In ultimii ani, preocupata de ecologie dar si de finante am incercat sa reduc pierderile si gunoiul. Am remarcat ca sunt un simplu european - cam 20% din alimente ajungeau la gunoi pt ca... planuiam gresit cumparaturile si consumul. Si da, cu planning, astazi arunc maxim 1-2 fructe care s-au stricat sau un rest de salata- si deseori astea pleaca la compost.
Un alt lucru care il aruncam si nici nu m-am gandit la el este apa in care gateam legumele. Astazi ea devine baza la supa sau de fiert paste/naut/linte - mancarea viitoare fiind mult mai gustoasa. O mare parte din vitamine se pierd prin fierbere, dar mai raman si minerale in apa, minerale valoroase.
De asemenea, apa de la legume poate fi folosita la gradinarit (asta fac cu apa in care am fiert urzicile/spanacul/cartofii in coaja/apa de la fiert ouale/orez etc) - si florile din ghivece vor aprecia un bonus de minerale si vitamine. Atentie insa sa nu fie apa cu sare sau bicarbonat, acestea sunt... ierbicid.
Nu mai arunc nici oasele. Da, pot fi refierte si devin o piftie/baza de supa f. buna. Oasele de la friptura, oasele de la supa etc. le adun in frigider, adaug si un picior de porc/coada/ ceva os cu cartilagii, adaug apa sa le acopere si pun capac si le pun la foc mic, la fiert pt 3-4 ore (minimum). In final am o supa de oase numai buna de utilizat in bucatarie.
Nu mai arunc betele de la legume. Eu adun tijele de la patrunjel/marar/macris/spanac/leustean/menta/rozmarin etc, le leg, si bag pentru o perioada in oala in care fierb mancarea. Daca nu am la ce sa le folosesc pe loc, le congelez/pun in frigider intr-o punguta si adaug la urmatorul gatit.
Cati bani se economisesc asa? Francezii au estimat ca peste 1000 euro pe o familie pe an. Ridic din umeri - acum 4 ani aveam buget de 3 ori mai mare pt mancare, nu e imposibil de atins cifra uriasa de la francezi.
Eu nu arunc frunzele de ridichi(fac supa), nici pastaile de mazare(tot supa).
RăspundețiȘtergereO doamna de la care am cumparat parmezan zicea sa nu aruncam coaja, pentru ca se fierbe in supe, dar inca n-am incercat.
ia zi, cum faci supa cu frunze de ridichi?
ȘtergereO variatie a lui Caldo verde a lui Carmen: calesc ceapa, morcov(nu neaparat), pun cartof taiat bucatele apa si las sa fiarba, cind e fiert cartoful mixez si adaug frunzele taiate marunt (sau mixez dupa ce au fiert frunzele si o fac supa-crema), pun nite feliute de cirnat si mai las putin la fiert. Pe acelasi principiu fac cu urzici-leurda. Apropo, acum mai sunt bune de ceva urzicile?
Ștergerept a culege urzici, ocheste un loc cu urzici, taie-le de tot scurt scurt si in 1 sapt. varfurile la ce iese se pot recolta.
ȘtergereAha, multumesc frumos.
ȘtergereSi cind te gindesti ca inainte de primavara asta nu mincam urzici!...
Ștergeredar macris mananci? eu am facut ieri pesto, doamne cat de bun poate fi :) pe paine integrala prajita, il bate la fund pana si pe ala de busuioc :)
Ștergereiulia
Nu m-am gindit sa maninc, nu stiu daca se gaseste in piata, iar la padure nu stiu sa-l recunosc(am gustat eu intr-o vreme ceva frunze asemanatoare si nu erau macris). Mersi de idee!
Ștergeremacris =oseille pe frantuzeste. Eu iau si pun in salate, dar mai iau si pt vecina, care acreste ciorbele. Am luat seminte din Ro si semanat si ceva dar nu a iesit nimic sau mi le-au mancat limacsii.
ȘtergerePesto nu m-am gandit sa fac cu macris - dar o sa incerc ;)
pt mine supa de legume (apa in care fierb diverse legume) e un must in bucatarie ca o folosesc printre altele la risotto sau la supele de ceapa si/sau usturoi, asa ca deobicei adun intr-o punga pe care o tin la congelator orice rest de leguma - partea tare de la brocoli si conopida, partea verde de la praz, frunzele de ridichi, coaja de la dovleac, coditele de verdeturi etc absolut tot ce se poate folosi, adun in punga respectiva - cand e o cantitate considerabila, mai daug 1-2 morcovi si un pastarnac sau ce mai am prin camara si fac o supa de legume; pescuiesc morcovul si pastarnacul/telina,strecor si am cea mai buna baza pt mancaruri
RăspundețiȘtergere- eu am un recipient special in care spal salata (nu o spal la jet de apa) si asa nu consum apa nejustficat si o pot si refolosi la udat plantele de prin gradina sau cele din casa;
- coaja de la parmezan eu o folosesc la supa de ceapa, cand o bag la gratinat la cuptor, cu paine integrala e un deliciu
iulia
super idei - merci Iulia!
