Marele beneficiu ramane din planificare:
-am planificat meniu, ingrediente, zile de gatit si in final am redus drumurile la supermarket la 1 pe luna si saptamanal la piata. Gatesc pt 2-3 zile din produse de baza si asa am scapat de dilema ce imi dadea dureri de cap: eu azi ce mai gatesc???
-am planificat zile de spalat rufe si economisesc apa si detergent
-am redus cosmetice si chimicale si am mai putini alergeni in casa si mai multi bani pt vacante
-am redus vasele in bucatarie si curat mai putin
-am redus hainele din sifonier la 2 rafturi si ma imbrac mai repede, scap de indecizia: eu azi cu ce ma imbrac (decid duminica pt 2-3 zile) si fac curat mai repede
-redus facturile si am mai multi bani de concedii si griji mai putine
-redus timpul digital: mai rar mail si jocuri, nu tv.
Ce am castigat per total?
Timp. Mult mai mult timp pt hobby-uri (cam 7-8 ore pe saptamana in plus)
Mai putine griji. Unii ii spun stres, la mine sunt doar griji ce imi incarca viata excesiv.
Libertate. Da, plec in concediu usor, nu ma deranjeaza valize/bagaje/confort/stele sau ultra-inclusive-uri - pur si simplu plec, spontan si simplu.
Mintea libera. Da, reusesc sa ma ocup de un lucru cu adevarat important si sa il termin mai repede - pt ca e prioritar.
Mi-a luat ani de zile sa inteleg ca orice problema din viata este cauzata de un exces si se poate rezolva cu...un pas catre simplitate (si nu, nu cu adaugat ceva). Am probleme cu alergiile? nu am nevoie de mai multe/alte creme/medicamente/medici, ci de mai putini alergeni si pot rezolva cu eliminat complet creme/medicamente/medici, am probleme cu greutatea? nu e nevoie de medicamente de slabit/suplimente/alte mancaruri sofisticate ci de eliminat cu totul astea si redus portiile; nu reusesc sa fac curat si sa aranjez tot? da-le naibii si le aranjez in cosul de gunoi (haha, nu radeti, nu e asa de simplu sa renunt...). Daca imi cumpar lucruri si apoi am nevoie sa cumpar si un nou spatiu de stocare pt acele lucruri atunci mai bine renunt la acel lucru - un lucru necesar nu va fi stocat ci va fi la indemana sa fie folosit. Etc.
Astazi am mai putine servicii platite si mai multe facute de mine, cand si cum le vreau. Si daca le vreau :) : piinea facuta de mine e mai buna si mai ieftina ca cea de magazin, hainele cusute/prajitura/ierburile crescute/uscate de mine, gemurile etc. toate au un avantaj - sunt ale mele si imi dau libertate.
Fiica
mea in ultimii ani de viata m-a invatat ceva: cand corpul incepe sa
scartiie (vezi problemutze mici de sanatate) nu e nevoie sa ii dam ceva
ci sa SCOATEM ceva. Micile semnale ale corpului (raguseala/tuse/febra/vomitat
etc) arata ca e ceva prea mult, ca are nevoie sa elimine, de un pas inapoi, odihna, meditatie, mese mai putine, etc.
Din
pacate lumea consumerista actuala nu respecta asta, asa ca... acest
obicei, de a da ceva cu orice pret deseori ne face mai mult rau decat bine. Inca nu reusesc sa
scap de aceasta obisnuinta - desi corpul mi-a spus-o cum stie mai bine
(si am gasit acelasi mesaj si in medicina crestina).
Inclusiv
o fractura/accident cu spart capul (are fiica mea 2 cusaturi la cap)
arata ca... e ceva prea mult: prea multa agitatie, prea multa
supersurescitare, corpul nu mai poate sa isi aiba grija si de aici
micile accidente. Solutia: repaos pt reechilibrare.
Am
inceput sa apreciez medicii care la primul control recomanda
pacientului: concediu medical. Repaos. Odihna. Stat acasa si cocoon-at.
