marți, 4 august 2015

Meniul masurat in timpii de efort



Mic dejun
lapte/iaurt cu cereale 2-3 min
oua 3-4 min
tartine cu branza/unt/miere/gem 3-5 min
iarna: tartine pate de ficat, pate de peste (20min de gatit, consumat in 2 dimineti=> 10min)

Pranz/cina:
-supe creme (de rosii / de morcovi+ardei+cartofi / ciuperci etc) - 15min de gatit, consumat in 2 zile
-borsurile (de legume/de carne) - 30min de gatit, consumat in 2-3 zile
-wok (vita + ardei+brocoli) -20-30min  - consumat  in 2 zile
-friptura la tava (15min de gatit, consumat in 2-3 zile)
-daca raman legume si zeama de la friptura refolosesc la cousous. Gatit: 2 min. Consumat o masa.
-legume la tava (15min de gatit, consumat in 2 zile)
-salate de plante cu bonus ou fiert/ branza / ton / fasole /naut / porumb . Gatit 15 min, mancat pe loc
-mamaliga & co  / gris cu lapte/orez cu lapte - gatit 30min, mancat pe loc
-peste la grill - gatit 30-60min, mancat pe loc
-paste joia (gatit 15 min) -mancat pe loc
-cartofi la cuptor cu rozmarin.  Gatit 20 min, mancat 2 ori,  Planuit: 1 ora.
-hummus/tabouleh . Gatit 15 min . Planuit: 1 zi inainte.
-chiftele la cuptor (carne/legume) - tocat si bilutzit o tava 40-50min. Concomitent fac si bors de perisoare

Garnituri: salate de legume(gatit 10-15min), orez/naut/linte/fasole (gatit 15min - 3 ore, dar planuit cu 1 zi inainte si pus la umflat), piine - gatit 5 min  (planuit cu 4 ore inainte)


Am ales sa fac lucruri 2-3 feluri de mancare in acelasi timp si pt mai multe zile pt ca... mie imi consuma mult timp: scos vase din dulap, spalat legume, spalat chiuveta, spalat si strans vase etc. Am urmarit aseara, pt o supa crema si un wok am stat si strans dupa...aprox. 15-20 min.


12 comentarii:

  1. hahahahah ce tare esti cu "paste joia", si la mine joia e zi de paste (spaghetti, lasagne, tortellini) , iarna in special :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. ai incercat sa iti faci singura aluatul pentru paste? De joia, evident.

    la mine e necesara conditia pt ca cineva a facut o obsesie pt paste ( i-au cazut dintii si mesteca pastele mai usor). Am decis sa fie joi pt ca se fac repede si pot adauga acolo si ceva resturi din frigider (juma de dovlecel, cstravete, rosioare, etc) deci improvizatie si curatenie :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la mine face jumatatea tortellini homemade cu carne de crab (din conserva) o nebunie :)))) bine asta se intampla sambata cand nu mancam joia paste, ca sa avem timp de bucatarit ca nu avem masina de intins foile asa ca le intinde cu sucitorul :); alaturi de un pahar cu vin rosu......speechless :) am deja apa in gura :))

      Ștergere
    2. mai bine zi-mi de aluatul de paste, reteta, si mai ales cat timp ia.

      Ștergere
  3. e reteta de baza, pe care o gasesti peste tot - la 100gr de faina, pui un ou si 1 ling ulei; noi trisam si adaugam si putina apa, ca altfel te apuca apocalipsa si nu termini de framantat :)
    dupa ce face aluatul, care tb sa fie moale insa nu ffff lipicios (ca la aluatul de chiche, asa), il lasa la frigider o ora, dupa care il scoate si taie bucatele, intinde cat pt un tortellini - aici e faza cea mai dificila din intregul proces (ma rog, la mine care stau prost la capitolul rabdare) ca tb sa intinzi foarte fin foita
    oricum daca cauti pe net sunt sute de retete de cum sa faci pasta (de tortellini :) )

    RăspundețiȘtergere
  4. am omis timpul, nu stiu sa zic, intinsul efectiv poate 40-60 de minute, dar la noi nu e relevant, pt noi procesul in sine e fain, aici sta toata treaba cand gatim in echipa :), experienta de a bucatari impreuna :) mai un tortelini intins, mai un plan de escapada :), mai o gura de vin :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. am cronometrat numai timpii efectiv de munca, nu timpii de gatire.
    De ex. pt bors de carne eu pun unele legume intregi (ceapa, ardeiul) pt ca unii nu le mananca asa ca ajung sa le scot. La supa crema de legume le tai in jumatate, dar morcovii si sfecla rosie le tai felii subtiri sa fiarba mai repede.
    Mai fierb periodic si supa de oase si portionez (frigo/congelator) - practic supa de galusti implica doar fiert radacinoasele,adaugat supa de oase, si facut galustel.

    Din pacate oricat de bine m-as misca, produc o gramada de vase, stropi, resturi, ce e nevoie sa le spal/strang. Asa ca am decis sa gatesc o data la cateva zile, in continuu.

    Cat despre investit in gatit, cred ca salatele sunt cele mai lejere solutii :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamnelor, sunteti de apreciat. Chiar daca as avea timp, mie nu mi-ar fi trecut prin cap sa fac aluat pentru paste.
    Adevărul e că nu prea mă dau în vânt după gătit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, nu ai pierdut nimic. Poti gati si salate, rosii cu branza si praz, sau fructe.
      Cat despre aluatul de paste, eu ador sa experimentez. Sunt absolut sigura ca nu ma va tine mult timp, dar vreau sa incerc sa il fac :)

      Ștergere
    2. Ioana, sa incerci macar o data :) aluatul de pasta nu are nicio treaba cu pastele uscate gata cumparate; si cand "impachetezi" tortellini, nu iti imagina ca faci din aia mici cum ii cumperi la magazin, ii faci mari, intra 2-3-4 la o portie in functie de cat de gurmand esti :);
      bine, noi suntem gurmanzi si ne place sa mancam si sa experimentam; plus ca ne place mult sa testam si acasa ce incercam la restaurante cand iesim in escapade;

      cred ca cheful de bucatareala tine si de ce gatesti, nu am o pasiune pt a face tocanita de cartofi spre ex., insa un curry de legume cu lapte de cocos fac cu mare placere :))

      Ștergere
  7. Paste facem si ies bune, munca de echipa si la noi...dar mai nou fac spatzle ca-s mai rapizi si nu trebuie intins aluatul. In schimb cind am incercat ravioli mi s-a muiat totul de la umplutura , asa ca n-am mai repetat experienta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...