duminică, 1 noiembrie 2015

Veniturile mici fata in fata cu datoriile.

Inca nu am facut creditul ipotecar dar deja scenariile rele...le analizez: consider ca riscurile fac si ele parte din viata noastra si mi le evaluez. 
Da, si mie si celor din jur  ni s-au mai intamplat evenimente de gen: sa pierd jobul sau sa nu primesc salariul sau sa mi se reduca venitul, sau sa apara o perioade de curs/calificare de 1-2 ani fara venit sau in concediu de maternitate. Nu e lucrul visat de mine, nu e lucrul visat de nimeni, dar se intampla...mai toate familiile au periodic caderi financiare si cu cat trec anii sunt din ce in ce mai multe.  Si inca suntem tineri, nu am amintit de evenimente ca: o imbolnavire, o masina stricata etc.
Solutii? multi sar la card de credit/ imprumut pe termen lung pentru a...lua o noua masina/acoperi interventii/sa se descurce cateva luni/ani pana cand....
Dar pe langa asta sunt 30% din romani care au venitul minim pe economie. Si se descurca fara nicio datorie. Ei nu au DOAR o problema temporara venitul mai mic, ci ei traiesc asa din totdeauna. Din cauza asta nici nu au economii pt o alta masina (si nici nu cred ca vor avea vreodata masina). Si nici nu isi vor achizitiona obiecte folosind un credit, pt ca stiu deja ca nu isi vor permite sa il acopere.
Cine sunt cei mai responsabili? Cum invatam care oameni au o sanatate financiara? Si mai ales, ce invatam de la ei? Intrebari care nu au raspuns.

Cum minimizez efectele unei reduceri de buget?

Eu recomand redus cheltuielile adecvat noului buget imediat- si asta inainte de a intra in ziua cu buget mic.  Daca la serviciu seful spune de reduceri bugetare si de personal, ei bine nu ne mai ducem la restaurant in seara respectiva sa o facem lata cu colegii si sa ne innecam grijile in 4 sticle de vin si o bon fiscal gras, ci incepem adaptarea imediat, si nu peste.....3 luni. Amanatul nu e o solutie, ci adancesc grijile.In plus e foarte important sa ne cunoastem clar nevoile reale de placeri; e important sa imi cunosc nevoie primare si sa le izolez, iar reducerile sa vina din serviciile platite.
Caz practic: daca azi as fi informata ca imi va inceta contractul la sfarsitul lunii, chiar daca mai stiu ca iau salariu peste o luna, si mai am ceva banii de primit pe concediu, ei bine eu de astazi ma comport ca si cum as avea am venit doar somajul. Sau daca stiu ca sunt insarcinata, atunci imi estimez si reevaluez bugetul incat sa am lunar, deoparte, pus o suma de bani pt nastere si spitalizare(si nu, nu faceti ca sotul ce mi-a propus sa faca un credit sa nasc la privat) plus o suma de bani cat estimez ca ar costa lunar control la pediatru + pampers. Tii, daca as fi invatat asta acum 8 ani...
Daca masina imi scartiie si la service imi spune ca in 1-6 luni  am nevoie de o a alta masina, atunci de astazi strang bani echivalentul ratei pt cealalta masina si voi cauta una la mana a2a astfel incat sa fac credit pe maxim  un an.
Apoi o alta abordare pentru perioada de restriste e de cautat si adus niste banuti temporar. Oricat si orice e mai bun decat nimic.  

Marile probleme financiare apar cand tinem stilul de cheltuit la acelasi nivel ca atunci cand salariu imi era mare si sigur. Stiu, e greu, dar cu cat aman adaptarea cu atat va fi mai greu. Pot reduce acum iesitul la bere si restaurant din fiecare seara(de la 5 pe saptamana la 2 pe luna, pot taia abonamente la ziar, reviste, cablu tv, golf, sport, mobil, imagine etc)

Evitat noi imprumuturi. Platitul noilor datorii din venitul ce se va micsora va fi mult mai greu, chiar imposibil.

Cand venitul creste din nou tineti stilul de viata ca in perioada venit low. Asta va permite acoperirea datoriilor repede. Eu folosesc trucuri (nu f. scumpe) pt a ne ne bucura de noua situatie financiara (concedii).

