joi, 30 iulie 2015

Invatam sa economisim apa pas cu pas



Economisește apa - e din ce in ce mai poluata si scumpa. Dar cum sa fac asta?
E bine, dupa ce mi-am propus sa refolosesc cat mai multa apa in bucatarie si udat cu ea florile, am facut un experiment: lasat robinetul sa curga cat timp m -am spalat pe dinti. Sa curga, dar sa curga intr-un lighean. Am colectat asa cam 4-5l de apa.
Dar daca am face asta si cand spalam vasele?
In rest, am robinetele reparate, bazinul la toaleta nu are scurgeri, folosesc masina de spalat doar cand e  plina, toate astea duc la o usoara economie la apa.

Ce ramane consum mare: baia in cada. Asa ca vara fac dusuri mai scurte.

Si cu asta nu va mai bat la cap cu apa, am zis tot ce aveam de zis :)

11 comentarii:

  1. Dar de ce lasi apa sa curga cat te speli pe dinti? Nu e mai simplu sa ii dai drumul cand trebuie sa te clatesti? Intreb, pentru ca eu asa fac, nu o las sa curga.
    Baie in cada nu fac niciodata, doar dusuri, dar si acolo inchid robinetul cat ma spal cu gel de dus.

    RăspundețiȘtergere
  2. de .... inconsienta? Nu mi-am dat seama ca faceam asta, nici nu o gandeam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu ma simt ... vinovata atunci cand consum prea multa apa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu fac economie la apa! La fel ca si Moomin, opresc apa cat ma spal pe dinti si ii dau drumul doar atunci cand clatesc... La fel la spalat vase: clatesc cu apa, opresc apa, pun detergent si spal farfuria si apoi dau drumul la apa pentru a clati farfuria de detergent... La dus... opresc apa cat aplic gelul de dus si ii dau drumul cand clatesc... dar aici, nu pot spune ca fac economie... nu ma limitez la dusuri scurte, de fapt nu prea imi dau seama cat de lungi sau scurte sunt ale mele.. :) !

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici eu nu las apa sa curga cit ma spal pe dinti....dar dusurile le fac lungi si cu apa fierbinte!....
    Insa la noi la bloc vara apa rece e destul de calduta(cred ca tevile sunt foarte la suprafata), asa ca in afara de dus nu dau drumul la apa calda nici macar pentru spalatul vaselor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu folosesc apa calda la spalat vase, decat foarte rar, nici chiar iarna.... de asemenea, cand ma spal pe dinti nu folosesc apa calda, ci rece, din aceleasi considerente, electricitate consumata inutil, desi dusurile le fac foarte fierbinti chiar si in miez de vara :)

      pt a recupera apa de ploaie si astfel sa mai ud din cand in cand gradina, eu am un vas pe care l-am pus sub streasina casei, intr-un loc unde se poate aduna apa si o folosesc la udat plantele aromatice

      Ștergere
  6. multumesc pt sfaturi! la spalat vasele mai am de imbunatatit!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu masina de spalat vase se economiseste multa apa. Eu economisesc mai nou foarte multa apa la spalat salata si legume cu metoda Iuliei invatata la tine pe blog: intr-un vas mare pun frunzele. Iar saptamina asta cind am cumparat ciuperci de la piata am invatat de la vinzator o metoda buna de spalat ciuperci galbiori: le tai doar coada spre virf si le clatesc rapid pe toate intr-un castron cu apa. Daca mai ramin fire mici de iarba, alea nu se mai simt cind sunt gatite. Eu le luam bucata cu bucata si le clateam sub jet de apa pina erau curate-curate...pierdeam si mult timp asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intradevar, o masina de spalat vase moderna consuma 15-17 l de apa la ciclu de spalare. Si cum pretul apei aici e mai mare decat pretul electricitatii, investitia se scoate in 2-3 ani. Dar eu nu am nici spatiu nici cum lua masina de spalat vase asa ca spal ad labam.

      Si eu am inceput sa aplic metoda Iuliei, in ideea de a pastra apa si da-o la udat florile(cu resturi de pamant si de plante e mai hranitoare decat apa simpla). Abia apoi mi-am dat seama cata apa se economiseste spaland ierburile intr-un castron/2 castroane. De aceea sm si scris articolele astea, pt ca eu sunt in plin proces de invatare de economisire apa.

      Ștergere
  8. nici eu nu las apa sa curga cand ma spal pe dinti si la dus o folosesc doar cand ma inmoi si apoi cand ma clatesc; dusurile la mine sunt scurte, doar cand ma spal pe par dureaza mai mult;
    desi fac tot posibilil sa nu consum apa, eu ma simt aiurea cand mai calc stramb; nu stiu ce e cu mine in ultimul timp am remuscari cand simt ca, consum inutil resursele planetei;
    eu am adevarate discutii cu sotul care atunci cand se barbiereste are prostul obicei sa tina apa deschisa....

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca daca toata lumea ar fi ca tine, planeta asta nu s-ar mai duce asa la vale. Asa ca nu avea remuscari!
    Pe mine m-a socat ce se intimpla la mall in Romania: un etaj intreg plin de restaurante si toate folosesc numai farfurii si tacimuri de plastic. Mi s-a parut oribil tot plasticul ala care se duce la gunoi. In plus detest sa maninc in asa ceva, chiar si la drum imi pun niste tacimuri si farfurii normale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...