marți, 14 iulie 2015

Lectii de finante personale pentru copii


 Consider ca dupa 6-8 ani copiii pot avea acces la mici pasi de educatie financiara. Privesc la cate drame sunt in jur si cate persoane cu datorii si imposibilitatea sa se descurce si imi dau seama ca aici sunt de vina in primul rand parintii si lipsa de educatie financiara.

 Cateva idei care imi vin in minte de jucat cu copiii sunt:

 1.  periodic o suma de bani de buzunar pe care sa ii cheltuie singur. Neaparat de discutat si mentionat ca acestia nu mai vin dupa varsta de 18 ani... fie o pusculita ce si-o sparge si cheltuieste cum vrea, fie o suma lunara etc. totul sa invete sa calculeze dar si sa vada ca a terminat banii deci nu mai are ce/cu ce.
 2. urmaritul banilor impreuna. Noi tinem cheltuielile scrise intr-un excel, asa ca stie ca prima data platim casa, apoi factura apa, electricitate, scoala, asigurare medicala  etc. apoi mancare, si abia in final  distractile (jucarii, iesiri, vacante etc)
 3. contul de economii  pe termen lung. Explicat avantajele de a avea un avans pt a cumpara o casa/obiect mare. Si ca daca are o suma de bani si nu stie ce sa faca cu ea, de pus acolo si nu cheltuit aiurea este cea mai buna decizie
 4. trait din propriile castiguri. Da, regula de a nu cheltui mai mult decat castig e musai de invatat - de aici apar majoritatea problemelor financiare personale. Din moment ce acest principiu este inteles, viitorul pare mult mai simplu, chiar si dupa unele derapaje.
 Pentru asta, un joc simplu cu copii de 12-14 ani unde sa faca simulari: castig 1000, platesc 50 aici, 100 acolo, dar neglijez si sar la suma pt distractii cu 200=>ce se intampla la finalul lunii?
 5. libertatea de decizie. Eu implic in piata la cumparaturi si oferit de ales intre produse identice dar cu pret similar.
 6.Pt adolescenti: ce este un imprumut, ce e aia dobanda si comisioane platite, cum se plateste inapoi. Calculat cat vine de returnat in plus (mers si facut o simulare la banca, ca si cum familia ar vrea un imprumut) , simulat 1-2 luni cu scos din buget echivalentul ratei; apoi discutat ce investitii merita cu imprumut (de genul un curs de calificare ce va aduce salariul marit cu 300 si va putea acoperi o rata de 200 pt banii platiti la acel curs).
 7. Incurajat adolescentii de a gasi o sursa de bani. Da, de la liceu pot face meditatii cu alti copii/babysitting/crescut iepuri/ajutat parintii la activitati de weekend ce aduc banuti/gradinarit/mers impreuna la o piata mai departe pt surse mai ieftine etc

12 comentarii:

  1. eu cred ca un copil cel mai bine invata prin joc asa ca iti recomand..... Monopolly sau variantele acestuia pentru copii mai micuti (stiu sigur ca aici sunt)....e un joc foarte interesant, cu siguranta il stii si l-ai jucat si tu, pe copii ii invata nu numai ce inseamna valoarea banului, dar si ce pot face cu acestia dpdv al investitiilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem Monopolly si il jucam. Nu l-am trecut pentru ca nu zice nimic de sucuri, tigari, jucarii, inghetate, alternative etc :) - ci doar de monopol.

      Ștergere
  2. da, da, da, eu ma gandeam la faptul ca ii dezvolta gandirea strategica legata de folosirea banilor:) dar nah..... cei ce au copii stiu mai bine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu doar ca avem copii ci si ca avem o gramada de jocuri :))) - sunt multe jocuri strategice dar pt bani si educatie financiara cred ca pot gasi si jocuri mai apropiate de 'real world' decat Monopolly.
      Bine, si atentie sa le corelez cu varsta copilului.

      Ștergere
  3. Aplicam doar punctul 1 (pusculita) si punctul 3 (contul de economii, unde insa copilul nu are drept de decizie).

    Nu intelege inca lista de cumparaturi/tabelul din excel de cheltuieli/planificarea bugetului, cati bani ne intra sau ies din casa (si la ce bun?). Rolul lui momentan nu este sa munceasca, nu este nevoit sa castige bani, nu are familie de intretinut/banci de platit. Rolul lui este sa INVETE, atat am pretentii de la el. Nu are bani pe mana, mai ales din motive de igiena, Si banii pe care ii are la pusculita sunt spalati; dezinfectati, calcati. Altfel, NU ARE VOIE sa se atinga de niciun leu. Interdictie completa.

