cred ca am gasit o solutie potrivita pt mine: am 3 depozite pe perioada de 3 luni. De ce astfel? Pt ca dobanda la 3 luni e dubla decat cea pe 1 luna; pt ca e as vrea sa am acces la bani la 1-2 luni (daca am surpriza unui sfarsit contract de munca voi fi informata cu 2-3 saptamani inainte si oricum primesc banii pe luna anterioara + mai am bani in fondul de urgenta si  fara salariu e chiar o urgenta, asa ca am cu ce rezista 1-2 luni dar apoi am nevoie de bani)
Cum  am organizat depozitele:
- luna 1: creat 3 depozite egale, D1 pe o luna, D2 pe 45 zile (nu au pe 2luni), D3 pe 3 luni (pt inceput fiecare de 100 euro)
- luna 2: D1 l-am transformat in depozit pe 3 luni.
- luna 3: D2 l-am transformat in depozit pe 3 luni.
- luna 4: D3  devine depozit pe 3 luni
Astfel lunar ma loghez in homebanking si creat un nou depozit in care adaug inca o chirie(100 euro). In plus pot urmari si eventualele depozite pe perioade atipice cu dobanda convenabila (de ex. 111 zile e un pic mai bine decat 3 luni).
Ce am actual: 3 depozite pe 3 luni. Cate unul se inchide automat la sfarsitul lunii si pot accesa banii cu cardul.

Peste o perioada cand imi voi reconsolida fondul de urgenta voi crea depozite pe perioade din ce in ce mai mari si care sa se termine la 3 luni distanta unul de altul, dar nu voi sari de perioada de 18 luni cu dobanda variabila pt ca....poate va creste in viitor ;) sau voi gasi o idee de investii mai profitabila de 2%.

Castig: foarte mic, stiu. Imi acopera costurile cu internet banking, dar cum e o solutie pe o perioada, pana descoper o investitie cu randament mai mare de 2%.
E o solutie pe termen mediu a unor bani: de ex. cine isi vinde un bun si urmeaza sa traisca un numar de ani din acesti bani; e o solutie pt cine isi face economii pt o investitie/achizitie ulterioara; sau pt cine are tendinta de a cheltui economiile, sau pt cine isi doreste avans pt casa si isi pune lunar bani deoparte.
La mine sunt niste bani castigati pasiv. Vor mai veni si altii, curand sper :D
Cine are cont in euro si castiga euro ii recomand sa faca depozite in euro. Stiu ca dobanda e minuscula =0.5% pe an la depozite pe 6 luni, dar depozitele se pot face in moneda existenta. Eu am evitat o schimbare de valuta lunar din motive de comision.

Voi cum ati abordat problema depozitelor bancare?

10 comentarii:

  1. Pfoaii, grea problemă, mai ales că majoritatea oamenilor (cred eu), se folosesc mai mult de secţiunea "credite&rate" a băncilor şi mai puţin de partea "dobânzi".
    În ultimii 20 de ani o singură dată am avut posibilitatea de a pune bani la bancă, asta în urma unei vânzări mai mari de produse agricole cu scopul de a cumpăra materiale pentru casă. În rest, credite la vreo 7-8 bănci (nu la toate deodată).
    Înainte vreme erau CEC-urile clasice, destl de sigure şi bune. Azi ofertele sunt diversificate dar nu ca dobândă, ci doar ca prezentare, băncile merg toate pe aceeaşi politică, diferenţele între dobânzi fiind aproape insesizabile.
    Sincer, ca să nu monopolizez caseta de comentarii, gândesc că tot investiţia (în ceva) este cea mai bună soluţie, căci personal, recunosc, nu-s priceput nicidecum să pun un ban deoparte, afară numai de cei pentru rate şi utilităţi, de care nu mă ating niciodată.
    Cum ar zice Creangă: "...care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci şi nici măcar bogat până la patruzeci nu m-am făcut. Dar şi sărac aşa ca anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt, niciodata n-am fost".
    Seară faină să fie la voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum dobanda la depozite a scazut e un semn ca bancile au din ce in ce mai multe depozite si nu au nevoie de lichiditati.
      Pe de alta parte, bancile romanesti nu functioneaza sanatos :)))

      Cu CEC-ul de alta data era simplu: nu erau alternative. Acum avem - si daca putem sa alegem un pic mai bine, de ce nu?
      In rest, eu as investi local sau pe cineva care face o investitie. Adicalea daca vara mea zice ca vrea sa faca afacerea aia dar nu are bani si se imprumuta de la banca, i-as oferi eu baniii mei sa ii porneasca afacerea.
      Dar uite ca putini in jur cunosc sa investeasca acum.

      Ștergere
  2. Mu am mai abordat-o, există un depozit pe o luna cu capitalizare pe post de fond de urgență si rezervă pentru orice, în rest cam tot ce prind intră în plata creditului. Mai discutăm când creditul se micșorează și reevaluăm situația atunci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dobanzile la depozite sunt mici comparativ cu dobanda ta la credit astfel incat iti recomand ca banii sa ii directionezi la plati anticipate - iesi mult mai bine asa.
      La mine inca astept actele la notar :D si apoi intru in ritm cu tine :)))) Pana atunci o parte din bani ii tin la BTRL in depozite.

      Ștergere
  3. Eu am contul la BCR deși comisioanele sunt foarte mari comparativ cu Transilvania. Mi se pare însă prea complicat să mă mut pentru că am aici și descoperitul de cont, și credit cardul și asigurarea locuintei (cu direct debit) plus plata tuturor facturilor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am doua depozite la Alpha, pe cate un an fiecare, la distanta de 6 luni unul de altul. le alimentez cu banii copilului (alocatie, contributiile noastre lunare, bani de la bunici, sorcova, etc.)aici am gasit cea mai buna dobanda, le avem deja de vreo 4 ani. la urmatoarea scadenta in iulie o sa mut unul la Transilvania, am vazut ca la Kidcont au dobanda mai buna si comisioane zero, plus ca aici am salariul si internet banking. Probabil ca o sa-l aduc si pe urmatorul tot aici, daca se pastreaza dobanda.

    RăspundețiȘtergere
  5. KidCont am in paralel si eu dar dobanda nu se pastreaza, o schimba in functie de cursul pietii. Avantajul e ca poate fi alimentat de cine vrea (bunici, cum ai spus) dar si de 2-3-5 ori pe luna.
    In paralel caut idei de investitii cu ceva mai mult profit: si un 4-5% pe an conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Depozitele acum nu prea mai repezinta o sura buna de venit pasiv :( Cândva erau iinsa au scazut atat de mult comisioanele incat ajungi la sfarsitul perioadei sa te coste retragerea mai mult decat ai luat pe dobanda.
    Iar depozitele in euro...o fi dobanda mai mare insa cat te costa sa retragi banii? Asta trebuie vazut si asa trebuie facut calculul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am (si mereu am avut) depozite fara dobanda la retragere bani. Acum am la Banca Transilvania, si banii ii retrag cu cardul - comisioane zero, dar intrecut am avut la fel la Reifenssen.

      In rest, dobanzile pe piata interbancara se duc la zero - asadar e nevoie de cautat mod de investit. Din pacate inca nu am gasit niciunul.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...