miercuri, 4 februarie 2015

Oricine poate invata o limba straina.

Cel mai greu a fost sa gasesc metoda potrivita mie.
O sa scriu aici ce metode am incercat si ce scuze am gasit si ce a functionat pana la urma pana la mine.


1. Nevoia e cea mai buna motivatie. Imi repet asta periodic.
2. Sa nu mai caut scuze: cat imi caut scuze nu voi vedea solutia :)
3. scuza ca eu sunt inginera si nu sunt facuta pentru limbi a mers in liceu (aveam 10 la fizica si 5 la franceza),dar nu mai merge la 40 ani: acum pot schimba abordarea si voi reusi.
4. sa invat cum imi place, cu pasiune.  Acum citesc in franceza o carte despre gradinarit.
5. daca vreau sa invat o limba, sa studiez si despre cultura/natia aia.
6. copiii invata mai usor pt ca nu sunt perfectionisti, nu se supara daca fac greseli, pot spune: "Bathroom, where?" si asa se fac intelesi, si in timp avanseaza.
7. am 40 ani si pot sa fac greseli. E normal, din ele invat cel mai repede.
8. Sa analizez ce timp vreau sa aloc pt asta.
9. nu rezist la program de elefant: 8 ore pe zi, 7 zile pe sapt. Am nevoie de pauze.
10. sa castig un timp practic pierdut: citesc 15 min in metrou la dus, 15 la intors. Inseamna 30min pe zi x 5 zile= 2.5 ore pe sapt . E colosal de mult!!
11. cautat o persoana cu care sa vorbesc. Fie contra bani (profesor personal) fie o persoana cu aceeasi motivatie ca si mine.
12. sa nu mai mor de grija curului altora. Da, exista persoane 'gifted' sau care au bani sau care au carti sau care calatoresc ... nu nu nu nu. Astea sunt scuze pt mine. Sunt si altii care au 2 joburi si nici nu au net, sau carti, sau iq mai mic sau probleme de auz etc.
13. nu sunt prea batrana pt nimic. Va merge mai lent, dar voi reusi.
14. imi impart in mici target-uri. Imi scriu cuvinte. Imi scriu reguli. Le recitesc.
15. sa fiu flexibila. Nu imi ajunge sa citesc - inteleg textul dar nu pot vorbi. Asa ca renunt la citit si trec la facut scheme. Sau cantece. Sau repetat gramatica. Sau gasesc eu ce altceva.
16. sa caut asocieri de cuvinte, expresii haioase. Vecina a avut 2 sapt. post-it -uri  prin toata casa cu nume si pronuntie.
17. nu simt ca evoluez? o pauza de cateva zile si o iau de la capat dar intr-un alt mod. Faza de platou e normal, doar un pic de schimbare am nevoie si incercat o alta metoda.
18. si de fapt... de ce am nevoie limba asta straina? pentru comunicare? Ok, atunci invat comunicand cu altii, ascult radio etc. Sa citesc? ok, atunci o sa o invat citind carti/presa. Fac din motivatie o metoda.
19. ce merge pt mine nu merge pt altul. Asa ca...ia zi, ce a mers la voi?

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...