joi, 28 ianuarie 2016

Ceapa verde pe timp de iarna

Pentru ca eu adaug frunze de ceapa verde constant in salate cred ca am descoperit modul cel mai usor in care sa le am proaspete si ieftin. Inspiratia a venit de pe pinterest dar a contat si neinspiratia de la pretul cepei verzi din piata asa am vrut sa incerc sa o produc pe pervaz. Si am reusit: am frunze verzi de ceapa si usturoi perfect pentru pus intr-o salata, pline de vitamine si enzime ca doar le-am cules cu 1 minut inainte.

Costurile acestei cepe sunt zero. Sau aproape zero.

Cultivatul asta vertical imi permite sa cresc si 100 de cepe!! (nu am avut eu asa de multe la dispozitie) pentru ca ele nu au nevoie de mult loc. Daca in gradina le spatiem, ceapa de frunze funtioneaza si inghesuita si in casa (sa nu fie insa peste 24-25 gr ca sufera), si pe balcoane unde sunt mai mult de 0 grade..

Am recuperat un bidon de plastic de 5l de apa.
Am recuperat niste cepe mici ce nu le consumasem dar deja dadeau mustazi verzi.
I-am dat gauri bidonului pe fund cu foarfecul ( sa aiba pe unde elimina excesul de apa) si pe la laterale cu lumanarea si foarfecul ( sa aiba pe unde scoate mustati cepile). Am pus straturi de pamant, cepele mici aliniate cu varful in exterior.
La final am ramas fara ceapa asa ca am mai infipt cativa catei de usturoi ce aveau si ei mustati verzi.

Ce am obtinut dupa 7 zile:



Cum ziua e inca scurta frunzele s-au lungit anormal de mult catre fereastra  dar nu e bai, le mananc asa pentru ca vor da alte frunze.

Recomand recoltatul numai frunzelor mari, cele mici se vor dezvolta in urmatoarele 1-2 saptamani.

Merge la fel si cu radacini de patrunjel si de telina puse toamna, si recoltat toata iarna, pana in primavara :)


15 comentarii:

  1. Pofta mare ! Parca vad ca in curand pui si niste capsuni :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici e inca frig de pus afara asa ca...pun in casa.
    Si mie imi plac frunzele de ceapa verde, le adaug in salata. Astfel obtinut acasa si consumat imediat va contine vitamine si enzime ce nu apuca sa se deterioreze cat sta pe taraba (am gasit acum ceva saptamani un document unde spuneau ca o frunza consumata pe loc are de 100 ori mai multe vitamine decat consumata dupa o sapt in frigider).

    RăspundețiȘtergere
  3. si ce simplu e de obtinut amandoua!
    Facui un mic calcul de rentabilitate... eu iau cate o legatura de patrunjel/ceapa verde la fiecare 2 sapt (uneori si mai des). Cost de legatura: cam 1. Deci la finalul anului as putea economisi aprox 50 doar cu ... 2 capatani din astea verzi, una pt ceapa si una pt patrunjel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Clar ca-i mai bine decit cumparata, dar ma intreb crescuta in casa fara lumina solara directa...nu-i ca afara pe cimp.
    Eu am pe balcon rucola semanata prin octombrie, cum nu-i prea frig, tot o "tund" cu foarfeca si pun cite putin in salate. O sa pun atunci si o ceapa-doua si niste usturoi. Asta de-i zic francezii ciboulette n-a rezistat. Dar in cealalta jardiniera cred ca nu mai creste nimic, pentru ca menta a invadat tot spatiul. Si n-am ce sa fac cu atita menta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele zile am soare 1-2 ore in geam. Dar imi dau seama ca nici ceapa verde din sera nu o duce mai bine, ceapa din sudul spaniei nu as lua asa ca ceapa mea e cea mai faina oferta.

      nici la mine nu a rezistat ciboulette. Rucola o mancai pe toata.

      Ștergere
  5. Ce tare! Bravo tie, harnicie plina de idei si initiative! Si cand le-ai pus in bidon, ai pus la intamplare sau ai avut grija sa le pui pe matgine ca sa creasca(iasa) planta in afara? Mereu mi-au placut verticalele astea, cu flori cel mai mult, bineinteles!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pus fix in dreptul gaurilor date in bidon, orientate sa aiba pe unde iesi frunzele. E o joaca frumoasa cu copilul, incercati si voi. Doar sa cauti cepe mici, gata incoltite - eu avui adunate prin casa de cateva sapt. si le tineam la intuneric - acestea se vor dezvolta repede

      Ștergere
  6. N-am loc in bucatarie, ca as pune. Rucola nu stiam ca face frunze noi, dar a fost vorba aia, o observatie empirica:ca daca o "tund", creste la loc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu in bucatarie am orhideele, ceapa e in sufragerie pe geam, de decor :))))

      Ștergere
  7. La mine creste direct in camara, la intuneric :) Pentru ca este foarte cald in casa, chiar daca in camara nu avem caldura si tinem mereu un geam intredeschis, tot incoltesc legumele. Ceapa avea zilele trecute frunze cam la 20 cm :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mine desi nu e cald in casa (10-12 gr in bucatarie cand sunt 0 gr afara) ceapa a incoltit sub dulap la bucatarie :) (semn ca nu e iradiata :D ) asa ca ... uite ce i-am facut :)))

      Deja am recoltat frunze de 2 ori, la cateva zile, si pus in salata. Mie imi place - si ma amuza ca altfel as fi aruncat-o ca pe o ceapa degerata.

      Ștergere
  8. La mine e mai simplu, stând la curte, am ceapă din belşug atât iarna, cât şi vara. Răzoarele sunt bogate mereu, îmi e drag să le sap şi apoi să culeg roadele muncii. Că umplu lădiţele pentru iarnă e lesne de înţeles, dar cât de vigilent aş fi eu la recoltat, tot rămâne ceapă în urmă, aşa că rodeşte şi peste iarnă, găsesc mereu, inclusiv sub zăpadă. Ştiu, e samuraslă, dar e la fel de bună ca cea culeasă primăvara.
    Seară faină să fie la casa voastră!

    RăspundețiȘtergere
  9. La curte cu gradina e altceva comparativ cu etajul blocului. Am si o mica gradina (de 50mp2) dar cum iarna se intuneca la 17 nu o pot recolta pe intuneric dupa serviciu.
    Solutia incercata de mine e gratis, cine nu are de ales poate sa apeleze la ea oricand ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...