Tu ai avut perioade cand venitul a scazut? Cum ai supravietuit? Ce trucuri ne recomanzi?


24 de comentarii:

  1. Bugetul de mancare il lasam integru (al meu e deja bine studiat si tinut din scurt). Dupa cum bine ai spus de cateva ori: alimentatia e garantia sanatatii, sau mai bine formulat ar fi ca lipsa mancarii e garantia imbolnavirii..
    Daca ar veni o situatie de criza as ataca mancarea abia dupa ce am diminuat toate celelalte.

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi la fel: mincarea e cea mai mare cheltuiala.
    Altfel n-am sfaturi ca de-abia de un an nu mai aruncam cu banii pe geam...
    Dar am observat ca daca ai o slujba prost platita(cum am de citeva luni) esti mai atent cu banii, pentru ca ajungi sa convertesti orice cheltuiala in efortul pe care l-ai facut ca sa cistigi acei bani. Teoretic am bani mai multi, dar ii cheltui mai cu zgircenie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu la fel consider: de cand castig mai putin ii administrez mai bine.

      Ștergere
  3. Eu am fost pusa in situatia de a trebui sa-mi reduc bugetul foarte mult si am profitat (de musai bucuros!!) si mi-am facut o educatie financiara. Dupa cateva luni veniturile au revenit la normal, am pastrat insa bugetul minim pentru ca nu ne deranjeaza absolut deloc si am directionat diferenta de bani spre proiecte mai voluminoase, ca de exemplu achizitionarea unei case si construirea unei situatii materiale stabile si decente.
    Spre deosebire de voi eu m-am legat si de capitolul mancare de unde am taiat prajelile si mesele la restaurant, nu de tot ci le-am redus frecventa de la 1-2 ori pe luna la 1-2 ori pe an.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. restaurantul nu este necesitate ci e placere. Ciorba acasa e necesitate.
      Si la mine diferenta de bani se duce la achizitionare locuinta ( semnez vineri si o sa aflu exact atunci cati bani mai avem nevoie pt acte in plus fata de avans)

      Ștergere
    2. Uite eu iubesc sushi si nu ii fac acasa. Adica am incercat dar imi lipseste indemanarea si consum foarte mult timp si nu-mi iese ca la restaurant... o iesire intr-o pizzerie nu e neaparat un lucru rau... de aceea am decis sa nu ma indrept spre nici o extrema. Nici aceea de a manca exclusiv mancaruri gatite in casa si nici aceea de a manca des la restaurant sau la pizzerie. De cateva ori pe an iesim sa mancam la restaurant si savurez fiecare imbucatura si fiecare minut. Asa cum savurez si mancarea ce o gatesc acasa, din ingrediente simple si sanatoase. Una n-o exclude pe alta ci o completeaza :) <3

      Ștergere
    3. Scenariul meu era ca daca am o perioada grea (ca cea acum) nu voi iesi la restaurant cat timp nu imi stiu stabilizat bugetul si deciziile. Imi place, e comod, deci e serviciu; asa ca sunt constienta ca mancarea acasa e de 10 ori mai ieftina. Prioritatile sunt decise, dar nu va dura o vesnicie.

      Ștergere
    4. eu spre ex ies la restaurant in city-tripuri si in vacante, in rest gandesc asa - o masa la restaurant ma costa 60-70 de euro doua persoane, daca m-as duce saptamanal ar fi fix bugetul de citytrip pe luna respectiva :) deci cum bine spui e o prioritate decisa - no restaurants, yes citytrips :)
      eu fac sushi acasa si fac si pizza si paste de casa mai sofisticate si mancare indiana si mexicana si chinezeasca (pt asta e nevoie de foc iute si cum nu am asa ceva pt ca am plita pe gaz, insa jumatatea e foarte inventiva, folosesc aragazul de camping :)))) si homar si noix de st. jacques si de toate - exista youtube-ul si daca dau chix o data stiu unde am gresit si incerc a doua sau a treia sau a n-spea oara sa imi iasa perfect
      de foarte multe ori incerc sa reproduc ce mananc prin vacante si am ca baseline gustul acela si felul in care arata respectivul fel de mancare spre ex in weekend am mancat ox tail cu polenta (o minunatie) si proxima ocazie cand voi avea carne in meniu va fi de vita :) si foi face fix ce am mancat acum 2 zile