    Nu primeste bani de la rude, am interzis complet chestia asta. Daca vrei sa-i aduci ceva, adu-i ceva. Nu-i da bani lui. Intelege ca nu se cumpara aia si aia, caci platim gradinita, mergem la piscina, facem minivacante, economisim pentru casa si gradina, platim ratele la masina. Momentan, pentru 6 ani si jumatate, este intelegator. Inca nu am ajuns la frustrari financiare din partea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu implicat copilul in bugetul familial se potriveste mai degraba copiilor peste 9-10 ani - unde consider ca e bine sa stie ca exista niste prioritati, avantaje,etc. chiar daca nu ii munceste el.
      Eu dau fetei sa plateasca ea cand mergem la cumparaturi, sa numere restul, sa calculeze daca e restul corect, sa verifice lista de cumparaturi/taie ce am luat; examinam in piata unde produsul e mai ieftin etc. Nu am nicio grija cu igiena - si niciunul nu avem nicio boala legata de asta, singurul lucru la care tin e sa spalam miinile de cate ori trecem pe la toaleta.
      E drept, fiica mea a mai primit bani, de la rude. Am obosit sa ma cert/explic, o las sa ia banii si asta e. La un moment dat mergea la fiecare si ne cerea un ban. Eu i-am dat o moneda, si ea a protestat: da si tu un 10 lei ca X!!!

      Ștergere
  4. eu sunt cea care ofera bani ca si cadouri, copiilor. Nu am habar ce sa le cumpar si ori particip la un cadou luat in grup, ori rog parintele sa ii cumpere ce considera el si platesc eu specificand suma ori le spun ca dau banii direct copiilor, unii parinti sunt de acord.
    Ieri am fost la o zi de nastere a unei fete de 11 ani si i-am dat EUR 15,00 intr-un plic. Am auzit apoi ca azi merge la piscina cu matusa-sa si ca o sa foloseasca o parte din banii aia sa-si plateasca intrarea si o inghetata. Ea e fericita, eu sunt fericita, parintii la fel noa deci toata lumea e in castig!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cam offtopic: la noi fata mica e f buna la casa omului pentru mers la cumparaturi, : daca merge cu sotul stie sa-i spuna ca eu iau una sau alta, altfel el venea cu alta marca decit sunt eu obisnuita. Si cind vine cu mine la supermarket imi alege produse mai din spate, cu data mai lunga, se uita la pachete sa nu fie deteriorate.De multe ori ea scrie pe lista si tot ea verifica daca am luat tot. Piinea la brutarie(cu caldura asta am oprit facutul piinii) o cumpara tot ea si in general daca cumparam ceva mic ea plateste. N-am nici o problema nici eu cu igiena banilor si traiesc dupa ideea ca de ce ti-e frica nu scapi, asa ca incerc sa nu-mi fie frica.
    E un lucru cu care nu sunt totusi de acord: cu slujbele de vara, consider ca atit timp cit pot trai fara griji, sa-i las in pace, nu trebuie sa cistige bani inca. Daca am grija cum il educ, o sa poata cistiga bine atunci cind isi termina studiile.
    Dar am observat la baiatul mare care e platit pe perioada studiilor superioare ca isi dramuieste foarte bine banii . Are mult mai multi decit atunci cind ii dadeam bani de buzunar, insa nu mai e asa darnic .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place de mor asta "la noi fata mica e f buna la casa omului pentru mers la cumparaturi" :)))))

      Ștergere
    2. aia mica a ta e ca aia mica a mea :)

      Ștergere
    3. ce rezulta de aici in opinia mea? (e inferenta sau cum s-o numi in logica??) ca "una mica" e super buna la casa omului :)) deci ma pun pe rumegat idea :))

      Ștergere
  6. La mine "asta mica" si "ala mare" sunt cei mai saritori cind e vorba de ajutor. Dar si mijlocia se uita totdeauna la pretul pe kilogram si ma ajuta in felul ei cind vine cu mine.
    Eu obisnuiesc sa folosesc diverse expresii, mi se pare ca exprima mai bine ce vreau sa spun. Apropo de vorbit: fiul meu ,dupa fiecare fraza, baga un "no" ardelenesc. Culmea ca a trait mai mult pe aici .
    Ai mei primesc multi bani si asta nu-mi place , dar prefer asa decit haine care nu le plac. Si ma scuteste pe mine sa le dau bani de buzunar.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...