miercuri, 8 iulie 2015

Meniu ieftin la cina cu musafiri (II)

Pentru ca Simplitaly mi-a cerut caz practic, o sa dau un exemplu de la sarbatorile anterioare cand am acoperit aperitivele la o masa cu 6 adulti mancai si 2 copii ne-mancai (plus am avut mancare acasa vreo 2 zile):

-hummus :am inmuiat cateva ore nautul (ideal inmuiat 24 ore ca fierbe mai repede) apoi fiert 3-4 ore la foc mediu-mic, lasat sa se raceasca,  apoi bagat in blender pt 5 min cu celelalte ingrediente: usturoi,zama de la lamaie, ulei de masline, pasta de susan. Am facut in 2 parti, una cu mult usturoi si una cu putin usturoi.  Efort: 15 min cu tot cu asezat in castronelele de servit.
Excesul l-am congelat si scos peste 3-4 zile si folosit ca pachet la munca.

-pasta de peste: fiert peste alb la foc pt 20min(peste ieftin) cu ceva condimente, apoi dezosat, dezosat peste afumat, pus totul in blender cu unt. Consuma timp si atentie dezosatul asta... Efort: 15 min cu tot cu asezat in castronelele de servit.
Excesul nu merge congelat, dar se poate folosi ca umplutura la niste clatite.

-salata beuf - asta a consumat timp, cam 2-3 ore. Nu m-a deranjat, pt ca imi place mult si o fac de 1-2 ori pe an. Am curatat legumele si dat prin razatoarea de facut cartofi prajiti (am razatoare la robot si merge foarte repede) dar date inainte de fierbere, astfel ca morcovii si telina le-am fiert apoi 10-5 minute si apoi a fost nevoie sa le pun la scurs in sita, apoi pe tocator unde dau cu cutitul de cateva ori prin ei; carnea am taiat-o felii subtiri si apoi fiert-o si apoi a fost tocata tot la razatoare; castravetii murati i-am dat pe razatoarea de discuri (au iesit rondele groase) pe care si apoi am taiat marunt; maioneza am facut-o la blenderul vertical - iese in 30 secunde fix inainte de servire (aveam uleiul pregatit in borcan si ouale aduse la temperatura camerei langa borcan).

Din zeama ramasa de la fiert legumele eu fac supa de galusti, de obicei a 2-3 a zi.

Alta data am facut tabouleh: bulgur oparit cu apa clocotita si lasat la umflat sub capac; apoi am petrecut 5-10 minute de: spalat si tocat 2 legaturi de patrunjel, 2 rosii, 2 cepe verzi, stors zeama de la o lamaie, totul amestecat cu 3-4 linguri  ulei de masline. Efort: 10 min cu tot cu asezat in castronul mare de servit.




-rosioare, masline, mozarrella mica  pt copii. Astea functioneaza oricand.

La peste e mai sofisticat, dar m-am invatat minte sa rog de la pescarie sa mi-l curete si transeze ca o carte (ei au unelte mari si rapiditate): acasa eu doar spal, pun la scurs pe prosoape si apoi prajesc/bag la tava/fac gratar. La carne la fel: iau bucati mari de 2-3-4kg de pulpa de porc (ies mai ieftin ca bani) si rog vanzatoarea sa imi felieze (fie la aparatele speciale  fie la cutit).  Dar pt asta merg cat mai dimineata, sa nu fie aglomerat sa aiba motiv sa ma refuze. Le las si ceva ciubuc pt serviciul facut, deseori mi-l refuza. Eu raspund mereu cu o urare calda: multumesc, o duminica placuta, si ne vedem peste 1-2 saptamani (de obicei sunt fidela).

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...