duminică, 16 august 2015

Cum ne pregatim pentru in inceput de scoala: rechizite

Si asta e invatata tot din Zero Dechet, asa ca voi scrie pe scurt ce am facut noi pentru viitorul inceput de scoala.
1. luat lista cu necesar din vara si evaluat cand incepem actiunea. Avem timp de privit de departe anumite produse si de evaluat un buget dar mai ales si locurile de unde le putem lua ieftin.
2. triat ce se poate refolosi de anul trecut. Pus deoparte. Cele prea vechi se arunca/doneaza.
3. cautat si din cele de birou, de la munca. Da, aveam o rigla si niste gume de sters ce zaceau acolo nefolosite - asa ca le-am re-adus acasa
4. cautat ce se poate lua la mana a2a. Costurile pot iesi infime.
5. confectionat unele lucruri. Penar, ghiozdan/geanta pt echipamentul de sport se pot face din perechi de blugi /pantaloni vechi. La scolile unde se cere uniforma sau o anumita tinuta cusutul  acasa e o economie.
6.  intrebat vecini si colegi de clasa. Experinta celorlalti e utila: unele rechizite se pot comanda in cantitate mare, de pe net, impreuna, si pretul iese foarte mic. Altele sigur vreunul din parinti le-a gasit la pret mic mic intr-un magazinas la coltul unui bloc
7. pentru ca avem buget si banii deoparte - ne tinem de el si il respectam. Daca nu avem bugetul facut, putem lua in fiecare saptamana cate ceva, sa nu resimtim efortul. Ba mai putem cere si cadouri de aniversare stilou mov sau penarul ci Violeta mult visat de copil.
8. hainele. Triat hainele in vara, decis ce se pot folosi si la toamna si apoi spalat si pus deoparte; ce e de aruncat - se arunca, ce e mic si se poate revinde la  mana a 2a - sa se vinda la pret foarte mic. Pentru restul facut o lista si urmarit reducerile de vara.
9. un ghiozdan zdravan tine si 2 ani. Suntem in anul 2. Recomandarile le-am luat uitandu-ma la ce au cei mai mari, si intreband 1-2 parinti. Am luat unul cu garantie, si deja am folosit garantia o data.

Si astfel am ajuns la 1/4 din cati bani se plangeau vreo 2 mame ca au cheltuit toamna trecuta. Inceputul de scoala nu e foarte dureros pt un buget obisnuit.

13 comentarii:

  1. Ghiozdanul zdravan tine muult mai mult de 2 ani, eu zic 3-4. Dupa 2 ani al nostru e ca nou.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai greu e ca se termina vacanta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. plecam la mare fix inainte de scoala, sa compensam :)

      Ștergere
    2. Timp frumos s-aveti sau sa fi avut! Daca nu, sa stii ca si un weekend la Felix poate fi foarte placut!

      Ștergere
  3. Noi abia ce vom incepe clasa O in toamna asta, asa ca avem emotii... Insa nu si la cheltuieli legate de scoala. Eventual uniforma de clasa si de sport si materialele suplimentare de lucru in clasa/acasa. Avem norocul de un prieten ce lucreaza la un magazin de profil si avem 2 cutii imense de rechizite, inclusiv 2 ghiozdane gen: http://www.ergoland.com.my/excellent-features.html, pe care insa nu le va folosi momentan. Este prea mic de statura pentru ele :(

    P.S. si noi aterizam la scoala direct din vacanta. Abia asteptam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si la voi primesc multe caiete de la scoala? Ca la noi avem foarte putine lucruri pe lista : majoritatea caietelor le primesc de la scoala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi primim liste de la scoala, cu ce sa cumparam. Exista o firma care se ocupa si ea cu cumparatul, dar nu sunt preturile cele mai mici de pe piata si in plus mai refolosesc de anul trecut

      Ștergere
  5. Asta ziceam, ca lista noastra n-are multe lucruri ,dar ca primesc de la scoala gratis multe caiete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la noi lista e grasa, vreo 30 item-uri. Toate sa le cumparam (chiar daca prin firma sustinuta de scoala - intre timp am mirosit ca e firma lui fiul/nepotul lui directorul, ca au acelasi nume). Eu le-am scos cam cu 10-15% mai ieftin -dar am facut vreo 4 drumuri.