      este adevarat ca in schimb "investesc" in tot felul de uleiuri, sosuri, condimente etc insa sunt cumparate de la magazinele etnice si de cele mai mumlte ori sunt direct din tarile cu pricina, asadar direct de la sursa
      eu sunt de parere ca atat timp ai materie prima de calitate si produsul final iese pe masura cu putin efort

      singura "mancare" gata-facuta pe care o cumpar e piiza, dar e facuta de un italian si coapta in cuptor ce arde cu foc de lemne - excelent de buna!!!! mi nu mi-ar iesi asa pt ca nu am cuptorul respectiv, asa ca pt asta ma abat din cand in cand de la regula no restaurants :))

      Ștergere
    5. Eu nu stiu de ce mie imi place mai mult mincarea facuta de altii. Nu prea pot savura mincarea facuta de mine. Chiar si un sandvis facut de sotul pare mai bun decit unul de-al meu. Parca lipseste surpriza dintr-ale mele. Daca las sa treaca un timp, a doua zi de exemplu...imi plac mai mult.
      Apropo: ati facut tortul Padurea Neagra? Eu vreau sa-l fac usor modificat (adica fara visine si in tava mai mica)...pentru copilul mofturos care-si face aniversarea. Poate si cu un strat de crema de castane...mai nou sunt foarte inventiva.
      Iulia, nu ne dai din retetele tale? Cred ca la tine am vazut ca faci creveti cu lapte de cocos...am cautat reteta si o fac din cind in cind, ca are un mare succes. Ca bine zici de Saint jacques...ia sa fac eu o tura in weekend. Incep sa salivez deja...

      Ștergere
    6. Elena, i-am dat lista Iuliei de la economisim, a si publicat-o la ea pe blog. In rest am contul pe Pinterest, unde am un soi de carte de bucate virtuala. Daca ai cont cauta-ma dupa nume si prenume. Pt retete italienesti si nu numai pe Youtube Jamie Oliver si de acolo alte canale pe care le recomanda el. Pt mancare asiatica + mexicana caut pe youtube plecand de la un ingredient anume. In bookmark acasa am reteta de sushi pt prepararea orezului si apoi "confectionarea" pas cu pas. Mi-au iesit excelent de fiecare data, cu exceptia primelor dati cand puneam prea mult otet de orez.
      Ma mai inspir din retele publicate in revistele gratuite oferite lunar de Delahaize sau Carrefour - propun retete plecand de la produsele de sezon ceea ce ma ajuta fff mult.

      Ștergere
    7. N-am cont Pinterest, ca nu inteleg nimic de pe-acolo...Dar o sa te caut, poate merge si fara sa am eu cont.
      Si eu am gasit retete bune oferite gratis te miri unde.
      Sushi nu-mi place dar ii admir pe cei care le fac.
      Cum bine zici, trebuie sa gasesti retetele si apoi sa perseverezi. Sotul e cu YouTube-ul, mie imi place sa citesc.
      Multumesc mult!

      Ștergere
    8. eu sushi nu il fac cu peste crud, ca nici mie nu imi place, il fac in schimb cu somon fumé

      Ștergere
  4. Din pacate astea care sunt bune sunt scumpe...asa ca mergem rar , costa mai mult dar ne face placere. Iesind rar la restaurante f bune ne iese mai ieftin decit inainte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu mi-am redus bugetul foarte mult acum vreo 5 ani - am renuntat la restaurante, cosmetica si la cumparatul de placere. Am inceput sa citesc despre finantele personale si psihologie si asa am inceput sa inteleg lucruri si sa imi inteleg comportamentul. Cand veniturile au ajuns la pragul normal, mi-am mentinut comportamentul anterior - cumpar constient -nu pt ca un lucru e la moda sau X cunostinta il are; ma raportez exclusiv la mine si la nevoile mele - nu fac comparatii cu Ioneasca sau Popeasca; gatesc in continuare in casa - chiar daca nu e totul 100% bio ingredientele pe care le folosesc eu sunt mai bune decat in restaurantele ordinare, nu folosesc potetiatori de gust si mai ales, cunosc ingredientele pe care le-am folosit; cosmetica o fac acasa, am devenit experta in epilat :); imi tund chiar si jumatatea..... Chiar daca mi-as permite sa ma duc la cosmetica la epilat, ma gandesc ca arunc practic banii aia pe fereastra, pt ca lucrul respectiv il fac perfect si eu acasa....
    In ceea ce priveste mancarea, nu pot spune ca exista diferente in bugetul alocat....adica si cand veniturile erau mai mici mancam ca si acum.....