ȘtergereIar vin cu o intrebare: am o gramada de frunze de gulii. Le pot folosi pe post de spanac? Iar coditele de la ele pot sa le pun la congletor pentru supe?(mi-am facut un recipient si eu, mersi, Iulia).
ȘtergereMi-am gasit raspunsul singura: intr-adevar se pot folosi ca spanacul.
ȘtergereFrunzele de gulii sunt foarte bune! Frunze de ridichi eu pun crude în salate sau în pilaf de mei cu ciuperci.
ȘtergereLe-am spalat si le gatesc miine.
ȘtergereAm avut in pachetul de la ferma si fèves(bob), asa ca am cautat pe internet si am vazut ca si pastaile se maninca, nu numai boabele. Pina acum le aruncam.
Da, super idei!!!!
RăspundețiȘtergereDespre ce recipient special pentru spălat salata e vorba? Dacă nu se supără Iulia și-mi dezvăluie secretul, îi mulțumesc mult.
RăspundețiȘtergereCitindu-vă comentariile găsesc o grămadă de idei bune. Vă mulțumesc!!
As avea si eu o intrebare pentru cine se pricepe. Am cumparat un pui intreg, adica are si labe si cap. Pot sa pun labele si capul la supa de oase?
RăspundețiȘtergereIn plus mi-e cam mila de el cum e cu capul intreg, dar n-am vrut sa se ocupe vinzatorul, am zis ca poate imi prind bine partile pe care el le-ar arunca.
elena, mama si eu (cand am pui) facem piftie din partile astea :) tata chiar le rontaie (mai ales capul) stiu ca e bleah, eu nu pot face asta.... insa e pacat sa le arunci, eu zic ca le poti pune la supa de oase; mama le pune si in ciorba (cum ziceam tata e fan :))))) )
Ștergereiulia
si eu le pun la fiert pt piftie/zeama de oase. De rontait - nu le rontai, dar la piftie dau maduva ;)
ȘtergereMultumesc, nici nu ma gindeam sa le arunc. De rontait sigur-sigur nu o s-o fac, dar nu m-as mira sa se gaseasca amatori in casa.
ȘtergereAjutor! Trebuie sa va explic deja ca la noi in casa n-au intrat niciodata decit pui proveniti din comert. Si aia-s destul de aseptizati(eventual pipota-ficat intr-o punguta in interior) sau citeodata mai au plamini inauntru (dar destul de distrusi si de multe ori infiltrati cu singe)...in schimb puiul asta era unul care avea de toate, inclusiv pietricele in pipota si vezica biliara. Asa ca ma intrebam vazindu-i plaminii perfecti daca nu cumva se maninca si aia. Daca stiti, va rog spuneti-mi.
Ștergereplamanii sunt mereu plini de sange. Eu nu ii consum, curat si spal.
ȘtergereLa pipota cand are si pietricele, ii faci o sectiune pe margine, desfaci ca pe o carte, si e o pielita dura in interior, o jupesti cu tot cu pietricele. Merge repede. Abia apoi o spal :) (pt ca ramane sa o spal doar de sange, pietricelele s-au dus).
Vezica biliara se taie usor cu un foarfec, inclusiv o bucatica din ficat, pt ca e amara.
Mersi, deci ii arunc. Chiar la puiul asta plaminii sunt frumosi si sanatosi!
ȘtergereTransat, golit si de-astea ma pricep f bine...ba chiar imi face mare placere sa transez pui. Dar in puii cumparati n-am vazut pina acum atita "bogatie" de lucruri ramase.
eu o singura data aici am am primit la pachet si ficatul.
ȘtergereDar o data am luat un cocos cu tot cu pene :)
cocosul era viu???? :))))) eu visez cu ochii deschisi sa imi cresc propriile gaini, insa jumatatea ca sa imi taie elenul ma intreaba de fiecare data, dar cand pleci in concediu ce faci cu ele? i-am zis ca o sa caut un hotel de gaini :))))) ca asa cum sunt pt alte animalute tb sa fie si pt pasaret :))))
Ștergereiulia
viu :)
ȘtergereCu gainile, poti sa le tii 4 luni si apoi sa le 'hoteliezi' in congelator
Iulia, exact asta zice si al meu sot. Dar noi n-avem(inca?) unde le caza, desi stiu pe cineva care tinea o gaina pe balcon. Eu mai visez si o capra...
