miercuri, 9 septembrie 2015

Costuri la o masina de piine

De la 1 august am achizitionat si folosesc masina de piine, asa ca mi-am facut un mic calcul cu bugetul piinii.
Din start, compar cu perioada anterioara cand saptamanal consumam 2 piini: 2 x 1.50=3. Acum, fac aprox. 2 piini saptamanal.
Pt o piine mare (desi uneori fac o piine mai mica, la 2/3 din asta mare), dar calculez pt o piine mare, unde cheltuielile sunt:
-faina (500gr = 0.20 )
-1 cana cu apa calda =0
-o lingura de sare = 8gr=0,01
-o lingurita de drojdie 8gr=0.05
-tarate/faina integrala (100gr = 0.10)
-optional seminte (50gr=0.20)
Total ingrediente: 0.56 per piine. Adica 1.12 saptamanal
Cost electricitate neestimat(dar pe internet am gasit estimari de aprox. 10 centi americani. Cost spalat/sters prosoape/saculet de piine neestimat.
Practic, diferenta saptamanala este de 1.86.
Pe masina de piine am dat la reducere: 43 (masina no name) deci imi recuperez investitia  in: 23 saptamani.

Dar dupa o luna am remarcat o alta economie: de timp. Nu mai ies pe fuga dupa o piine la magazinul din colt, ala cu piine mai scumpa. Si mai ales nu merg cand mi-e foame, ca de acolo mai plecam cu altele adiacente: croasant/covrig/inghetata ceva. Si nici nu mai am grija: am ramas fara piine si nu e nimic deschis!! Plus mai putine hartii la gunoi.
Imi dau seama acum, cand totul e scris pe hartie ies si mai ieftin decat estimasem mintal la magazin.

Cum gestionez cumpararea de faina: o fac la 2 luni. Deja stiu ca am nevoie de 3-4kg lunar, deci la un drum cumpar 8 kg(daca as gasi cantitati mai mari, as lua, deocamdata faina la 1kg este cea mai accesibila ca pret si locatie). Drojdie deocamdata folosesc uscata ca asta am, am primit-o de la o vecina deci costuri zero, iar dintr-un plic de drojdie fac 3 piini. Cand se va termina, voi  face piine cu drojdie proaspata, unde costurile sunt aprox. de 0.05 pt o piine. Pt sare am primit cadou pungi mari de sare de muraturi, o dizolv in apa, ca pe drojdie, asadar costurile ies f. mici si la sare.

Am gasit persoane care se plang ca e prea dificil sa faca o piine, dar personal consider ca mai repede masor si pun ingredientele in masina( 3-5minute) decat sa ma duc la cumparaturi dupa piine.

Cel mai bun argument pentru producerea piinii proprii este prospetimea si calitatea: nu mai am nici aditivi, nici conservanti, nici zahar, stiu ce ingrediente am. Si dac ar scadea pretul as lua si faina de la fermier, dar deocamdata e dublu fata de pretul fainii din Aldi. Si nu in ultimul timp factorul numit gust: o piine facuta de mine este mai valoroasa tocmai pt ca e munca mea (haha, a masinii, stiu).
O idee e ca pe viitor, cand ma voi duce in vizita la cina/masa, as putea gati 1-2 piini proaspete. Comod, ieftin, simplu (mereu am problema asta: si eu ce duc??? )

Planuri de viitor
- sa adaptez reteta la piinea cu maia
- sa  iau un cutit adecvat sa tai piinea felii mai subtiri



22 de comentarii:

  1. da, noi am investit intr-un cutit bun pentru paine si putem taia feliile foarte, foarte subtiri; iti recomand din inima, din acela specia cu zimti

    ulei nu pui? ca nu il vad trecut; eu il folosesc pe cel de la rosiile uscate, in felul asta reciclez tot :)
    eu mai pun rosii uscate taiate cubulete (dintr-un borcan de 250gr de rosii fac trei paini) sau cu masline (alea in ulei sunt cele mai ok) la fel taiate feliute sau in 3-4 in functie de timp;

    avantajul major al unei masini de paine e calitatea, chiar daca as iesi pe plus cu 50 de centi fata de o paine normala, tot as continua sa fac

