luni, 23 noiembrie 2015

Ce pot sa invat sa fac singura acasa?

 Una din lucrurile descoperite in ultimii ani este ca mai toti din jurul meu au si alte skill-uri decat cele profesionale (skill-uri care ne-au adus in comun la job). Un coleg lucra in weekenduri ca fotograf de nunti/botezuri, altul a ajutat de la 14 ani la brutaria parintilor, altii aveau o mini ferma acasa etc. Si eu ca si altii am avut nenumarate ocazia sa zicem..: "ce bine ar fi fost daca as fi stiut sa  ...."  . Si apoi ori apelam la extra servicii ori pana avem timp etc.
Cateva 'talente' care mi-ar prinde bine si planuiesc sa le studiez singura sa le fac  in casa:
1. sa repar lucrurile. Ok, nu o sa repar orice (masina sau reteaua electrica, unde e nevoie de persoana specializata), dar de ce sa platesc /schimb un obiect le pot repara.  http://lifehacker.com/household-repairs-you-can-totally-handle-yourself-1705921903
2. zugravit o camera http://www.diynetwork.com/how-to/skills-and-know-how/painting/how-to-paint-a-room
3. vopsit usi
4. montat mobila
5. curatat si uns  usile culisante ce nu culiseaza :) https://www.youtube.com/watch?v=hHFFaTs2G1Y
6. reparat niste sertare  ce nu vor sa iasa https://www.youtube.com/watch?v=hHFFaTs2G1Y
8. umplut gaurile din pereti https://www.youtube.com/watch?v=vK1ElSRQpXE
9. reparat petele de zugraveala :) (sunt specialista la facut pete) http://www.diynetwork.com/how-to/skills-and-know-how/painting/how-to-fix-common-painting-problems

Voi ce ati mai invatat singuri, de pe net, sa faceti la o casa?


Dintre toate astea reparatul unei case si minimum de zugravit toti ne-am lovit anual si ne da cu dureri de cap: fie din cauza costurilor (un zugrav bun e scump), fie din cauza neseriozitatii (cati nu am fost lalaiti si amagiti ca vine zugravul si face/drege pana luni??), fie ca ne-a trebuit macar sa estimam complexitatea lucrarii si ce materiale ar fi trebuit si ce materiale sunt bune la raport pret/calitate, fie la evaluarea unei locuinte noi/investitii etc.
Iar problema conditiilor de locuit este crunta pentru romani: sunt estimate ca 30% din locuinte nu au apa curenta si canalizare;  ca o parte sunt cu insalubre, cu igrasie, zgomote etc etc.
E drept, multi romani sunt si comozi si asteapta de la altii (mai exact partidul, statul) dar asta e efectul perioadei comuniste si post comuniste cand locuintele au fost primite  de la stat, fie au dat preturi mici astfel incat au fost intelese drept cadou, fara reponsabilitati adiacente. (de ex. in anii 1992 mama a platit din 2-3 salarii ultimile 15 ani de rata la casa, multumita inflatiei galopante).
De fapt , orice proprietate e investitie.
Astazi aprox. 90% din romani locuiesc in case personale. Dar mare parte sunt insalubre!! si multi nu fac nimic pt salvarea lor astfel ca intr-un final se vor distruge complet. Asigurarile nu acopera o locuinta deteriorata din neglijenta. Nesiguranta  ii afecteaza pe romani multi ani de acum incolo, si va persista. Schimbarea insa incepe din noi.
Si aici ce putem face? evident de studiat concepte, invatat mici trucuri si solutii, dar si intelege ce e ok de achizitionat, ce e riscant, importanta intretinerii spatiului comun al imobilelor; ce putem face sa nu agravam, cum utila/mobila o incapere pt a o pastra aerisita si in conditii optime(de igrasia apare mai ales dupa mobila  mare ce nu sunt potrivite pentru apartamentele comuniste proiectate pt minimalism si nu pt consumerism), si de ce nu:  de facut micile reparatii singuri, din timp, pentru a preveni deteriorarea si agravarea lor.

17 comentarii:

  1. Sa desfund un wc cu mopul(eram gata sa chemam instalatorul, asa grava era situatia).
    Sa desfund tevile de scurgere cu aspiratorul de lichide(si acolo era asa grav, ca am zis hai sa facem o ultima incercare inainte de a chema instalatorul).

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiai pentru ca n-ai avut asa probleme....
    Legat de tevile infundate (de la bucatarie): am turnat soda caustica. Dar nu s-a intimplat nimic. Am turnat apa fierbinte ca sa vedem pina unde avanseaza, sa gasim dopul(avem o teava lunga aproape orizontala)...si sa ciocanim in locul ala ca sa-l dizlocam . Dar tot nimic, nu pleca de-acolo. Asa ca am cumparat de urgenta aspiratorul de lichide(ca-i mai ieftin decit un instalator!) si i-am dat drumul...si ce sa vezi : dopul era format din multe bucati de calcar(a ajutat pina la urma si ciocanitul, ca s-au faramitat bucatile) . Deci puteam sa torn mult si bine soda...ca tot degeaba. Acum tot la 6 luni aducem aspiratorul din pivnita si facem o mare curatare de tevi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erau probleme vechi de ani de zile, degeaba turnam toata ziua otet cu bicarbonat. Doar cu aspiratorul le-am venit de hac. Ma si gindeam ca daca m-as muta, as trage un aspirat zdravan de tevi. ca inainte de asta credeam ba ca tevile sunt prea subtiri, ba ca nu-s destul de inclinate, credeam ca-i relativ normal sa tot fac operatiuni cu otet-bicarbonat si sa dau cu pompa minimum o data pe saptamina.