ȘtergerePartea cu hoteliatul la congelator nu stiu daca as putea-o face, mai ales ca-s gainile tale, animale de-a casei. Nu am deloc retineri sa tai animalele, dar sa fie gata moarte, partea cu omoritul e groaznica. Cind am fost la abator in vizita am evitat sa ma uit la asa ceva. Eu vreau gaini ca sa-mi faca oua.
A, sa raspund la intrebare: nu era viu cocosul(apropo, de unde intuiai ca era de gen masculin? se taie mai mult astia decit gainusele?). Dar era de la un magazin unde ii tineau in vitrine frigorifice si cereai unul de acolo, apoi macelarul se ocupa de pirlit penele care au ramas si golit-taiat , dar i-am zis sa ni-l puna asa. Era un pui bio crescut in aer liber, cu cereale. Era un magazin nou deschis : au selectionat din toata Franta cele mai bune produse alimentare ,asa ca am zis ia sa-l vizitam. O fi fost de calitate produsele, nu zic nu, dar scumpe rau...Asa ca am plecat de acolo cu puiul, un coquelet(care costa fix cit unul de la noi de la piata) si un kg de faina de porumb de-aia integrala macinata pe moara de piatra...si niste ridichi. Era un magazin care nu-i genul nostru, unde veneau tot felul de parizieni instariti, cred ca am fost printre putinii care s-a interesat din start cam cit o sa ne coste puiul .
Eu de multe ori iau coquelet-i care fiind mai mici sunt mai ieftini decit puii si mult mai gustosi. Mi s-a parut ciudat ca la magazinul ala costa fix cit la piata(cam 6 euro bucata).
A, era cocosul lui Arakelian ala despre care intrebai, nu al meu. Chiar, era viu?
Ștergere6 euro - avea 1kg? Un pret bun pt mine (am dat 8euro kg de ratza la piata)
ȘtergereAl meu a fost viu.Tzac pac, l-am decapitat, oparit, 30min despanat. Ce face foamea din om :)
Daca aveti emotii cu decapitarile, vin eu, va fac cadou si cate o barditza=ca aia din Baltagul, cu asa ceva mi-am facut ucenicia (doar sa imi promiteti ca imi vindeti si mie cate o innaripata, si vi le tai pe toate din curte, fac orice daca imi dati si mie ceva... :D ).
Nu, nu, 6 euro bucata la coquelet, e mic, n-are 1kg. Dar ne ajunge.
ȘtergereBardita am( dar n-o folosesc la decapitari!). Chiar si cind am pirlit capul puiului ca mai avea pene, am evitat sa ma uit prea mult la el. N-as sti la inceput nici sa oparesc-despanez, ca n-am facut asta niciodata. Lasa, ca ajung si ouale... Dar daca vreodata avem casa si daca om avea gaini, si daca ...ne hotarim sa le taiem, stiu la cine apela. Cuplezi decapitatul cu vizita la Disneyland...asa impusti 2 iepuri dintr-o lovitura(sau 2 pui?!).
irina nu stiu cum ii zice in ro,in fr e essoreuse-salade, e un soi de castron centrifug cu capac :), iar in interior are o sita - pun salata in sita, acoper cu apa si cand scurg, apa ramane in castronul ala; capacul are o chestie in varf pe care o rostesc si serveste la uscarea salatei/verdeturilor (prin centrifugare)
RăspundețiȘtergeredescrierea e tare complicata, insa obiectul in sine e simplu tare :) si nici nu costa mult, eu am profitat de o reducere si l-am luat cu 3 euro
uite poze aici daca se deschide corect linkul https://www.google.be/search?q=essoreuse+pour+salade&biw=1252&bih=599&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oXJQVfGCFO7e7AbokIO4Bg&ved=0CAYQ_AUoAQ
iulia
O ce bine ca ne-ai zis, eu o folosesc rar la uscat salata, dar nu m-am gindit sa o folosesc la spalat.
ȘtergereLegat de ce nu arunc: am o manusa abraziva pe care o folosesc la spalat: cartofi, morcovi, patrunjel, telina, sfecla...ciuperci. Asa ca de regula nu imi ramin coji de legume.
Eu ii spun centrifuga.
Ștergereacum am vazut.... in poze majoritatea sunt automate, a mea e manuala, ca aia din poza de la ikea
RăspundețiȘtergereiulia
Oh, well...Eu foloseam acel recipient doar pentru uscat salata. Mersi frumos.