      Ștergere
  6. La noi nu mare lucru in afara de ce trebuie sa contina penarul(creioane colorate, carioci,liniar etc). Restul le da invatatoarea(cred ca le cumpara din banii scolii), De aia nici nu mai incerc sa economisesc. Mai ales ca atunci cind am cumparat caiete si foi "cora" mi s-au plins copiii ca nu-s de calitatea alora de marca. Degeaba economii, ca a trebuit sa le cumpar de 2 ori.

    Apropo, cit dati voi la cooperativa scolii? Cind am venit aici dadeam cam echivalentul a ceea ce se da in Romania. Dar,cum ni se spune ce se face cu banii respectivi, am impartit suma pe clasa la nr de elevi si am dedus ca dadeam prea mult, am tot scazut de-a lungul anilor si acum mi se pare ca dau prea putin (20 euro pentru tot anul).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Despre foile ieftine versus foile de marca, am inteles de ce desfac unii un colt, mic, la topul de foi :). Eu iau ieftine, dar ma uit la calitate. Mi se pare mult sa ii ceara 12 caiete pt 7 ani, din care 5 studentesti, si cateva tipuri diferite!.

      Bine, aici e diferit de la scoala la scoala, de la invatatoare la invatatoare. Noi suntem la o scoala 'saraca' (asa zice directorul, sa scuze momentul de milogeala demn de tiganii romani din metrou). Ba cer bani direct cu scopul X(au schimbat mese/scaune la cei de 4-5 ani, etc), de 1-2-3 ori pe an, ba scriu ca ar avea nevoie de donatii. Eu dau 10-20 euro, de 2 ori nu am dat nimic ca nu aveam. In total se duc aprox 30-50 euro pe an.
      Scoala isi mai scoate bani si din altele.
      Mai exista si posibilitatea sa donam catre scoala obiecte: jucarii educative, carti noi sau usor utilizate, materiale de bricolat etc. dar si sa ii ajutam cu servicii: participam la supraveghierea copiilor, luam la spalat/reparat lucruri din clasa etc. Eu am dus periodic cate un prosop nou (asta pt ca am prins f. ieftine de vreo 2 ori si mi-a dat buzunarul sa fiu generoasa).

      Mult mai bine stau scolile cu predare in limba flamanda: au manuale noi de la scoala in fiecare an (la copil un abecedar face si 3 generatii), toate rechizitele le au oferite de ei, mancarea la pranz e subventionata partial ( cost de 1-2 euro, pe cand eu dau 4.5 euro - asa ca aleg deseori sa nu manance masa calda de acolo ci ce ii pregatesc de acasa). In total, se duc aprox. 2 mii euro pe an cu totul (functie de cat efort depun eu si renunt la o parte din serviciile lor, mai scad).
      Separat sunt optionalele: scoala propune niste optionale organizate in pauza mare de catre aceleasi cadre didactice, de care m-as lipsi, dar cum si alti copii merg.... avem cerere.

      Ștergere
  7. Vad ca saracia e relativa...scoala noastra se plinge de bani, dar vad ca la noi seamana cu scolile flamande. Noi cumparam doar 2 clasoare, o agenda, un repertoar. Restul scoala. Uneori si iesirile se platesc din banii clasei/scolii si mai subventioneaza primaria. Multumesc de raspuns, ma ajuta sa vad mai clar. O sa dau mai multi bani, vad ca m-am zgircit fata de cind am ajuns aici.
    La noi nu exista optionale, doar la colegiu, in pauza de prinz se fac activitati care costa ridicol de putin(citiva euro pentru tot anul scolar).
    Costa mult la voi, la noi e gratis, dar nu servim cantina si nici "étude". Insa cantina e subventionata de primarie, doar la scolile private e 5 euro. Numai cei cu alergii f grave pot merge cu mincarea de acasa.
    Inotul cu scoala e tot gratuit, primaria pune la dispozitie si autocarul pentru transport la piscina,dar sunt un numar limitat de sedinte.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...