      Ștergere
  3. Linkul articolului asta o sa il pun bine, ca e foarte util. Mai ales partea cu zugraveala, ca la anul vrem sa o facem singurei. Nu ca ar fi mare lucru, dar...nu il face chiar toata lumea. Cu banii economisiti, ca nu ii mai dam la zugrav, plecam intr-o minivacanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si noi tot singuri, ca nu avem bani de dat. Gasii un zugrav ce costa cam cat un programator :) - ma las de meserie :))))

      Ștergere
  4. Zugravitul imi parea o treaba la care niciodata nu m-as fi bagat si in urma cu 5 ani am incercat singuri, tot enervata de niste mesteri care imi facusera casa varza timp de doua saptamani cat le-a luat lor sa lucreze doua balcoane -adica gresia, niste placi de rigips pe peretele balconului deschis si niste placi la balustrade. Imi venea sa ii arunc pe geam, dar mi-a prins bine ca ne-am apucat sa zugravim noi. Patru camere si doua bai si restul, au durat mai putin de doua saptamani, in conditiile in care era prima oara cand faceam asa ceva. Nu mai spun de curatenie, caci totul a fost asa de bine acoperit de noi, ca nu a trebuit sa curatam cu zilele pete si stropi peste tot, cum fac zugravii. Acum trei ani, am reluat, caci am avut chirirasi in timp ce noi ne muatasem din Bucuresti si a fost musai sa zugravesc iar. Nu am invatat de pe un tutorial anume, ci putin de pe net, putin de pe instructiunile de pe vopsele, putin de la un vanzator al magazinului de vopsele etc. Este o munca la care economia de bani este considerabila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai poate ne scrii un tutorial despre cum sa zugravim, ca o sa avem nevoie.

      Ștergere
  5. de zugravit cred ca e cel mai usor, mai ales acum cu noile vopsele care nu lasa urme, asadar practic si un copil poate da cu bidineaua :)

    la mine jumatatea a vopsit de cateva ori apartamentul unde stam si nu a avut nevoie de niciun tutorial - ca tips cauta din timp folii din plastic din alea mari (poate gasesti la brico?, desi si niste saci ar servi perfect cauzei) ca sa acoperi parketul, banda adeziva ca sa lipesti marginile foliilor si sa protejezi plinta si in rest enjoy :) el a varuit 2 camere, inclusiv tavanul, in 2 zile; a dat in 2 straturi (si e bine ca pe primul sa il lasi sa se usuce bine)

    uite un site dragut, poate gasesti ceva ce te intereseaza
    http://www.douamaini.ro/pentru-casa/

    eu cred ca nevoia ne invata orice, si mai ales acum cu sfanta epoca a youtubului, vba aia invata unii sa faca bombe de pe youtube, apai noi sa varuim sau sa mesterim diverse in casa

    RăspundețiȘtergere
  6. Noi am reparat masina de spalat (nu mai incalzea apa). Atat imi aduc aminte la ora asta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fara masina de spalat rufe am suferit mult ... (am avut aproape 2 luni cand am locuit fara ...)

      Ștergere
  7. Zugrăvesc la mare artă, inclusiv cu reparațiile inerente ale crăpăturilor, o dată pe lună torn bicarbonat și oțet din ăla ieftin de 2 lei litrul pe fiecare teava : cada, chiuvete, wc, mai bine previi înfundarea decât o tratezi, pot repara in limite umane electrocasnice mici, luna trecută am învățat să repar rezervoarul Wc-ului, dacă nu m-aș avea deja jur că m-aș lua acasă :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca nu te iei tu acasa, te iau eu :)))
      Te rog si pe tine sa scrii un mic tutorial despre cum sa zugravim. Am cerere de roz, si roz voi face.

      Ștergere
    2. Ce nu fac eu pentru tine? :P

      Ștergere
    3. poate e coincidenta sau nu, dar de cand fac menajul mai mult cu otet si bicarbonat nu mi s-au mai infundat tevile :)

      Ștergere
  8. Noi am pus si tapet(in vechiul apartament) si am vopsit(in asta). Cu tavanul e mai greu, ca te doare gitul. Si avem si roz...dar nu mai stiu cum l-am facut. Dar cred ca aia de la magazine de bricolaj il si prepara daca e asa de importanta nuanta.

    Atentie la vopsele: in ziua de azi sunt multe care nu miros, dar asta nu inseamna ca nu emana tot felul. Mie imi pare rau ca la vremea aia n-am stiut.

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt treburi de barbati, dar sigur le putem face si noi, suntem indemanatice, doar :)
    daca nu as repara eu chestiute...as sta cu ele asa :)))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...