RăspundețiȘtergereeu spal frunzele de salata intr-un castron de plastic (aici apa e f. scumpa, ajunge si la 4euro m cub , asa ca sunt atenta) - si deja am atatea scule in bucatarie incat ma gandesc de 2 ori daca sa mai iau alta. Asa mi-e ieftin, comod. Nu scurg frunzele, le toc asa, umede. Cel mai des le rup cu mana :)
Ștergereeu de obicei nu arunc nika nika in materie de mancare nepreparata sau neconsumata, acuma insa de cand renovam casa si am primit si niste proiecte in lucru, am gasit in frigider 6 ciuperci stricate! Cand le-am pus la gunoi (ala pentru gaini) m-am gandit ca taaare demult nu mi s-a mai intamplat asa ceva, tocmai datorita faptului ca planific mesele si tin frigiderul sub control.
RăspundețiȘtergereParintii sotului reusesc sa recicleze absolut orice. Traiesc la tara si pentru tot ce nus e consuma gasesc o intrebuintare. Ei practic nu au nevoie de un cos de gunoi... totul este refolosit. Nu pot sa spun despre mine acelasi lucru, care locuiesc la bloc... Este adevarat ca incerc pe cat posibil sa reciclez, refolosesc si sa nu arunc mancare. Cert este ca am citit in acest articol, cateva idei de economisire, pe care nu le cunosteam pana acum.
RăspundețiȘtergeresi eu am invatat multe lucruri noi din comentariile celorlalte persoane.
ȘtergereIulia, multumesc mult. Datorita tie am invatat sa spal frunzele in castronul mare de la masina de centrifugat, cred ca economisesc o gramada de apa...ca eu luam frunza cu frunza sub jet de apa.
ȘtergereSi tot gratie tie am recuperat toate partile tari si cozile de la gulii, asa de multe s-au adunat incit ma gindesc sa fac o supa de gulii...fara gulii(pe care le-am pus la murat)..
eu am mai pus in punga de la congelator si partile tari de la asperges si frunzele de la artichaut :)
Ștergereiulia
Fix asta am pus si eu azi, ca am avut in meniu si niste asperges.
ȘtergereCu apa în care fierb urzicile mă clătesc pe cap. :))
RăspundețiȘtergereDeja gratie blogului tau de citeva luni puneam la compost tot felul de resturi vegetale. Acum, datorita Iuliei majoritatea ajung la congelator. Asa ca am facut o supa din ele...(am strecurat-o si tot la compost au ajuns pina la urma). Dar cu supa fac un risotto cu sparanghel(am mai adaugat si putina supa de oase)...tot ideea Iuliei de meniu. Acum citiva ani as fi aruncat si oasele si resturile la gunoi.
RăspundețiȘtergerePS: supa de gulii din cozi si frunze a iesit foarte buna.
si eu am redus cantitatea de resturi aruncata in ultimii ani :) -
ȘtergereCu metoda pungii din congelator mi s-au strins o gramada de resturi: acum fac supa pentru risotto(cu sparanghel, asa ca asta iar va genera o droaie de resturi pentru punga).
RăspundețiȘtergereNu prea are legatura cu gunoiul, doar cu economiile de mincare. Fiica-mea a fost la un atelier de arte plastice, gratuit, despre Arcimboldo. Tema era sa faca personaje din fructe si legume. Si fiica-mea f productiva a facut vreo 10 personaje, cu care bineinteles am venit acasa. Le-a facut poze, apoi legumele le-a pus intr-un castron, fructele in altul...acum imi fierb in supa si morcovi si conopida de acolo(mai am un cartof si o ceapa), am facut si o salata cu rosiile si ridichile, am mai avut si ceva fructe de mincat.
adica ti-a adus si cina acasa:))
ȘtergereDa, da, vorba sotului "salata Arcimboldo"!
RăspundețiȘtergereProblema mea e ca acum nu mai stiu ce sa fac cu atita supa si legume pentru supa...ca nu fac atita risotto incit s-o consum. Cred ca o s-o folosesc la baza pentru supe gen de bob sau mazare.
RăspundețiȘtergerepoti sa o pui si la friptura la tava, si la fiert fasolica, si la supa crema sau fiert paste - e o apa imbunatatita. Noi consumam 2 supe saptamanal si inca ceva fel zemos (mazare sau orez sau linte sau friptura la tava) astfel incat orice zama devine baza de mancare. Iarna fac zama de oase, vara de legume.
ȘtergereDa, asta o sa fac, mersi. Azi am pus in punga si oasele ramase de la niste gratare de porc.
RăspundețiȘtergere