    ce am remarcat la noi e ca de cand fac paine, ramane si foarte putina de dat la ratustele de pe lac, principalul motiv fiind zic eu faptul ca sta mai mult timp proaspata decat cea cumparata care se usca chiar si dupa 1 zi

    wk asta incerc sa fac cu lapte, cum facea bunica cand eram mica :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam cum e un cutit bun de piine? Ca noi am renuntat la toate cutitele cu zimti, parca nu taiau si nici nu se pot ascuti, am investit in cutite de-alea mari si bune (bune si de taiat degetele dupa fiecare ascutire) dar nu taie piine prea subtire.

      Ștergere
    2. Elena, la noi l-a luat sotul dintr-un magazin din ala specializat cu cutine, oale, din astea mai de calitate; e o marca nemteasca, insa sunt si cateva frantuzesti bune; eu nu eram cu el cand l-a cumparat, dar e super; il folosesc exclusiv pt paine si evit pe cat posibil contactul cu apa; adica daca nu e cazul nu il spal cu apa, doar il sterg cu o carpa; tot atunci a luat si unul din ala mare, cum zici tu, taie tot, inclusiv unghiile mele daca nu sunt atenta :)

      Ștergere
    3. Aha, faza cu spalatul n-o stiam. Eu le pun la masina. Ador magazinele astea de care zici...Si ale mele sunt nemtesti, o sa iau atunci si unul cu zimti si o sa evit cit pot spalatul. Ma miram de ce dna de la magazinul bio din centru taie piinea cu un cutit zimtat...ca alea dupa capul meu nu taie.
      Unghiile ca unghiile, dar eu cred ca nu fac miscarea cea buna cind tai, asa ca tot degetul meu mare e plin de crestaturi. Asa aflu ca sotul tocmai a ascutit cutitele: cind ma tai mai bine.

      Ștergere
    4. ohooo si ce bine si fain taie, zici ca e painea feliata la masina :)

      si intrebare total offtopic poate te pricepi mai bine, sau poate chiar ai - ma bate gandul sa imi iau un aspirator din ala vertical si cu abur compris; isi merita banii?

      Ștergere
    5. E foarte buna painea, Am si eu o astfel de masina dar costurile sunt mai mari decat ca atunci cand te-ai duce sa cumperi o paine.

      Ștergere
    6. am mare noroc ca gasesc faina ieftina. Si masina a costat f. putin, am luat-o la reducere.

      Ștergere
    7. Eu am avut aspirator cu aburi: intii unul de la Lidl, care s-a stricat dupa 3 ani. Il foloseam pentru spalat pe jos, geamuri, cuptor, tot ce puteam. L-am luat cind copilul mic era bebelus , se tira pe jos, asa ca spalam si de 2 ori pe zi. Ca sa-l inlocuiesc rapid, am luat unl Karcher, dar era de o calitatea inferioara primului. Nu erau verticale nici unul. Cele verticale nu-s asa puternice. Asta al doilea am inceput sa il folosesc tot mai rar, pina mi-am dat seama ca doar aduna praful, nu-l mai il foloseam de luni de zile. Asa ca l-am vindut pe eBay. Deci acum as zice ca nu-i util.
      Noroc ca mi-ai zis de cutite ca le speli cu grija: eu puneam in masina tot ce prindeam...acum le spal si eu de mina. Mai ales ca imi zicea cineva care n-are masina de vase pentru ca vesela ei de calitate s-ar distruge in masina. Asa ca spal mai nou de mina si canile de cafea(de pe care se dusese auriul, banuiesc ca din cauza masinii). Chiar am descoperit ieri o cescuta pe care scria clar ca nu se spala la masina.
      Acum si la masina de rufe , in loc de 60° spal la 40°, ca si acolo se distrug destul de tare, mai ales ca am citit si pe frugalwoods ceva despre spalat.

      Ștergere
  2. Eu nu mai am masina...ca n-o foloseam, dar cred ca si la cuptor iese mai ieftina, n-am stat sa calculez. Faina eu o iau bio ,la 2.5 sau 5 kg, asa am stoc si iese mai ieftina. Asta de 5 e din griu de prin zona, macinata la o moara tot de pe aici. Am maia, deci cost drojdie zero. Nu pun ulei, voi puneti ca sa o faceti mai moale?

