Pornind de la intrebarea Iuliei: cum sa investim, atrag atentia ca romanii deja au investit colosal de mult! in imobiliare: in Europa romanii stau cel mai putin in chirie( 90% proprietari fara de 50% din Germania, statistica de pe wiki https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate)
Desi unii o vad ca un lucru rau, asta imi arata ca in marea majoritate romanii sunt calculati si economi si se gandesc pe termen lung si constienti ca la pensie nu au posibilitati mari. De fapt nu stiu niciun pensionar capabil sa mai scoata 5-600 lei din buzunar pt o chirie.
Apoi, daca tot ne comparam cu altii, situatia Romaniei e diferita de a germaniei. Sa nu uitam ca jumatate din casele romanilor sunt la tara, 25% din romani au wc in fundul curtii, multe locuinte sunt facute in afara legii, impovizatii, si unele dinainte de 1950, iar cele de dupa sunt apartamentele comuniste construite pt a aduce pe cei de la tara sa munceasca la oras si tinuti in jug prin contractele impuse... Va rog, intrebati si parintii cum NU au avut de ales si li s-a dat repartitie nu in conditiile dorite, cum s-au trezit ca au semnat un contract cu un pret si pana la livrare a fost pretul crescut cu 10-20 mii lei, cum Nu au putu alege alta gresie/faianta etc.
Pe cealalta parte Germania are multi emigranti, si ca si mine majoritatea emigrantilor stau cu chirie in primii ani tocmai pt ca nu au bani de achizitionat (nici macar de un avans), nu au nici job stabil si au nevoie de mobilitate pt job, nici credibilitate la banca si istoric etc.
Sa adaugam ca mare parte a caselor si locuintelor germane au fost distruse de razboi si practic rase peste 2 milioane case. Oamenii si-au facut si refacut ce au putut -dar abia prin anii 60 a inceput puternica reconstructie, si majoritatea de catre firme - ele si-au permis sa construiasca si deci inchiriaza.
Sa mai adaugam ca multe firme au construit si inchiriaza - ca sa isi sub- inchirieze angajatilor cu pret modic, astfel ca isi aduc angajati de top din afara/alte parti, ieftini. Firma iese foarte bine, in primul rand ca o casa construita este o investitie si nu vor plati impozite si taxe, apoi ca salariatul va fi platit mai putin, apoi din chirie.
Sa mai analizam si cifrele bancilor germane, dobanda la banca germana, faptul ca se cere avans si de 20-30%, faptul ca se cere dosar solid etc.
Si inca un lucru: e ceva obisnuit la nemti la pensionare (67 ani sau la 50 ani, cand decid ei sa se retraga) sa se mute fie intr-un azil de batrani fie intr-o tara calda si ieftina. In conditiile acestea unii nu isi doresc imobil.
In plus, preturile chiriilor e reglementat prin legi in germania si nu a crescut exponential dupa bunul plac al proprietarilor. Dar fata de alte tari (Spania, Irlanda) rata la casa nu este dedusa din impozit!
Si in final, o colega nemtoaica zicea ca sunt conditii restrictive sa cumperi imobil in Germania. Adica in landul unde sta ea, un strain daca isi cumpara imobil e obligat sa nu il vanda 7 ani. Poate de aceea nu au avut ei bule imobiliare si piata e relativ stabila si chiriile nu au sarit?
Comparand Germania cu situatia romaneasca, acum inteleg bula imobiliara si mai ales inteleg ca nu o sa mai fie asa ceva pentru ca romanii au invatat lectia dar nici nu vor mai creste vanzarile pt ca nu mai e cine cumpara. 90% romani proprietari inseamna ca mai sunt 10% neproprietari disperati, unde majoritatea sunt... incapabili sa aiba ceva. Inteleg pe toti cei ce si-au facut credit ipotecar pt ca si eu
am suferit stresul locuintei improprii si toanelor proprietarilor...
In plus, Romania inca sufera de suprapopulare - adica locuinte mici si multi membri ai familiei locuind in acelasi spatiu. Asadar acesti 90% de romani de fapt...sunt unii ce locuiesc inca cu parintii, unii in locuintele vechi de la tara, altii in locuintele comuniste vandute dupa 1990 la pret sub piata, sau care au achizitionat inainte de 1989 dar au achitat casa la pretul de achizitie dar in perioada de inflatie a anilor 1992, cand mama si-a permis din salariul de muncitoare sa achite dintr-un foc ultimii 15 ani.
Pt cei ce vor sa investeasca, le recomand sa caute si altceva: inchiriat imobiliare nu reprezinta cea mai buna afacere decat daca e pe nisa (adica e in Bucuresti langa universitati). Si pt cine nu are cunostinte despre piata imobiliara, sa si le achizitioneze inainte, pt ca „Vreau deci trebuie sa-mi iau” bate rau „vreau, dar oare imi permit?”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu