joi, 19 noiembrie 2015

Simplificarea casei (decluterring)

Cuvantul decluterring a aparut pe undeva prin 'americania'  fiind expresia pentru  eliminarea multitudinii de item-uri ce zac imprastiate prin toata casa, depozitate, nefolosite.
Datorita consumerismului si tendintei firesti mie de a colecta lucruri, m-am trezit cu casa plina de lucruri. Iar. Si cum ma pregatesc de mutare am decis ca e momentul sa curat si simplific, acuum si nu dupa!!
Pasii urmati sunt aceeasi din trecut: deschis dulap, tras tot jos, triat ce pastrez (si pun inapoi) si ce nu; ce nu pastrez le iau iar la mana si le impart in 3: gunoi, donat, vandut; . Ei bine, fiecare dulap inceput, fiecare zona atacata este o durere si moment de oboseala si frustrari.
Unii i-au zis: oboseala deciziilor (cica apare cand avem din prea multe de ales). Imaginea cu dulapuri deschise, rafturi curatate, dezordine peste tot imi dau neliniste. Mizerie. Asta e tot ce vad in jurul meu in momentul de aia zic: vreau sa  scot tot ce nu folosesc din viata, si mai ales din ganduri.


Asa ca mi-am inhatat 2 cutii, un scaun, niste carpe si ...planul de bataie:

Si imi dau seama de ce am abandonat de atatea ori procesul de 'decluttering' atat de repede: pt ca e brutal si dureros de a scoate si vedea atatea ascunse prin colturi, aruncate, prafuite, abandonate, neutilizate. Greu de a vedea toate obiectele astea in fata, lucruri fata de care am un atasament sentimental.
Stiu ca e dureros inceputul dar pana la urma merita finalul!!! Si intr-o zi o sa ma apuc si de dulapurile din bucatarie.  Si nu, nu sunt singura in procesul asta.
Cu ce incepem? Ei bine, incepem cu ce e mai usor - sa nu obosim asa de rau :) . Bucataria am decis, ramane la urma :)

28 de comentarii:

  1. Succes! N-am curaj si moral sa fac asta. Dar mi-am rezervat o carte de la biblioteca despre asa ceva(e totusi un pas, nu?!).
    Apropo de carti si fara legatura cu subiectul: recomand la toata lumea de citit cartea Giuliei Enders despre intestin: super interesanta. Ideea e sa crestem cit putem bacterii bune, care ne apara de alea rele. Am regasit chiar si ideile tale despre sapun cit mai putin. Cartofii mincati a doua si a 3-a zi sunt f buni ca-s mincare pt bacterii.

    RăspundețiȘtergere
  2. curaj nici eu dar nu am de ales: mutarea va fi la anul dar nu e cazul sa impachetez cutii suplimentare cu borcane goale, hartii tocate, haine ce nu le purtam, incaltaminte uzata etc.

    Cat despre bacterii prietenoase, am mai deschis un borcan de muraturi. Yamy :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar pun niste foi de varza la murat(se fac in citeva zile: reteta Silvia Jurcovan) si mi-am luat boabe de kefir.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu mi-am pus varza intreaga:)) dupa, normal, reteta mamei :)

      Ștergere
    2. Pentru varza intreaga trebuie recipient mare ...N-as avea loc. Deja sunt mindra de mine ca o murez cu metoda asta, ca pina acum citiva ani cumparam de gata de la turci pentru sarmale. Acum fac nu numai pentru sarmale...si cred ca mai ales ca sa bem moarea.

      Ștergere
    3. pt ca Jumatatea mea e taaaaaare isteata :) uite cum a facut ca sa imi taca mie gura ca vreau varza murata, dar nu am in ce sa o pun - a fost la vecinul marocan care are o bacanie si a cerut o galeata goala cu capac din aia de 10 kg, in care au fost masline (sigur au si la voi prin piete sau magazinele marocane/turcesti)
      in respectivul recipient am pus fabuloasa cantitate de 4 verze :)))) dar sunt asa de happyyyyyyyy si abia astept sa se mureze

      Ștergere
    4. Pai eu pun in borcanul de 5L(carat din Romania) foile de la 2 verze si se mureaza intr-o saptamina...Oare daca sunt intregi sunt mai bune? Oricum, e buna si a mea pusa pe murat rapid.