    Si eu m-am gindit dus piinea la masa, dar mi-am spus ca e prea putin. In general duc prajituri dupa retete de multe ori modificate de mine, au mare succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice piine facuta in casa e mai buna ca cea din comert, si mai ieftina(daca iei faina scumpa evident ca va iesit mult mai scumpa).
      Despre pus ulei: uneori pun (ca asa e reteta) uneori nu pun.
      Despre dus la masa: piinea e o idee rapida si fara efort (ca doar am masina). Prajitura e cea mai 'utilizata' idee a mea, sau mai fac suc (limonada, portocada etc) si duc.

      Ștergere
    2. Noi ducem vin sau sampanie si ciocolata, asa ca imi convine sa inlocuiesc ciocolata cu prajitura, ca ies mai ieftin. Vinul cam urca bugetul...Suc nu pot, ca la noi la mese se bea doar vin-sampanie, fara sucuri.

      Ștergere
  3. eu pun ulei, ca imi amintesc ca si mama si bunica puneau untura, unt, smantana, deci ceva gras
    si da, cred ca iese mai pufoasa; n-am incercat niciodata fara

    RăspundețiȘtergere
  4. A, nu-i mult, data viitoare o sa incerc. Am cumparat in Romania o piine de casa facuta cu maia, era tare buna si era cumva umeda, a mea iese uscata, poate cu uleiul corectez asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca e prea uscata, mareste-i hidratarea. La cea cu maia depinde si cum e dospita....

      Ștergere
  5. Deși îmi plac electrocasnicele de mor, o mașină de făcut pâine nu mă tentează deloc. După ce că petrec atât de mult timp (și nu mă pasionează deloc) în bucătărie, să mă apuc acum și de asta?
    Mie nu mi se potrivește :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu faceam piine si inainte, ad labam, asa ca masina de piine mi-a simplificat procesul de facut piine. Si acum calculand la rece, si viata. E drept ca eu nu am o brutarie aproape de mine, deschisa, sa am parte de piine de calitate, asa ca drumul consuma timp.

      Ștergere
  6. Tare bine mi-a prins postarea aceasta, tu esti foarte exacta si rationala, asa ca acum stiu ca este utila. Am altele de cumparat ianintea ei, dar acum am o parere avizata. Am cateva colege care si-au cumparat si zic ca nu o folosesc, din motiv ca se consuma multa, ca este mai buna decat cea cumparata. Si s-au ingrasat si au renuntat,hihi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intradevar, piinea de casa e buna pentru ca e proaspata si calda iar cine nu are limita la mancat se ingrasa oricum :). Eu fac de ani de zile piine acasa si m-am ingrasat nu de la piine ci de la mancat. Iti recomand sa cauti un cutit zimtat, eu inca nu mi-am luat unul special, dar am invatat ca pot taia mai bine si cele deja existente, doar sa nu apas painea ci sa tin miscarea ca de fierastrau din cutit.

      Daca ies bine ca bani este in primul rand ca sunt atenta la cheltuieli. Vezi si tu preturile estimate de mine la ingrediente, faptul ca iau igrediente numai la pret bun, dar si faptul ca dupa un timp in care am vazut ca piinea mare se manca aprox. 80% din ea am decis sa fac piinea mai mica, sau o tin uscata in saculet special si fac o supa crema peste 1-2 zile. Iulia, comentatoarea mea fidela isi cumpara din ingrediente in cantitati mai mari.

      O idee: poti propune colegelor sa iti vanda masina la jumatate de pret. Le spui ca le faci un bine si scapi de sursa de mirosuri, ca le faci loc in dulap in bucatarie, ca le aduci bani de abonament la sala pe urmatoarea luna :). Eu cand am cumparat-o m-am gandit asa: daca e nasol cu ea si nu o folosesc o pot vinde in 1 an la jumatate de pret si minimizez pierderile.

      Ștergere
    2. Supertare idee mi-ai dat! Multumesc, chiar voi incerca!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...