    si inca ceva, ca si unele dintre voi am devenit tare zgarcita cu banii mei - sotul imi spune adesea ca daca ar fi mai multi clienti ca mine firmele ar da faliment :)))) insa pur si simplu rationalizez foarte mult pe ce dau banii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma compar cu Popeasca dar ma inspir de la tine :))))

      Ștergere
    2. si io sa stii, asa am inceput sa gradinaresc in containere de lemn (prin urmare multumesc !!!!); next step anul viitor sa imi pun rucola si rosii :))

      Ștergere
    3. eu am cerut seminte de loboda si de castraveti din Ro, se descurca foarte bine la vremea de aici. Rosiile, gogosarii, ardeii insa cer mult soare...

      Ștergere
  6. Eu am putina rucola si spanac intr-o jardiniera si tai din ele cite putin...am observat ca incep sa creasca la loc. Le adaug in salate, ca-s prea putine ca sa faca ele o mincare.

    Da Iulia cu persoane ca noi cred ca multi ar da faliment. Culmea e ca sotul lucreaza la un program pentru hipermarket-uri...iar eu cu anchetele mele verific lanturile de magazine,hoteluri, etc... Si cam odata-de doua ori pe saptamina anchetez cite un restaurant dintr-un lant. dar am hotarit sa zic "pas" la treaba cu restaurantele, ca m-am saturat sa maninc prostii. Si asta imi intareste ideile ca nu trebuie mincat decit la unul cu adevarat bun. Stiu unul la Paris, abia astept sa ma intorc acolo, din pacate meniul e o avere....dar si cind ma duc din nou stiu ca o sa savurez totul.


    RăspundețiȘtergere
  7. Si noi am avut perioade de venituri nu mici, ci extreeeem de mici (rezidenta cu 350 lei salariu, cu bb mic, in chirie). Mancarea atunci a fost de cea mai proasta calitate (margarina, parizer). M-am specializat in gatit cu extrem de putini bani. Noroc ca a fost mama alaturi de noi si ne-a ajutat cu cheltuielile privimd nasterea si uneori si banii de cosul zilnic. Aceea a fost perioada in care nu am mers nicaieri in concediu si inca 2 ani dupa ce m-am angajat. Treptat, au intrat si banii mai multi, dar si cheltuielile au fost pe masura, caci am vrut si altceva de la viata. Am facut si credite (4), avem si datorii pe care le lichidam in ritm accelerat (luna aceasta vom avea un exces financiar cu care vreau sa lichidam toate datoriile extra-credite).

    In continuare, cea mai mare economise la noi se face la mancare, desi nu inteleg cum :))))) Carne mancam mai rar (cred ca gatesc 1 data pe saptamana), fructe avem ieftine (mere si banane), lapte doar copilul, oua din cand in cand. Legumele sunt inca ieftine. Pachetele cu mancarea pentru serviciu sunt ieftine (paine cu zacusca, salata de vinete, oua fierte tari cu branza si unt, ardei). Cu copilul am acea mai mare economie la mancare: branza facuta in casa cu banane si biscuiti, cartofi cu ou/carne de pui/crenvusti/ficat de pui, supa zeama chioara cu 2 felii de paine, 2 iaurturi, 1 corn cu susan pe zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil v-ati invatat lectiile bugetului mic si nu faceti risipa la mancare :) .
      In rest, ca o remarca, cei cu buget mic nu se arunca la credite si nici nu au probleme dramatice. Dezechilibrele si lipsa controlului apare cand venitul e mare si ne bazam ca lasa, vom plati ce am cumparat azi, dar platim in urmatoarele luni.

