joi, 30 iulie 2015

Mini gradinaritul si consumul de apa

Eu micro gradinaresc ieftin, experimental, pe balcon (mai am si o alta mini gradina pe pamant) dar acum vreau sa vorbesc de cea de pe pervaz/de pe balcon. Cea de pe balcon imi consuma apa, la 2 zile aprox. 4-5 ligheane a cate 10l. Costul nu e f. mare, dar imi dau seama ca in anumite zone ale lumii apa este mult mai scumpa si mai rara.
Asa ca am cautat surse posibile de a face economie la apa asta.... si am gasit 2 directii:
-apa de ploaie
-refolosit o parte din apa din consumul zilnic.
Dificultatea a fost sa imi reconstruiesc pasii ce ii faceam din rutina. Sa imi recalculez si sa ma opersc din gesturi instinctuale

Cateva idei din refolositul apei din bucatarie:
-apa din canile de baut o torn la flori. Nu, nu mai scurg restul de apa in chiuveta.
-apa de la spalat salate si fructe - la flori. De ex. am facut gem de capsuni si gem de caise, si apa de la spalat toate fructele astea am turnat-o rand pe rand in containerele d epe balcon.  Astfel am salvat toata apa si am udat tot balconul
-apa de la fiert pastele/fasolea/clatit paharele/clatit vasul unde fac/beau smoothie etc (fara detergenti, fara sare) este o apa imbogatita si hranitoare pt flori. Dar rece!! ca apa clocotita omoara orice planta.
-apa cu care clatesc canile de la  cafeaua,inclusiv zatul - este iar o apa hranitoare pt flori (recomand sa fie folosita din cand in cand, cafeaua face solul acid, pt noi nu e o problema ca bem rar cafea)

Evit contaminarea cu resturile animale.

Mai nou ma uit la plante ce nu consuma multa apa, eu am ridichi, salate, castraveti, busuioc, menta si astea tuati tuati le plac  multa multa apa... sigur sunt si altele care consuma mai putina - stiti vreuna?

Ei bine, se poate gradinari ieftin si la bloc. Fara efort financiar (chiar gratis daca recuperez niste lazi, imi fac compost pt a avea pamant, recuperez seminte, recuperez apa).

Voi cum refolositi apa?



10 comentarii:

  1. Ah, eu n-am cum sa economisesc apa asa. Pentru ca n-am plante de niciun fel, am animale in schimb, care rontaie orice (plantele de apartament au toate frunzele toxice pentru animale). Dar poate o sa-ncep si eu sa-mi pun patrunjel altele de genul, numai ca trebuie sa gasesc un loc unde sa nu mi se urce pisicile :))

    RăspundețiȘtergere
  2. sau un ghivecel de menta, dafin, rozmarin, etc. - nu stiu daca mananca pisicile plante foarte aromate.
    Incearca sa le pui iarba special pt ele - le place. Si uite cum poti sa uzi cu.....apa de aruncat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iarba pentru pisici o mananca cainele, lor nu le place. In schimb, le place tot ce e aromat si miroase tare, mai ales florile de apartament. Mananca si plante - condiment, le-am prins facand asta. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu apa fac asa (si din economie, dar si ca sa nu mi se umple fosa foarte repede):
    1. apa rece care se scurge pana ajunge apa calda, dimineata, o las sa curga intr-un lighean, iar cu ea "trag" apa la toaleta; tot deasupra acestui lighean ne si spalam pe dinti/maini etc.
    2. colectez cat mai multa apa de ploaie, in tot ec prind: galeti bidoane, sticle de plastic, cazane de tabla, tot ce am prin curte si nu-mi trebuie; cu ea ud plantele la ghiveci;
    3. la bucatarie am o galetusa de vreo 8 litri pe care o tin permanent pe bufet, in care torn apa ce poate fi folosita la flori: de la spalat legumele, de la fiert, de la cafea, din cani etc.; o golesc direct la ghivecele de flori.
    4. am masina de spalat vase, plus o chiuveta cu doua cuve. intr-o cuva inmoi vasele si le dau cu detergent si cu buretele, le pun in cuva cealalta, pe asta o golesc si o curat repede, apoi incep clatitul vaselor fara timpi morti (si cu refolosirea apei, ca vasele de la final sunt aproape clatite de la cele anterioare) si le pun in prima cuva, la scurs.
    5. in curte am furtun de udat "cu picatura". Pana acum n-a dat rateuri si cred (n-am cum sa verific) ca apa e consumata mai rational asa, nu e irosita pe de laturi.

    RăspundețiȘtergere
  5. mersi de experienta ta, esti mult mai economa decat mine!

    RăspundețiȘtergere
  6. Rozmarinul, maghiranul, rucola, salvia, roinita nu cer multa apa. Astea merg perfect in gradina mea si vara asta am tras chiulul la udat, Au rezistat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din asta numai roinita nu o cunosc.
      Eu caut inlocuitor la salate, in primul rad ca beau multa apa dar si atrag melcii :)

      Ștergere
    2. haha, ba cunosc roinita. Eu credeam ca e lamaita :)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...