luni, 7 septembrie 2015

Frunze fragede de papadii

O idee care ma roade de ani: sa scriu periodic ce legume, fructe, frunze etc comestibile am cules din flora spontana si cum le-am consumat.
Pt saptamana asta, aduc in discutie papadia.

https://fr.wikipedia.org/wiki/Pissenlit



Papadie in farfurie



In ultimii 30 ani am consumat papadie ocazional, dar de 1 an de cand sunt mini-gradinar (53mp2 nu e gradina ci e mini-gradina) papadia a reintrat in farfuria mea. De fapt, mai bine spus ea nu a iesit din gradina, fiind pamant nelucrat de vreo 2-3 ani.
Probabil e cea mai cunoscuta planta salbateca: invadatoare, inrudita cu rucola, perseverenta, simbol al primaverii datorita florii galbene: creste in orice conditii si in multe zone ale tari remarcandu-se cu puterea ei de adaptare (nu as putea spune acelasi lucru despre gogosari si castraveti si rosii pt care depun efort). In Europa se consuma de mii de ani, exista relatari din antichitate, iar in ultimile secole au demonstrat si efectele ei benefice, unii considerand-o planta medicinala. Unii o consuma ca ceaiuri/sirop, eu o consum ca aliment: daca a venit in gradina mea atunci sa o primesc cu onoare si in farfurie: e gratis, e proaspata, e frageda.
Despre efectele ei medicinale, din ce imi aduc aminte din copilarie mamaia o consuma pentru functionarea ficatuluii si vezicii biliare. Din ce am constatat eu e are efect de eliminare (si google mi-a confirmat cu studii ca ajuta la constipatie si la problemele urinare). Nici nu ma mai mira numele francez de pissenlit (adica pipi in pat :D ) - asa ca va recomand de consumat nu cu 1-2 ore inainte de culcare :).
Cica contine calciu si minerale, vitamina C, A, E,K, efect alcalin  etc. dar astea insa nu le-am studiat pentru ca nu stiu cum le-as masura. Tot internetul spune ca deschide pofta de mancare; nici asta nu am remarcat pentru ca eu mereu am pofta de mancare. La fel internetul spune ca are putine calorii.

Pentru cine nu o are la indemana o poate prelua si semana/transplanta cu radacina. Atentie ca e invadatoare, asa ca recomandarea mea e sa ii se rupa periodic florile pt a  nu produce prea multe seminte :).  Puteti sa o tineti si in gradina la soare si la semi umbra, si in balcon in jardiniere/containere, si in orice sol (umbros/nisipos/hummus etc). Ce ii place: umididitate si spatiu sa isi tindinda radacinile.

Frunzele le  recoltez tot anul: in primavara ii recoltez toate frunzele, dar in cursul anului ii rup si arunc cele mari si le culeg numai pe cele fragede. Migalos. Deseori in gradina/plimbarile in natura ma aplec si culeg 3-5 frunze proaspete si le mananc ca atare, incet: apreciez savoarea, si sunt constienta ca e cea mai buna concentratie la vitamine, enzime, minerale.
Nu mi-am pus problema sa conserv frunzele: am atat de multa papadie incat o consumam imediat dupa recoltare, dar cred ca rezista 1-2 zile in frigider, ca orice salata.

O sa va prezint cateva retete unde folosesc frunze de papadie, poate va inspira . Aceste retete sunt inventate de mine pe baza amintirilor din copilaria la bunici, dar si influentate/copiate din bucataria franceza. In rest, va recomand sa incercati ca mine de inlocuit treptat salata verde si rucola din supermarket.


Salata1: frunze de  papadie, ceapa tocata marunt, oua de prepelita. Asezonez cu ulei de masline, sare si musai lamaie. Cantitatile sunt variabile: 2-3 pumni de papadie la 10 oua de prepelita si o ceapa mica rosie.
Salata2: frunze de papadie, salata verde, ceapa verde, castraveti/dovlecei. Papadia inlocuieste cu succes salata verde (eu combin un mix de papadie si salata verde pentru a pacali copilul).
Ca pe spanac: o 1/2 de sacosa de frunze de papadie (ca si spanacul, la oparit scadeeeee) , spal, curat, oparesc (10-15 min). Unii spun sa schimb apa si sa o arunc la mijlocul fierberii si sa bag papadia in alta apa, ca sa scap de senzatia usor amara, dar mie imi place.   Apoi o scurg, toc putin, adaug usturoi si ulei intr-o tigaie, las 1-2min, adaug papadia scursa, si pun 2-3linguri de smantana grasa acra.
Salata3: frunze de papadie, dovlecel crud, otet balsamic. Mi se pare ca se combina f. bine otetul balsamic cu frunzele de papadie.
Salata4: frunze de papadie, branza, avocado. Nu mai are nevoie de niciun dressing.

Sunt si retete de sirop de flori, dar nu le-am dat importanta. Dar poate la vara experimentez....

5 comentarii:

  1. voi incerca si asa. De obicei consum cruda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frunzele de păpădie se aseamănă perfect cu cele de rucola, cred că cele două plante sunt înrudite. O să încerc și eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci papadie ... E foarte buna, dar cum scria Luiza, daca o fierbi isi pierde din gustul amar. Apa de la fiert, daca nu pui sare, e buna de udat plantele. De obicei se amesteca papadia cu alte ierburi mai dulci, cel mai frecvent cu susai moale. Exista mai multe feluri de ridichi. Se culeg facand o taietura deasupra radacinii. Asa se spala mai usor. Se taie in cruce cotorul daca papadia e mai marisoara, ca sa fiarba mai repede. Merge gatita si cu carne, fricassee, adica dupa ce carnea e gatita in suc propriu cu ulei de masline, se pun ierburile in oala si se dau in fiert. La sfarsit se adauga un sos de oua si lamaie care aici se cheama ladolemono. O mancare de iarna-primavara foarte buna :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...