joi, 11 iunie 2015

Lectii invatate din Zero Dechet: ce sa mai tin in bucatarie


Inca nu mi-am ordonat bucataria suficient de mult : e inca haos, obiecte pe ici/colo neutilizate, cateva forme de biscuiti si gatit, multe cani si pahare si plastice si carti si foi si prosoape si servetele etc etc asa ca citind paginile acordate ordinii in bucatarie, am invatat cateva lucruri:
-nu e nevoie de ustensile multe, ci de unele de calitate
-pentru cele de trafic intens (cutit/tocator/oale cu capac) sa iau unele sa reziste mult. Fie le cumpar la mana 2a fie de la un magazin specializat pentru restaurante, acestea vor fi piesa de rezistenta. Si netoxice: astazi inoxul si sticla/ceramica sunt la moda.
-nu am nevoie de zeci de produse ce le folosesc poate o data in viata. Desi am unele de decorat torturile ce nu le-am folosit niciodata
-inainte de a tria, sa ma gandesc ce gatesc mai des si ce e mai important. La mine sunt supele si salatele, si tava pentru legume/friptura la cuptor. Astfel ca majoritatea produselor din bucatarie ar trebui sa fie in jurul acestora. Asadar 2 oale pt fier supe ajung (am 3, a 3a o folosesc sa fac bors si socata), 3 castroane de salata de sticla(2 identice!?!?! mari), si 2 tavi pt cuptor, una mare si una mica, 2 cutite, economul (curatatorul de legume). Cateva farfurii si 2 prosoape de bucatarie. Restul nu le folosesc decat 1 data pe luna. Merita sa le stochez? Merita sa le spal periodic si sterg de praf si mut de ici colo? Voi ce parere aveti?

11 comentarii:

  1. Nu era vorba ca nu ne legam de bucatarie?!!
    Eu intr-adevar mi-am luat tot lucruri de calitate si e o placere sa le folosesc. Gen cutite, cratite de fonta, un set de cratite de inox care se pastreaza una in alta dar au minere amovibile(recomand, e f practic pentru depozitare). Mai am o cratita de inox 18/10 pe care am dat o avere, dar o folosesc zilnic la cite ceva. Tigai una mare de tabla ,una mica. tabla e buna, te tine o viata. Tigaie de clatite de fonta, nu se uzeaza niciodata.
    Ce mi se pare ca nu-si merita banii(adica mi se pare o calitate slaba fata de cit costa) , dar m-am luat dupa reclama care i se face e robotul Kitchen aid, in schimb il folosesc si pe asta aproape zilnic. Blenderul la fel aproape zilnic. Aparat de iaurt modelul cel mai simplu folosit intensiv.
    Tavi am multe: rotunde, patrate, de diverse dimensiuni... La prajituri se vede diferenta intre una coapta in pyrex si alta in tava de tabla de fier(cum am eu tavile)imi place ca daca vreau sa gatesc ceva am recipientul-accesoriu potrivit, asa ca eu zic ca merita stocate. Scula de taiat blatul de tort in 3 parti si poche de decorat(doar virfurile, ca in loc de punga folosesc pungi de plastic) le folosesc de mai multe ori pe an, deci merita.
    Chiar si aparatul de gaufre stricat a trebuit sa-l inlocuiesc la cererea copiilor, la asta am un rind de placi primite cadou, ca mi-au trimis placile gresit, asa ca le-au retrimis pe alea bune si mi le-au dat cadou. E din Belgia, dar mi se pare ca prea e laudat fata de cite stie(sistem greoi de schimbat placile), dar asta e. Cica te tine o viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ne luam de bucatarie, doar o barfim de la distanta :))
      Cutite zdravene tre sa imi iau si eu. Macar unu. In rest, inox traiasca. La tavi de copt am tefal, cum coc de 2 ori pe luna si mai des iarna ca vara, nu m-am complicat sa caut altceva.

      Ca robot, nu am Kitchen Aid ci ceva mult mai ieftin -Severin (si la mana 2a) - la 50 euro isi merita toti baaaaaniii!

