vineri, 1 mai 2015

5 moduri cum sa hranim pe altii flamanzi

Astazi, in lume sunt aproape 1 miliard de oameni subnutriti,  din peste 7 miliarde de locuitori ai planetei: rezulta ca sigur cativa sunt in apropierea mea. Daca si tie iti pasa de ei, sau daca esti una din persoanele cu indice de masa corporala peste medie, atunci e momentul sa facem impreuna ceva si pt ei: da, ii putem hrani.

  1. Voluntariat la o cantina sociala. Costuri financiare zero - in mai toate orasele sunt cantine sociale; unii preoti sustin familii in situatie disperata.
  2. Fa 10 sandwich-uri si 2-3 borcane de supa si de dus in parcuri/gari unde  stiu ca sunt cersetori/ homeless-i
  3. Mai nou la moda sunt bancile de mancare/centre de colectart mancare. Cand fac cumparaturi pot sa pun 5 conserve/pungi de orez in plus si pentru donat.
  4. Daca este un cersetor /om flamand langa -  culpara-i o banana/mar/ un iaurt
  5. Donat bani la cantinele sociale
Greu? usor? Nu stiu. Noi putem schimba lumea noastra, schimbarea incepe in noi.

6 comentarii:

  1. Idei umanitare, dar:

    - O persoana care era buna/voluntara cu cersetorii (le dadea de mancare/haine/ii mai adapostea in casa cand era vreme urata) a sfarsit ucisa de acestia doar ca sa-i fure niste bani.

    - am daruit niste snitele/chiftelute cu paine si rosii (sot plecat, eu nu mancam carne) unor copii de cerseau pe treptele alimentarei. Au aruncat cu mancarea dupa mine, ca nu asta le trebuie ci banii.

    - voluntariat am facut la bucataria Hospice Casa Sperantei in facultate, gatind cu sora mea pentru bolnavii de cancer. A fost ok, eram in vacanta, dar si munca de 12 ore mi-a fost de-ajuns dupa o saptamana.

    - am tot ajutat o familie cu 7 copii cu haine/incaltaminte/jucarii/medicamente. Pana ma intalnesc cu tata ca-mi cere bani sa le dau ca nu au tigari.Le-am zis ca nu sunt banca.

    - si numai dau bani. Punct. Sunt satula de cati de-astia intra cu cazuri sociale sa ceara bani in cabinet si cum nu am cum sa-i verific ca sunt adevarate cazurile nici nu le dau bani. Am dat unui singur caz 20 de lei, am primit chitanta pentru acei bani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu dau bani - sharlatani sunt peste tot. Cazurile intalnite de tine imi confirma ca nu sunt mari schimbari in Romania. Eu continui sa ajut pt ca altfel unii vor ajunge sa sparga geamul unei case pt o piine - poate ca va fi fix casa mea. De aceea incurajez mult donat mancare - direct sau indirect.

      Daca vreau sa dau bani - atunci ii donez la unul din cazurile umanitare in care am incredere.

      Ștergere
  2. La mine acasă vine o fetiță cam la două-trei zile și-mi cere ceva de mâncare. Întotdeauna îi dau un sandwich și ceva dulce sau un fruct. I-am spus că bani nu o să-i dau niciodată. Sunt mulțumită când o văd mâncând pentru că tare e slăbuță.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cei ca ea ma gandesc- cazuri triste, peste tot in jurul nostru.
      Eu sustin cateva actiuni asemanatoare, in ideea ca acei copii sa nu abandoneze scoala. Unii au ajuns sa mearga in papuci de plastic si cand erau primele zapezi - practic in conditiile acestea abandonul scolar e de la zi la alta.

      Cand stateam la camin (in studentie) venea un aurolac (nu era teafar la minte) si batea la usi ca duce gunoiul - in schimb primea ceva de mancare. Unii colegi ii dadeau si bani - putini, majoritatea ii dadeau mancare - si il vedeau mancand pe loc.

      Ștergere
  3. Mancare le dau si eu, le cumpar si apa dacae nevoie, uneori mi-am luat injuraturile de rigoare ca ei nu mancare vor dar asa cum spuneam sa vedem cine are mai multa rabdare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. injurata nu am fost, dar mi s-a cerut cu o voce miloaga si bani. I-am zis ca nu dau bani din principiu, si daca ii e foame, o sa ii prinda bine mancarea. Nu am facut nici sofisticarenii, nici cantitati mari sa imi para rau: un sandvish simplu din cele care le consum si eu.

      Delia, daca nu vrei sa dai celor care stii ca iti vor cere bani, poti gasi 2 3 familii f. sarace in jur, cu copii mici, si le lasi pachet la usa, sau cum faceam eu cu vecina de la garsoniera: pregateam o farfurie si ii dadeam de pomana, de sufletul nu stiu cui decedat in familie ( si astea nu se refuza).

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...