Plimbari pe jos in soare. Stiu lucruri minore, dar in lumea consumerista
de acum sunt lucruri care uneori ne lipsesc. E drept ca si eu asta cer
la medic
Frumos si instructiv articol! Uite, am ramas cu fragmentul asta in minte: orice problema din viata este cauzata de un exces" si tare multa dreptate iti dau!! Felicitari pentru modul de viata pe care l-ai adoptat, pentru bucuriile simple, dar atat de hranitoare pentru suflet. 7-8 ore pe saptamana este enorm timp castigat, daca il folosesti apoi pentru lucruri care iti fac placere.
RăspundețiȘtergeresi eu ma bucur, reusesc sa ma ocup de hobby-uri si de cazurile mele umanitare - si mia-s dori sa fac asta toata viata dar imi dau seama ca .... nu, inca nu pot - mai trebuie si job.
ȘtergereCe bine le zici!
RăspundețiȘtergerearata bine painica, e cu maia?
RăspundețiȘtergereeu am descoperit reteta minune pt o paine excelenta care se mentine proaspata si o saptamana - dospitul lung de 1-2 zile la frigider; n-ai idee cat de fericita sunt acum cand imi scot paina din cuptor :)), bine eu pun tot drojdie, dar sunt tare happy asa :)
apropo de simplitate....eu am primit un compliment acum cateva zie de la un apropiat care mi-a zis ceva de genul de cand esti aici si traiesti asa (n.e. simplu) esti mult mai fericita si impacata :) asta zic eu ca spune tot despre filozofia asta a simplitatii si cumpatarii pe toate planurile
iulia
dada, ce ochi bun ai, e piine cu maia :) . O piine care cere rabdare.
ȘtergereIulia , daca vreodata o sa ai chef sa incepi sa faci piine cu maia o sa vezi ca e la fel de usor ca si cu drojdia , iar mie imi place ca oricind am chef sa fac piine sau pizza nu mai trebuie sa-mi bat capul sa cumpar drojdie.
ȘtergereFain compliment!!!
am facut de cateva ori paine cu maia, insa pe undeva sigur am gresit pt ca imi iesea tare si putea fi consumata doar in ziua respectiva, dupa se intarea teribil...; am facut de cateva ori si am renuntat, am fost asa de suparata ca vreo cateva sapt nu am mai facut deloc paine, pana m-a intrebat jumatatea de ce nu mai fac; si am tot citit pe net si am vazut ca secretul sta in dospitul indelungat la rece....deocamdata nu mai am curajul sa o iau iar de la capat cu maia, insa probabil ca pana la urma va veni si vremea ei (prob tb sa invat intre timp sa am rabdare :)) );
Ștergereeu sincera sa fiu sunt bucuroasa ca, cu putin efort si planificare, mi-am creat o oarecare rutina de copt painea de 2 ori pe sapt si asta ma salveaza de cumparatul din comert
acum am descoperit si o moara pe langa noi unde vand si drojdie folosita la brutaria artizanala (banui eu ca e un fel de maia uscata, ei zic ca nu trebuie amestecata cu lichidul si tb pusa nu stiu cum deasupra fainii), urmeaza sa le fac o vizita sa vad exact despre ce e vb si sa cer detalii sa ma dumiresc :)
Iulia
Iulia, sa ne dai si noua info de cum e acolo :) - si mai ales preturi.
Ștergereda....tb sa fac rost de masina mai intai :)
Ștergerepana una alta cumpar de la mag bio de langa mine faina 100%froment (asta e cea mai ieftina, aia 80% froment e mai scumpa, 5.20/3kg) macinata pe piatra cu 4.50/3kg; eu pun la o paine 500g de faina, asa ca dintr-o punga din asta imi ies 6 paini, adica ma tine 3 saptamani
acolo insa am vazut ca au si la saci mai mari 5-10 kg si ma gandesc ca trecand peste distribuitor as putea-o lua cu 20-30% mai ieftin
iulia
Eu nu prea aplic metoda de fermentat la rece pentru ca niciodata nu stiu daca a fermentat destul sau nu atunci cind o scot din frigider. Mai am multe de invatat.
