vineri, 29 mai 2015
Usturoiul in containere
Cu ani in urma nici nu imi pasa ce consumam, usturoi sa fie, dar mai nou ma intereseaza povestea si drumul din spatele a ceea ce mananc asa ca am inceput sa consum usturoiul bastinas, chiar daca e mai mic si greu de curatat dar gustul e mai aromat si iuteala arde mai putin si nici mujdeiul nu isi schimba culoarea in cateva ore. Cu cel bastinas scap de 'contactul' cu usturoiul de cultura intensiva (chinezesc cum ii zic unii), stropit sa nu incolteasca si cu cateii mari, exagerat de mari.
Usturoiul e o planta usor de ingrijit si cultivat: din cateii de anii trecuti aleg pe cei mai mici (din lene, ca nu i-am curatat pt mancat, da?) si mai ales pe cei ce deja au colt verde, semn ca au germinat si ii infing in pamant de cu toamna sau din primavara la 5-10cm adancime cu varful ascutit in sus si baza lata in jos ca de acolo pornesc radacinile - dar neaparat apasa pamantul deasupra bine, pt ca ... in cateva zile catelul de usturoi va fi impins afara de radacinile noi (asa am patit-o si nu stiam de ce :D ) . Eu ajut putin cateii de usturoi inainte de plantare si ii ud si tin in loc intunecat pt ai pacali sa incolteasca. Planta ajunge la maturitate in 6-8 luni(iarna hiberneaza) - dar unele soiuri sunt mai harnice. Astfel, am usturoi verde cand vreau, sau de ce nu, usturoi uscat.
Cat usturoi plantez? Eu consum usturoi moderat (sunt singura din casa mancatoare de usturoi), estimez ca am nevoie de cate o caciula de usturoi la fiecare 2sapt. (uneori si mai rar) deci pt a produce usturoi uscat voi infinge in pamant 26 de catei -voi avea maxim 26 de caciulii ce imi ajung cam un 1 an. Ii place sa fie udat. Recoltarea se face cand deja jumatate din frunze sunt maro...Atentie mare la recoltare, se recolteaza pe uscat deci se opreste udatul, altfel ii poate pacali si convinge sa... incolteasca iar. Dupa recoltare se lasa cu pamant la uscat, si apoi impletit cununa.
Daca infloreste, ideam e sa rupem floarea pt a canaliza toata energia catre radacina... nu stiu daca se poate dezvolta ceva din seminte.
Plantele companion: sfecla, capsuni. Le place solul gras, usor acid (compost cu resturi de lamaie) si mulcirea le este favorabila.Se preteaza la cultivat pe balcon, in ghivece inalte.
https://www.youtube.com/watch?v=qpCu2h3VV1s
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
mie mi l-au mancat limacsii
RăspundețiȘtergereDe notat ca florile de usturoi sunt comestibile. Si la cel de cultura, si la cel salbatic.
RăspundețiȘtergerenu stiam, merci! deseori vreau sa opresc inflorirea si rupeam si aruncam floarea.... acu o voi manca.
Ștergere