      Ștergere
  4. ha, ori eu am o problema, ori voi aveti o problema :) in sensul ca eu nu am probleme cu lucrurile - am nevoie il tin, nu am nevoie zboara afara din casa - ai vazut alea 2 dulapuri care despart bucataria de living? ei acolo sunt TOATE lucrurile pe care le am; inclusiv ornamentele de pom, vreo 3 dosare pline cu documente pe care nu pot sa le arunc si o parte din cele necesare in bucatarie :)

    carti nu tin, sunt sau pe laptop sau pe kindle, am oroare de orice lucru care aduna praf, cartile inclusiv :)

    eu am tot spus-o mi-ar lua maxim 2 ore sa ma mut - ma refer exclusiv la mutatul lucrurilor din casa in masina, pt ca chiar si in alea 2 dulapuri toate lucrurile sunt in cutii


    anul asta mi-am pus pt prima data gogonele si varza la murat...in wk am vanturat moarea, moaaaaama ce bine mirosea si ce gust avea, abia astept sa se mureze, cred ca de Craciun va fi gata si va acompania friptura de porc - tre' sa ma laud :) anul asta ne-am luat porc asa ca niste oameni gospodari ce avem pretentia ca suntem :)
















    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur tu esti cea ne-normala :))) (ok, noi avem un sifonier, dar peste 500 de carti, desi am pregatit o sacosa de pornit la anticariat ).
      De mutat, dupa ce curat tot, imi va lua si mie 2 ore :) . Dar mai intai sa curat.
      De ex. am remarcat azi dim. cand imi puneam pranzul in caserola ca am vreo 30-40 borcane si sticle goale stocate ... (ssst, nu zicem nimic de bucatarie, da? )

      Ștergere
  5. daaaa sigur :)))) am vazut postul Ioanei...Geesus cate caserole :)....eu am 2 caserole din sticla, una a mea si alta a sotului :))))))) in care ne luam mancarea la noi si alte 3 din plastic in care tin supa de legume la congelator (astea vreau sa le inlocuiesc tot cu sticla)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La caserole sunt ok: am 4 caserole ce le folosesc la de toate; dar mai am si la copil 3 cutii de pranz (ia cate 2 la scoala), una ar trebui sa o ejectez, 2 caserole micute unde ii pun mancare; plus 3 bidoane de plastic pt transport apa de care nu ne induram sa le dam dar de transportat nu mai transportam apa de 2 luni, dar la primavara sigur vom lua iar.

      Dar asta e nimic pe langa cele 30-40 de borcane si sticle ce le am... Whatever, concluzia mea e ca in casa asta am avut dublu spatiu in bucatarie si am reusit de l-am umplut. Sunt vrednica, stiu :)

      Ștergere
  6. La noi e plin peste tot si sotul sistematic propune sa mai luam cite un dulapior sa mai depozitam. E plina si pivnita. Am un mic avantaj: cind am nevoie de ceva nu mai cumpar, caut prin casa. Asa de exemplu copilul mic a mostenit colectiile de zeci de reviste la care am fost abonati acum 10 ani, care reviste stateau prin pivnita.
    In apararea mea zic ca cei 3 copii (din care 2 n-ar arunca nimic) participa mult la depozitatul in casa. Cred ca in doi te poti organiza mai bine.
    Eu pun acum supa la congelator in borcane de sticla (cu capac tot de sticla cu garnitura) tot borcanele alea le folosesc si la murat(sfecla am pus de curind).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. au, shit, pivnita, am uitat-o ! e plina ochi, sa stiti! pana la bec!! (care l-am stricat, fiind o dulie legata de 2 fire, dar cand am bagat ultima sacosa cu lucruri colectate pentru donat in Ro am impins si becul ... de tot :D

      Ștergere
    2. sunt convinsa ca si copii au vina lor :)))) cea mai mare vina :)

      sa stii ca ma gandeam intr-o zi, cum ar fi cu 1-2 copii prin casa, jucarii pe jos, piese de lego pe unde nici nu te astepti, lazi cu jucarii de care nu vor sa se desparta si nu m-a bucurat deloc imaginea :)

      mi-amintesc insa de o mama care a depozitat toate jucariile in cutii si i le dadea copilului prin rotatie, cand se plictisea de unele le strangea si scoatea pe cele pe care le vroia copilul, insa nu mai multe de 5 odata....bine aici e vorba de ordine mai mult decat de depozitat


      aa si mi-am amintit ca s-a tinut socra'miu sa iau acasa la ultima vizita in ro.... 2 perechi de pantofi de-ai jumatatii de cand era bebe :))))))))))) asta ca sa va faceti o idee de ce tin oamenii prin casa (va dati seama ca nu pot arunca asa ceva, ca ar cam fi motiv de divort:)

      Ștergere
  7. O sa imi fac un tabel:
    -la haine: checked, simplu de tinut sub control
    -la chimicale: checked
    -la bucatarie, carti, si materialele de cusut...oioioioi :D . Ce era mai usor e facut ;) .