RăspundețiȘtergerehihihi nici eu nu stiu daca a fermentat sau nu destul, dar banui eu cu de la mine putere ca e suficient dupa 48 de ore de stat in frigider :))) apoi il scot, il intind si pliez de cateva ori si il las sa creasca la temp camerei 1-2 ore
Ștergeresi daca tu mai ai de invatat, eu ce sa mai spun???? spre deosebire de tine nu sunt nici macar in clasa I :)
iulia
Am mult de invatat, pentru ca de citeva luni nu mai cintaresc maiaua, doar faina si sarea(si am redus sarea la jumate, imi place mai mult asa). Poate ca pun prea multa maia, pentru ca a mea dupa o noapte de frigider (si lasat afara doar cit se incinge cuptorul) tot e prea dospita.
RăspundețiȘtergereProblema cu piinea facuta in casa e ca-i asa de buna, incit o maninc ca pe o prajitura...Tot variez reteta, ultima cu in, seminte de floarea soarelui , susan si mei a disparut intr-un timp record.
Arakelian, am tot rasfoit blogul ca sa vad la ce articol pot sa te intreb ceva. Dar n-am gasit unde, asa ca te intreb aici: voi aveti furnizori alternativi de curent si gaz? Si daca aveti, ce parere ai? Aici o firma aduna multa lume(citeva zeci de mii) si negociaza cu un furnizor...sunt tentata sa ne inscriem, doar ca noua nu ne prea place schimbarea. De fapt te poti inscrie, pentru ca atunci cind vin cu oferta tu poti sa o accepti sau nu.
RăspundețiȘtergeream, la electricitate, si am si profitat de libertatea de schimbare. Prima schimbare ne-a adus 10 la suta reducere -dupa ce la inceput am semnat un contrat cu singurii de care auzii, apoi din primavara a picat pleasca o oferta noua, cu 2 luni pe an gratuit plus o mica reducere 2 -3 la suta deci iar schimbai - la Luminus suntem acum
ȘtergereEu schimb de cate ori e nevoie; orice ban in plus e ban muncit de mine.
Multumesc, noi nu schimbam...desi acim o luna am schimbat asigurarile (e pt prima data) si am cistigat spre 400/an.
RăspundețiȘtergeresa stii ca ti-am urmat exemplul: am pus un video in timp ce trebaluiam prin bucatarie: cam greu, ca nu-s obisnuita ,dar se poate.
La electricitate am prins o super oferta, la Luminus (ei de felul lor sunt scumpi dar s-au lansat pe piata cu un nou produs) - asa ca avem uuun pic mai mic pretzul la kilowat ca si inainte plus 2 luni pe an gratuite. Aici sunt site-uri ce compara ofertele, asa ca le folosim, dar asta a picat pleasca, nici nu cautam sa schimbam - imparteau pliante la intrare la Cora :) - economia iese cam de 100 euro pe an, inseamna mult!
ȘtergereIn plus, eu ma gandesc sa renunt la abonament mobil.
Ma bucur ca ai incercat si sa urmaresti video-uri - de ex. tematice, de bucatarie, sunt super utile.
Mie mi-e frica sa nu urce dupa citeva luni pretul, am auzit asa ceva. Si apoi sa nu putem reveni la actualul tarif .Dar daca zici ca esti multumita, o sa ne inscriem la oferta grupata, pentru moment ei zic ca negociaza o oferta apoi esti liber sau nu sa accepti.
RăspundețiȘtergereNoi la mobile avem oferte prin furnizorul de internet-telefon: cu 2 euro pe luna mie imi ajunge, iar pentru sot cu 16 euro are gratuit international,iar cind mergi in strainatate vorbesti in tara respectiva gratis , deci in vacanta in Romania nu mai trebuie sa luam cartele.