luni, 20 iulie 2015

Despre cumpatare la cumparaturi

Sunt romanca= nativ imprastiata si dezorganizata, vreua o gramada de chestii si evident perfecte si acuma. Asa ca marea evolutie pt mine a fost sa imi organizez ganduri, si treburile, sa imi decid prioritatile si ce imi aduce cu adevarat fericire, ce e necesitate si la ce pot renunta. Si liste de cumparaturi :).

De ceva timp am decis sa cumpar un lucru doar cand am cu adevarat nevoie. Mi se pare absurd sa cumpar haine de ex. si apoi sa cumpar inca un sifonier sa le stochez :)) - asa ca hainele le iau fix sa le port, sa inlocuiasca cele deja rupte sau inutilizabile sau care nu imi mai plac si nu le-am folosit de minim 1 an.
Fiind perioada de reduceri mi-a sarit in ochi o lenjerie de pat suuperba de la 3suisse. Nu e relevant care, superbul meu o fi urata pt voi. Am pus in cosh (online) si am spus ca lansez comanda a 2a zi. Intre timp am verificat in casa ce lenjerii de pat mai am: ei am suficiente si in stare buna!! asa ca inca una...nu e inca momentul.
In plus, as fi fost nevoita sa folosesc carduld e credit lucru ce vreau sa il evit - pacaleala mea este ca nu imi retrage banii din contul curent decat dupa 1 luna, si ajung sa fiu nevoita sa rebugetez ...luna urmatoare, nu cea curenta.

O mare evolutie a fost cand lunar am inceput sa imi verific desfasuratorul de cont. Asa am remarcat comisioanele bancare (ce pot fi evitate!) dar si ca am multe facturi la servicii pe care....nu le folosesc prea mult. 20 aici si 50 acolo si uite asa zboara niste bani acum catre fondul de economii - cu care planuiesc sa plec in decembrie 2 saptamani in Tenerife.
Disciplina financiara difera de la om la om, important este sa gasesc echilibrul pentru mine, asa ca m-am oprit din a consuma ceva si inlocuit cu o inghetata :) - pana la urma bogatia imi sta nu cati  bani fac ci in ce fac cu banii.


Edit: peste o saptamana au redus la 80% din pretul initial. Tot frumoasa e. Sa o iau? :) Voi ce ati face?

21 de comentarii:

  1. Daca este reducere f buna si reala, eu as lua-o. As avea-o de rezerva pt. familie sau pt. un cadou in caz de nevoie.
    (Cand gasesc oferte bune la diverse produse, cumpar in avans pt. cadouri, ca sa nu destabilizez bugetul ori sa fiu nevoita sa iau ceva pe ultima suta de metri. Am notate toate aniversarile, nasteri, botezuri, etc si incerc sa le acopar din timp ca sa pot lua ceva frumos si folositor. Bineinteles, doar pt. familie si prieteni apropiati).

    PS. Nu am comentat insa citesc blogul de ceva vreme si imi place :).
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pretul e bun bun 10 euro cerceaful de pat https://www.3suisses.be/fr/F-828088-housse-de-couette/P-4487704-3-suisses_housse-de-couette-coton-imprimee-fleurs-facon-tapisserie-canvas.htm?Quantity=1&provenance=Panier

      Ștergere
    2. Deci ar iesi aprox. 15 euro cearsaful cu doua fete de perna. E un model deosebit, imita o tapiserie/punct in cruce.

      Ștergere
  2. Eu am o regula , poate te ajuta: in momentul cind ii intreb pe altii daca le place inseamna ca nu imi place mie suficient de mult incit sa dau banii. Asa am economisit multi bani necumparind.
    E frumoasa, dar de citiva ani imi iau doar din satin de coton, e mai fina la pipait. Si e de calitate deci dureaza mai mult. Asta insa e f ieftina si vorba lui Diana: buna de cadorisit la o adica. Dar am avut si eu din astea inchise la culoare si mi se pare ca ma simt mai bine in lenjerie de pat in culori pale. De gustibus(et coloribus) non disputandum...
    Eu am o regula , poate te ajuta: in momentul cind ii intreb pe altii daca le place inseamna ca nu imi place mie suficient de mult incit sa dau banii. Asa am economisit multi bani necumparind. Si nu ma uit acum in perioada de solduri la nimic, am luat ce ma intereseaza si nu vreau sa ma mai las amagita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite la ce visez eu...http://www.maisondelasoie.com/fr/linge-de-lit-en-satin-de-soie/38-parure-de-lit-en-satin-de-soie-00000000001.html
    Cred ca de vreo 3-4 ani pastrez cu sfintenie link-ul si din cind in cind il mai deschid si mai visez putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uau....350 de euro??? (la reducere inca, 20%) eu nici n-as visa, as sti sigur ca n-as da banii astia decat pe vreun citybreak :))); nu am verificat, sunt fabricate in Franta de au pretul ala? sau e exclusiv din cauza materialului
      sunt frumoase intr-adevar, mie imi place mult aia inchisa la culoare, dar ma intreb oare as dormi mai bine intr-o lengerie din asta, decat intr-una de 35 de euro, tot din bumbac?