    RăspundețiȘtergere
  8. doamnelor, nu mai dati vina pe copii. Copiii fac ce vad la parinti!!
    Exista permanent solutii (de la imprumutat carti, jucarii) , rotatie de jucarii, ordine etc.

    Si la mine e tambalau cu jucariile (ssst). Dar i-am explicat ca atunci cand vrea ceva nou, sa caute ceva ce nu foloseste si dam (chit ca da jucarioara de la un ou kinder :D )

    RăspundețiȘtergere
  9. Traversez o perioadă atât de proastă că nu mă simt în stare să mă apuc de niciun decluttering dar... DAR mi-am propus ca în fiecare zi să arunc un obiect la gunoi. Cu cât e mai voluminos, cu atât sunt mai fericită. Ieri am aruncat scaunul mâței, un scăunel din acela special pe care ar fi trebuit să se urce și să se joace dar pentru că s-a răsturnat cu ea chiar la început i-a fost frică apoi de el. L-am ținut vreo 3 ani degeaba și acum am scăpat de el ! Uraaa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. un obiect pe zi? ar fi bine un obiect, dar mai intai ar trebui sa arunc cateva sute :) macar cele 30-40 de borcanele :)))

      Ștergere
  10. Nu-i chiar asa: copilul mic nu vrea sa dea NIMIC. Ultima data ne-a facut circ cu plinsete ca am invelit pentru o aniversare(la care mergea) cadoul in ultima bucata de hirtie de impachetat...si ca-i trebe fix hirtia aia, ca-i frumoasa, ca sa-l despachetam si sa ambalam in orice altceva... Hainele vechi vrea sa le pastreze de amintire, orice desen e o amintire...Si NU, nu asta-i educatia pe care i-am dat-o.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi mergem impreuna la o familie in situatie dificila, plus impachetat imrepuna shoebox, plus stie ca daca da cate ceva isi va lua altceva ( legofriends, evident) asa ca da multe ( si mai ales alea stricate).

      Ștergere
  11. Eu fac asta foarte des,de fiecare data ma aleg cu o gramada de lucruri,asa am invatat sa nu mai cumpar prostioare ci doar ce imi trebuie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei, daca as face mai des nu as ajunge in punctul de acum....

      Ștergere
  12. Am inceput sa citesc cartea despre ordine pe care o rezervasem la biblioteca...deocamdata sunt plina de elan si ieri mi-am facut curat prin dulapurile din bucatarie:acum sunt pe jumatate goale. Mi-am mai aruncat si tot felul de lucruri din casa. Cred ca in total am aruncat vreo 100. Azi continui in forta . Sper sa nu ma opresc prea curind.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parca am zis ca de bucatarie si de carti nu ne atingem :))))

      Eu doar din eliminat borcane si dat cateva produse si am golit 3 rafturi in bucatarie. Asa, dintr-o lovitura. Da, mai am multe de curatat dar.... de ce atata graba??

      Ștergere
  13. Pai uite ca fix aia mi-a venit sa fac, am facut-o cu mare veselie, nu am vazut-o ca pe o corvoada. Pe linga ca am aruncat am avut surpriza sa descopar niste servete de masa faine.
    Am golit si la medicamente. Nu stiu ce-o sa fac cu lina si cu materialele de cusut, acolo am multe care ocupa loc . Cumparasem lina sa fac o paturica, dar paturicile pe care le am nu le folosesc. poate si de ele ar trebui sa scap, dar nu ma indur.
    Cu hainele mi-e mai greu , asa ca acolo merg incet. Doamna cu cartea spune ca in 6 luni o sa fie totul gata, o sa devin un fel de Iulia din Belgia :) : totul simplu, lucruri putine, asa ca nici ordine n-o sa mai trebuiasca sa fac.
    Si e buna ideea ei sa le iei in mina si daca iti provoaca placere le tii, daca nu, le arunci. Tineam diverse lucruri doar pentru ca erau cadou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe cat de usor am curatat hainele si cosmeticele, pe atat de greu imi vine sa ma apuc de bucatarie si carti. Mai bine ma apuc de boxa :)))

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. spor! pana mi-am clarificat ma pierdeam in detalii si disparea entuziasmul.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...