      Ștergere
  8. Nu imi place in mod deosebit sa mananc la restaurant. Cu putine exceptii, chiar cred ca mancarea pe care o fac eu acasa este cu mult mai gustoasa fata de ce mananc la restaurant. De exemplu, aseara am facut o ciorba pe oase de vita. A durat enorm sa o fac pentru ca am fiert oasele foarte mult, dar rezultatul e exceptional. Si am mai facut si un muschiulet de porc cu sos de vin, ceapa si galbiori care este in top 3 fripturi mancate in viata mea. De obicei nu gatesc asa complicat, reduc timpii de gatire si vasele de spalat cat pot de mult, dar de data asta am avut chef sa ma complic. :)
    Da, este efort, dar rezultatul e pe masura. Insa nu neg ca uneori imi place si sa fiu servita la restaurant, uneori obosesc sa tot gatesc eu si sa imi aduc pranzul in sufertas. In acele zile imi cumpar sushi, care este un rasfat pentru mine. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi mai iesim, mai ales cand suntem in concedii. In rest, si in concedii prefer sa inchiriez garsoniera cu mini bucatarie pentru a consuma un minim acolo (si a profita de bani si timp sa fac altele)

      Ștergere
  9. Citesc de mult timp blogul tau...am incercat sa pun in practica cate ceva din ce am citit la tine, dar sunt praf cand e vorba de pus in practica.
    Eu sunt genul: am bani multi ii toc pe toti, am bani putini ma descurcu cu cat am fara datorii. Si am fost in ambele extreme de-a lungul vietii:)
    Acum e prima oara cand fac un credit (in 41 ani!). Drept e ca am un card de
    credit de vreo 15v ani, dar este din ala pe care-l folsoesc doar la anumiti comercianti si nu am nicio dobanda (platesc rata lui la timp), il folosesc la achizitii mari (gen aragaz, frigider, ba chiar si o vacanta in Egipt am facut asa..)

    Faza e ca..din pacate...la noi gramada de bani se duce pe mancare si pe ..bona:((
    La bona n-am ce face, dar la mancare...e clar ca ar tb sa fac ceva. Da, mancam si de la restaurant. Noi, caci pt copil gatesc mereu. Fizic nu fac fata sa gatesc si pt noi mai mult de 1-max 2 ori pe spat. Ajung la 19 acasa, scot copilul in parc-afara, ma intorc si intram in ritualul de seara...asa ca de gatiti (chiar si pt el) o fac dupa 22 -23 noaptea. Uneori asta ma termina fizic..si uite-asa am ajuns sa "ne comandam" mancare. Nu scump, caci am gasit un loc de unde cu 15 ron mananca 2 adulti un fel de mancare..dar..sigur mai scump decat daca as gati..

    Cand am fost pe buget mic-mic...am facut urmatoarele chestii:
    1. vandut chestii inutile din casa (de la cercei la tricicleta copil- caci oricum nu se dadea pe ea)
    2. facut pe naiba-n zece si gatiti pt toti
    3. reduse cumparaturile nenecesare (u know..mergi in carrefour si mai vezi ceva, inca ceva..nu iti sunt neaparat utile, dar..)
    ...cam atat...:(

    Cum spuneam..am primul meu credit..pe 5 ani, dar deja simt cum ma apasa...
    De 3 ani zic ca tb schimbata masina...abia acum am avut curaj s-o fac..Neobisnuita sa am credit am senzatia ca am un sac in spinare|:))
    Si stiu ca tb neaparat sa devin mai atenta cu finatele...asa ca voi reciti muuulte articole de-ale tale:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mult succes. Acum ca ai un scop (o noua masina) e mai usor sa iti faci si un plan.
      Si eu lucrez - si aceeasi problema....cand ?!?!?! sa gatesc, astfel ca planificatul meniului si mersul la cumparaturi cu lista in mana maxim o data pe sapt. m-a ajutat. Plus mancat de 2-3 ori din aceeasi mancare(pun si la pachet la munca).
      Sincer, si comandatul cu 15 roni 2 adulti mi se pare un pret bun - eu as apela la asta joia seara si vineri seara cand nu mai am nimic gatit, plus as comanda ce mi-e lene de gatit si ia multa bibileala.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...