vineri, 8 mai 2015

Nenea ce si-a curatat bucatica de tara

De nenea Tommy Kleyn sigur nu ati auzit. E pe facebook si are duoar 367 prieteni/urmaritori - deci e un om banal, ca mine, ca voi. Si totusi a facut ceva simplu si nemaipomenit.

In drumul lui zilnic la munca cu bicicleta ( v-aam zis ca e un om banal) trecea pe marginea unui canal ( Rotherdam, Olanda). Un canal murdar. Nu stiu daca s-a vaicarit; nu stim daca nu a dracuit pe oamenii ce au facut mizeria dar si astia de la stat ca ii iau taxe mari (mari ca in Ro) si toti somerii sau cersetorii care stau cu mana intinsa dar nu curata nimic.

Si intr-o zi a decis sa plece cu jumatate de ora mai devreme si sa  curete bucata de canal pe unde trecea (dupa cum vad pare o scurtatura dosnica).  Jumatate de ora zilnic in plus in care sa stranga singurel gunoaiele ce ii deranjau retina.
Pe facebook a scris: o ora jumatate sa umple primul sac de gunoi. In final a strans 22 de saci, iar de cateva ori a venit si un prieten cu el. 30 minute zilnic, atat a facut pentru ca era deranjat de mizerie. Finalul este extraordinar: poza unde compara inainte cu DUPA are 164 de like-uri


A primit si un premiu, de care este foarte incantat. Pt el, dati click pe pagina lui : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10206490321519806&set=a.10206221908929659.1073741829.1322940780&type=3&theater

In final, prioectul lui a primit peste 28oo like-uri. Deja sunt cateva persoane care au fost inspirati si facut ceva la fel. Tu ai face asta pt orasul tau?

6 comentarii:

  1. Ce fain!
    La noi pe marginile tuturor autostrazilor mai mari si mai mici e o adunatura de gunoaie...in copaci atirna pungi. Mai rau decit in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fac deja asta pentru orasul meu, in fata blocului e un loc liber pe care cresc niste pomi, in fiecare zi de la Dumnezeu trebuie sa strang gunoaiele pe care distinsii mei vecini de cartier gandesc ca e normal sa le arunce acolo si nu la ghena. Uneori mi se pare un fel de never ending story dar om vedea pana la final cine are mai multa rabdare

    RăspundețiȘtergere
  3. Olanda are o miscare ecologista foarte purternica. Poate si pt ca natura nu le este prielnica( au mult pamant sunt sub nivelul marii, vant de 50-80km/h trece des, nori si ploaie - un fenomen pt 200zile pe an etc). Rotherdam este port, expus la 'toanele' oceanului - asa ca nu ma mira cate fac olandezii.

    Ma amuza ca tocmai in conditiile in care natura e mai generoasa omul devine mai lenes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hihihi "Ma amuza ca tocmai in conditiile in care natura e mai generoasa omul devine mai lenes" - nu degeaba tarile de la mediterana o duc "rau' dpdv economic; e un nene Hofstede care are tone de studii despre popoare si concluzia lui e asta - indivizii care stau in conditii climatice vitrege (vezi tarile nordice) sunt "obligati" sa se descurce sa fie mai proactivi, de aici si nivelul de trai si mentalitatea; cei care locuiesc in zone in care soarele e mai tot timpul anului pe cer, au tendinta sa leneveasca si sa o lalaie (nu tb sa se dea peste cap sa isi produca hrana, natura face asta in locul lor)
      iulia

      Ștergere
    2. cel mai fain exemplu ce il dau mereu e Japonia. Cutremure cum nu a vazut europa, tzunami-uri cum nu au vazut toate insulele indoneziene, in 1945 erau inca in feudalism. Importa pamant din alte tari, importa lemn. Astazi sunt fruncea. A, da, inca au program de munca si de scoala 6 zile pe sapt. x 9 ore pe zi.
      Iar copiii invata 10 mii de litere la scoala - cei ce intra la facultati stiu 15 mii. Si mie mi se pare grea olandeza.

      Ștergere
    3. japonezii importa si apa, asta apropo de un comentariu de-al Elenei cu cat de poluate sunt apele europene de fite - japonia are cea mai pura apa minerala, castigatoare pe la mai toate concursurile internationale, si nu pt ca ar avea-o ei ci pt ca sunt baieti destepti si cumpara bucati de ghetari si transforma apa respectiva in apa potabila (transformat in sensul de topit si pu in sticle doar); si apropo si de asta am vazut in careffour-ul de langa mine apa minerala la un litru, 15 (cincisprezece) euro sticla si nu era japoneza ca m-am uitat de curiozitate; de banii astia imi iau 2 sticle de sangiovese :)
      iulia

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...