      Ștergere
    2. Nu-i de bumbac, ci de matase. Dar nu poti s-o speli la 60, deci un dezavantaj.
      N-am zis ca o cumpar...doar ca visez. M-am gindit si sa-mi iau eu matase si sa-mi cos singura.

      Ștergere
    3. dar nu-i niciun rau si daca ai vrea sa o cumperi :) insa cu siguranta iesi mult mai ieftin daca ti-o cosi tu; uite asta e idee de afaceri sa te apuci de cusut lengerii din matase si sa le vinzi la pret decent, sa si le permita si muritorii de rand asa ca noi, nu doar sa visam la ele :)

      Ștergere
  4. primul gand care imi trece prin minte este ca daca deja ai cateva lengerii in perfecta stare, nu are sens sa mai achizitionezi inca una - nu neaparat din cauza pretului, pt ca la urma urmei e cat 3-4 sandvisuri la munca, deci cumva banii aia tot se duc pe ceva - dar mai degraba dpdv al spatiului pe care l-ar ocupa si al costului cu intretinerea (amintesteti de paragraful din Zero Dechet in care discuta fix de faza asta)
    - pe de ala parte eu am o boala cu lengeriile, oricate as avea nu mi se par ca am destule :), asadar daca e frumoasa rau de nu mai poti si ti-a ramas gandul la ea de mai bine o saptamana cumpar-o :)
    - 10 euro dau eu pe o leng XXL completa, fabricata in Ro la Pucioasa (ei lucreaza acolo inclusiv pt 3Suisses si am vazut pe site-ul lor modelele pe care le am si eu acasa, alea in 2 culori, unele din coton bio chiar)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am exces de lenjerii in casa dar am fix necesarul, si in stare buna.

      Cat despre fabrica din Pucioasa, oare putem comanda direct de la ei?

      Ștergere
    2. nu nu, eu am o prietena in Buc a carei mama e dir comercial la firma respectiva :) daca te intereseaza o pot ruga sa imi trimita poze cu ce poate vinde (eu mi-am luat acu vreo 2 ani 4 seturi, bumbacul e de calitate, una dintre ele e din coton Bio, nu s-au decolorat si eu am prostul obicei sa le spal la 60 grade, la una dintre ele s-a scamosat putin cearsaful fix in partea unde sta fundul nu stiu cauza :))) )

      Ștergere
    3. daca mai comanda coton bio, o sa vreau si eu. Merita.

      Ștergere
    4. Am gasit site-ul, vad ca au si preturi afisate si se poate cumpara.
      Iulia, nu ies culorile? Unele sunt f. frumoase.

      www.cromadi.ro

      Ștergere
    5. Nu-mi place ca multe sunt tratate teflon. Altfel sunt ieftine si unele f frumoase.
      Nu vreau sa va stric bucuria, dar bumbac bio se refera doar la bumbac, culorile nu mai sunt bio. Deci e bun din punct de vedere etic, dar nu neaparat mai bun pentru piele.

      Ștergere
    6. ce fain, habar nu aveam ca au si site
      Diana, nu ies culorile; eu le am pe toate in doua culori, unele la extreme (cu crem si maro spre ex) si nu am avut experiente neplacute, gen combinat cullori la spalat, asta in situatia in care eu spal la 60 de grade (pe unele e marcat ca limita e 60 pe altele 90): mie mi se par de calitate; ei lucreaza cu piata din Fr de foarte multa vreme (mai bine de 12-15 ani) si imi place sa cred ca au rezistat atat si din cauza calitatii nu numai a pretului...
      nu stiam ca sunt tratate cu teflon (banuiesc totusi ca nu toate, poate unele care or fi mai speciale?)

      Ștergere
  5. Am o intrebare, pe linga subiect, desi faptul ca ai putea face cadou lenjeria de pat m-a facut sa ti-o pun. Cele care stati in alte tari duceti cadouri in Romania? Daca da, ce? M-am cam saturat sa-mi bat capul in fiecare an, daca inmultesc cu nr de ani face deja o suma considerabila si deja aproape tot ce iau aici se gaseste si in Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ciocolate belgiene :))
      In rest, la copilasi, le iau tricouri haioase - profit de reduceri si iau cu 4-5 euro unul, si cum stiu in mare cam ce copii am de cadourisit, iau din timp cate 5-10 tricouri.

      Ștergere
  6. Multumesc de sfat; tricouri am avut mai demult, ciocolata as vrea, dar se topeste pe masina.

    Apropo de cumpatare la cumparaturi...avem nevoie de o mobila in Romania. Si am tot cautat mobila din lemn, nu din pal. In sfirsit am gasit, , doar ca muuult mai scump decit Ikea Romania(care livreaza in toata tara). Tot stau si ma gindesc daca sa sustin productia romaneasca (lemn, produs in Romania) sau sa fiu cumpatata si sa iau de la Ikea...cind diferenta de prêt e asa de mare. (Inclin spre productia romaneasca).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tricouri si esarfe, atunci.

      Cu mobila, e amuzant, vecinul belgian si-a comandat toata mobila din lemn din Romania (si feroneria din Germania), si tu in Ro iei din import...

      Ștergere
  7. Tocmai ca nu cred ca iau...desi ma costa sa fiu patrioata.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...