      Ștergere
  2. KA la inceput erau nesimtit de scumpe. Eu am luat abia anul trecut deci mult reduse, plus ca am luat o promotie in functie de culoare preturile difera. Dar nu sunt precum le lauda tot felul de bloggeri culinari, adica sistem de prindere bol f slab(de multe ori iese vasul), sistem de prins paletele prost(mi s-a si blocat o data, am fost cu el reparat, si nu-i usor sa-l cari ca e greu tare), paleta de frisca s-a deformat si de multe ori se loveste de vas...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. doamna, eu am un Severin luat la mana a2a cu 50 euro. Nou nu l-as fi luat parce que am deja un robot ce toaca si rade dar aveam probleme la framantat. Nu am avut NICIO problema cu el, e un model stramosesc, i-am schimbat doar paleta ca de fapt propritara nu il gasea. Si inainte a fost la o brutareasa. A, motor are de 1000W.

      Ștergere
  3. eu am sortat si redus de curand lucrurile din bucatarie. Cand am cumparat casa avea si bucataria dotata cu de toate, am redus si din alea. Acuma pana suntem intre doua case ca intr-una stam si pe ailalta o renovam am multe dubluri de care o sa ma despart curand.
    De marca Severin nu stiu ce sa zic, eu sunt mare amatoare de marca Lidl-ului SilverCrest.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am avut blender de la Lidl, cu vas de sticla,pacat ca am spart vasul(sunt are spargatoare)..ca sa-l inlocuiesc a trebuit sa caut unul scump Philips, altfel nu am mai gasit asa ceva.
    Aparatul de curatat cu aburi Lidl(cred ca Silver Crest) era muuult mai bun decit cel de la Karcher.
    Dar din motive etice nu mai vizitez Lidl-ul decit din an in Paste.

    RăspundețiȘtergere
  5. off-topic - e a patra oara cand scriu commentul - de la job nu pot, verifica te rog sau scoate restrictiile; pb asta o am doar la tine, am coment de pe acelasi calc si la iulia si la carmen si nu e o pb de securitate interna - prob o am de cand ai bagat captcha cu poze acum nu imi mai apar pozele, dar nici commentariile dupa ce le dau publish :)

    on-topic - eu nu am asa de multe in buc, desi imi place sa gatesc; imi place sa folosesc ceea ce am si imi place sa folosesc diverse ustensile si cu alt scop decat cel pt care au fost create; insa eu ador minimalismul si cred ca e o prob de caracter mai mult, decat una de auto-educatie

    Elena - care e pb cu Lidl daca poti sa ne spui? e mag meu preferat - raportul calitate-pret mi se pare cel mai ok de pe piata de aici...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca sa aiba preturile alea mici isi platesc f rau angajati pentru o munca mult mai grea(casa, aranjat marfa in raion, curatenie). Apoi prefer sa cumpar marfa locala.
    De exemplu uite un articol , e primul cind am dat cautare http://www.lefigaro.fr/social/2015/06/03/09010-20150603ARTFIG00123-un-salarie-de-lidl-se-suicide-la-cgt-denonce-les-conditions-de-travail.php
    Tot din motive de etica incerc sa evit cit de mult amazonul.... La ei pentru ca nu platesc impozite in tarile unde-s implantati.
    In general incerc sa cumpar local si din magazine independente, pentru ca toata marea distributie omoara comertul local.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. problema asta nu e doar la Lidl/Amazon, ci la toate supermarketurile. Povesti si povesti dina stea sunt peste tot, individul nu conteaza, ci 'randamentu' - pt ca procesele sunt urmarite si cronometrate si analizate si cuantificate.

      In rest, eu cumpar majoritatea de la producatori. Cand ajung, mai trec pe la DM in germania...

      Ștergere
  7. Promit solemn ca o sa ma verific inainte de a publica mesajul: eu recitesc/verific abia dupa ce apare si imi vad greselile cind e prea tirziu. Deci: angajatii. Cele de exprimare nu le mai corectez,ca nu mai are rost. Scuze.

    RăspundețiȘtergere
  8. Azi am mai dat din intimplare peste un articol despre conditiile de lucru de la Lidl:
    http://leplus.nouvelobs.com/contribution/1380527-mon-collegue-de-lidl-s-est-suicide-il-faisait-le-travail-de-3-personnes-trop-de-pression.html?utm_source=outbrain&utm_medium=widget&utm_campaign=obclick&obref=obindomain

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...